自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

無綫《超級巨聲》由百人初選到入30強,一直強調公平、公正,唔唱得冇得留低。不過原來講一套做一套。

週日(2日)《超級巨聲》參賽者16歲何雁詩,個樣甜甜哋把聲唱得,當晚唱一曲〈On My Own〉技驚四座攞成17分(20分為滿分),俾評判側田和古巨基讚爆,原來高分背後,朝中有人好幫手「辦事」。

本刊得悉何雁詩係評判之一伍樂城的高徒,曾幫其「伯樂音樂學院」拍宣傳片,二人關係非淺。力薦愛徒入局,真係黑幕喎!

播咗3集,週日《超級巨聲》收視平均收24點,比前集跌2點。當晚要數最出位、16歲何雁詩憑一首〈On My Own〉靚聲搶咪,不過原來佢係評判之一伍樂城學生。「Stephanie(何雁詩)跟伍樂城學咗年幾唱歌,伍樂城咁多學生最錫佢,一早叫佢參加《巨聲》啦!有人幫手,加上佢唱得唔差,幾乎內定實入到圍!」知情者說。

何雁詩唔只唱得,家境亦有米,在其後台訪都自爆:「爸爸鍾意我打golf,多過唱歌……」玩得golf非富則貴,據知何雁詩每次錄影都有司機接送。

愛將唱得 Laughing嫂專屬湊
謝天華老婆Tina現擔任「伯樂音樂學院」Production Manager,當然要「睇實」埋一班「伯樂」學生啦。

富貴golf女 嘩又有學生入圍!
除咗何雁詩之外,89號何晶晶都係「伯樂」學生,佢讀嘅係「跨學系學生音樂製作計劃」,當晚出局邊緣,神奇地有3分救命,總算大步檻過,可惜下一集都係出局收場。

無綫死撐 仲有黨羽
除何雁詩外,原來 89 號何晶晶亦係「伯樂音樂學院」學生,當晚何晶晶只得14分去到出局邊緣,最後聲淚俱下才反得17分,雖然伍樂城冇出手救人,不過司儀嘅劉美君無端端變評判,畀1分何晶晶,之後藍奕邦又送「救命」2分。神奇有3分救命,着實有「造馬」之嫌,不過無綫外事部曾醒明就表示:「事前我哋係知道有伍樂城嘅學生嚟比賽,我哋覺得評判有專業操守。而且我哋事後睇過啲分,伍樂城絕對冇偏私。」

同亞視《亞洲星光大道》8點收視比,無綫《超級巨聲》24點收視贏成條街,但口碑仍然插水,網友對《超級巨聲》司儀劉美君繼續圍攻。據知陳總已急召其新愛將森美加入《超級巨聲》,希望可以挽回頹勢。

劉美君超渣志雲急召森美救亡

自認閒角
首集出街後劉美君被一眾網友圍插,已令陳總相當擔心,即時打畀其愛將森美「求救」。「劉美君簽晒26集約,雖然佢得3,000蚊集,算平價勞工,但反應真係差,話晒有約cut佢就難,Stephen(陳志雲)惟有加入森美,擺歪劉美君囉!」陳總吹雞,森美當然認頭,據知森美會於下週二(11日)錄影。陳總寵幸,森美上週六風騷回應:「我都係做嘉賓主持啫,我估我應該係做一兩集,劉美君先係主,我係閒啫!」咁識講嘢,要叫陳總做honey啦。

網友再插
由第一集開始劉美君已經被網友喪插,不過佢惟有頂硬上做埋佢,事關佢隔咗15年先出番廣東新碟,有個節目keep住人氣當然好啲啦。不過無綫臨時搵嚟森美壓陣,希望幫劉美君分擔啲,俾網友插少啲。

第二集劉美君差啲爆粗,「我小邊個都得」,當然引來網友喪插,而藍奕邦亦因為佢呢一句而表現興奮,擺出疑似中指的動作。

男爵府

參賽編號 93 號何雁詩唱完歌後情緒失控,就算過咗關,有17分成為當晚最高分之一(下圖),劉美君係咁叫傻豬安慰佢,佢都喊唔停。其實有師傅伍樂城在台下壯膽,何千金會唔會誇張咗啲呢?

伍樂城 唔出聲
側田叻女呀!真實對白頭先妳唱I love him真係……咁細個有啲puppy love真係令我諗起以前。

唔單只外表cute cute,唱歌又有感染力。真實對白
何雁詩獲高分,不過伍樂城一句聲都冇出,反而側田同古巨基讚到停唔到口。唔知伍老師係咪心虛呢?

