自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

如題
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

大宅

醒目開學勳章

讀黎有冇用 其實個個人既睇法都唔同架
我自己就覺得有用
因為我自己讀書讀到中三就做野
一路以黎都唔係搵得多錢
結果23歲就走去讀毅進
雖然我唔會讀上去 但係讀左之後
我可以見一d中五要求既工作
上年畢左業之後 我就in左3份工
當中有2份都成功請左 仲要係大公司

如果係諗住進升既話 都係一個好好既踏腳石
因為仲可以讀到上大學

最重要依家到底係乜野情況
仲有乜野選擇之下 先會知道毅進到好唔好

希望呢堆廢話幫到你啦 哈哈

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

有個心想讀書的話,讀咩都係有用
快樂可人兒
:-DResults:

珍珠宮

原帖由 小香香 於 09-8-5 07:01 PM 發表
入紀律部對有用...但好多機構公司都唔太承認~
試想想..會考考唔到的人都能係毅進考到...
就知點解認受性不太高
但如果真係冇選擇之下都可以讀

Agreed!!!
現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

伯爵府

牛年勳章

如果無完成中五,毅進係其中一個選擇,因為佢等同中五畢業,但張 CERT 就吾可以同HKCE 比,毅進低一級。

伯爵府

我有o係毅進教既朋友,佢地話如果有人想讀,都叫佢地唔好去讀,因為佢地自己都知真係冇用!

珍珠宮

畀面勳章

點解唔入ive既?????

等待驗證會員

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我表妹今年岩岩讀完畢業, 佢讀咁耐就同我呻咁耐, 個度D師資真係唔係好得, 可能佢唔好彩啦

大宅

好媽媽勳章

我朋友係做消防...讀完就對佢有用囉...

水晶宮

my opinion is : no use
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

珍珠宮

畀面勳章

原帖由 centaurus 於 09-8-6 15:43 發表
我表妹今年岩岩讀完畢業, 佢讀咁耐就同我呻咁耐, 個度D師資真係唔係好得, 可能佢唔好彩啦

讀完可以當full cert, 太大隻蛤那.... 如果毅進既認受性咁高, 正生D學生洗咩去考cert? 咁辛苦要考full cert, 不如佢地都去讀毅進啦.

如果諗住考政府工, 毅進當係門檻拎張cert就OK, 外面D公司其實唔多承認 (大家都知佢比HKCE次一等啦).

RE: 師資, 真係唔掂, 就算係大學開辦既, over 80%老師都係Part-time老師, 加上學生有好多都係雙失青年, 根本冇心機讀書, 好多人上堂唔守規矩, 走堂, 上堂瞓覺... (我識人教毅進, 所以我知).

大宅

不如讀d專門技巧既科目
一門手藝,終身受用
(但要自己有興趣先)

珍珠宮

唔該晒咁多位既意見, 我諗我姪仔都係想side吓時間唔想揾野做居多

子爵府

朋友教毅進電腦科,佢話大部分學生都得過且過,好多都係應付家長至去讀!
冇D日日翻學都係放學前十分鐘至到課室,問佢做乜咁遲?
佢的答案係:我噚晚去唱K吖嘛,今朝至翻屋企,唔使訓呀...
好嘢,真係有前途
個人意見 不喜請插 任插唔嬲  ...

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

原帖由 Teresa 於 09-8-6 15:55 發表

讀完可以當full cert, 太大隻蛤那.... 如果毅進既認受性咁高, 正生D學生洗咩去考cert? 咁辛苦要考full cert, 不如佢地都去讀毅進啦.

如果諗住考政府工, 毅進當係門檻拎張cert就OK, 外面D公司其實唔多承認 (大家都 ...

珍珠宮

畀面勳章

其實會考幾多分呀?

與其讀毅進, 不如讀副學士基礎班, 起碼條路都係跟大隊上副學士, 學位. 而且大學開既副學士, 通常同大學本部有聯系, 只要你考得好 (GPA到某個分數), 佢地都會比你繼續上.

珍珠宮

1分
原帖由 Teresa 於 09-8-6 22:35 發表
其實會考幾多分呀?

與其讀毅進, 不如讀副學士基礎班, 起碼條路都係跟大隊上副學士, 學位. 而且大學開既副學士, 通常同大學本部有聯系, 只要你考得好 (GPA到某個分數), 佢地都會比你繼續上. ...

首頁

尾頁

跳至