下集攬埋 週日側田話等何雁詩攞冠軍先攬人,點知到下集PK戰,側田講完評語即刻衝上台攬人。

問到點解身為評判的伍樂城唔喺現場公開二人師徒身份以示公正,外事部總監曾醒明:「冇需要,因為我哋信得過所有評判!」

監製麥鎮東:「我覺得伍樂城做評判冇問題喎!」

陰功囉~傻豬 家交個台畀你。
劉美君做《巨聲》司儀,來來去去都係嗰幾句台詞。

有份做當然開心啦!真實對白
要為司儀救亡,當然要搵個有級數嘅司儀,陳總梗係搵森美啦!唔通搵崔建邦咩!

大宅

自古以來都係咁咖啦,有關係唔用先罪大惡極。

王國長老

王國長老

原帖由 Icy_babe 於 09-8-5 21:18 發表
何雁詩獲高分,不過伍樂城一句聲都冇出,反而側田同古巨基讚到停唔到口。唔知伍老師係咪心虛呢?

呢句真係莫須有, 如果伍樂城讚佢就話佢擺明造馬, 唔讚佢就係心虛, 係都係屈佢.

我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

娛樂圈成日都做馬嘎啦,無咩出奇,呢個社會咩都要靠人際關係

禁止訪問

男爵府

我覺得既然佢唱得咁好....

伍樂城應該避嫌.....

唔做評判對佢冇問題......

但個學生WIN得有光彩D.....

侯爵府

醒目開學勳章

我覺何雁詩真係唱得好 全場都拍掌 我好鐘意佢

公爵府

wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

:;pppp:

瑪瑙宮

好媽媽勳章

係呀, 同意 ...... 伍樂城係 TVB 叫幾好同有料架啦,
唔水為自己個學生甘比人講姐 !!

真係比佢 WIN 左都太唔光彩啦

原帖由 Icy_babe 於 09-8-5 21:39 發表
我覺得既然佢唱得咁好....

伍樂城應該避嫌.....

唔做評判對佢冇問題......

但個學生WIN得有光彩D.....

男爵府

佢係音樂人賞識/認識音樂人有咩出奇??

造馬都要參賽者有實力至得架喎! 如果係Stephy, Teresa...咁就話造馬o者....

禁止訪問

瑪瑙宮

好媽媽勳章

甘係唔係真係佢徒弟呢架 ???

我想問佢係監 x 會收咩徒弟呀 ???? 佢會教佢唱歌咩 ???

帖由 玉桂貓 於 09-8-6 01:28 發表
但不得不認同「伍」唔應該做評審。

複式洋房

呢個社會就係唔公平架啦,識得人梗係著數d既,
不過唱得好助佢一把都無可厚非既,
不過最緊要都係有實力,
否則無線都唔比佢上啦.
唔怕搞衰個朵咩.
或者亞視果邊都有造馬架.

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

咁佢係唱得好喎,,,,,,,
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

伯爵府

原帖由 edea 於 09-8-5 21:27 發表

呢句真係莫須有, 如果伍樂城讚佢就話佢擺明造馬, 唔讚佢就係心虛, 係都係屈佢.
我都覺得係~而且係佢徒弟又點,唔通咁就唔比人參賽??如果佢真係唱得之人,我諗唔洗做馬佢既分都唔會低得去邊掛~雖然TVB有慣性收視,但我諗D觀/聽眾,唔係低能/耳聾...如果佢唱得差都比高分佢,我唔信無人會講囉!!

PS:我都仲係未睇過超級巨星架,以上係個人睇法,不喜勿插
大b駿逸細b駿晞

男爵府

SORRY..我本人唔識欣賞
我只知黎位小妹妹..有D 唱緊OPERA既感覺
~~好似同黎個比賽有D格格不入

純粹個人意見,不喜勿插

男爵府

原帖由 keroroee 於 09-8-6 01:22 發表
佢係音樂人賞識/認識音樂人有咩出奇??

造馬都要參賽者有實力至得架喎! 如果係Stephy, Teresa...咁就話造馬o者....

奇在師傅係評判...!!!

如果100參加者都係佢教冇問題...

今次呢件事件係學生出賽...師傅評分...

咁你話係咪有嫌疑....???

伍樂城明知參加者有自己學生...應該向TVB申報,

如果己申報...呢個責任由TVB自負。

等如今屆港姐...有一個由吳君如提名....

吳小姐梗係覺得呢個港姐靚啦。

但由吳小姐造埋評判...又得唔得呢????

(註:抽獎遊戲...主辦單位家屬冇得參加就係呢個道理)

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我覺得無問題,
好多考官都評自己既學生,
唔通個個都公私不分咩?!

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

參實者識其中一個評審可能會有少少著數,但都要本身有實力,唔信一個評審可以改變其他四位既評分...

可能老師對自己徒第反而會更嚴謹呢﹖

首頁

尾頁

跳至