婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

自從我嫁個日起, 媽媽唔like我老公, 係擺酒晚生事, 唔肯坐埋主家席, 廿幾圍人望住佢, 未完場她已走人。唔鐘意絕對可以唔黎, 但結婚是我和老公一世人一次大事, 個晚我同老公攬住喊。

但我唔想失去自己既媽媽, 覺得媽媽先係自己至親, 我回外家哭求佢原諒, 佢仲話我虛情假義。

佢個仔, 即我弟弟毛都無送過一條比佢, 母親節我會送花, 媽媽生日我總會請她食飯, 送份大禮/大利是給她。呢頭我送比佢, 佢下一秒就話: 唔使用錢黎收買我, 不如真心對我好, (但我生日, 佢唔知係特登定唔記得, 完全無左件事, 唔係叫佢送野比我, 佢係根本當個日無件事, 我只有事後偷喊。)

我係全職媽, 得老公一個做野, 老公做小生意叫ok 我拎自己3分1既家用外家(5位數)再加3千比我媽媽(比佢睇醫生, 買下野) 剩返既我要養自己頭家,開支仲有個仔而家又大肚, 月月清袋, 我食又慳買野又格價, 拎咁多錢返去都係想父母退左休仲保持到佢地以前既生活, 我唔開心講左一次話開支大無咩儲蓄, 我媽一句:咁無用既男人嫁黎做咩呀!? 貪佢老呀!? 無錢你又嫁佢!?
佢見我用coupon買野, 一句飛埋黎: 你幾蚊都無呀!?

平時日用既野, 好似佢銀包壞我買個個比佢, 我買衫有折會買件比佢, 佢唔著唔用已算, 仲要同我講佢唔會用, 一d都唔鐘意, 已經送左比邊個邊個。

佢有焦慮症, 但佢成日以為自己患絕症, 要我地成家人陪佢癲睇親都睇專科仲要坐的士去, 佢睇完佢唔敢食人d藥話怕有副作用。開口埋口都話我對佢唔好, 家嘈屋閉幾年。

電視話好多隱青同問題青年, 我話而家d細路都唔知諗咩, 媽話我米又係試過曳過離家出走過, 我話我而家學好左乖米得囉, 成日返黎陪你, 我媽: 你梗返黎啦, 你利用我黎同你湊仔之嘛講得咁好聽...(佢未同我個仔換過片餵過完整一餐飯, 只係煮埋bb飯)點解唔鐘意唔出聲話唔想揍唔想煮, 要覺得個女係利用自己...

我仔3歲, 開始獨立唔鐘意人搞, 我媽專係我仔食飯時又打佢patpat又meet佢 前幾日, 我仔唔識野還手, 我叫我媽唔好搞佢啦, 一陣個孫又打親你, 我媽: 你都夠衰, 教個仔憎埋我, 又搞個仔打我 我: 我點解要教佢打你 我媽:你自己先知 我:我對得住天地良心無做過 我媽: 你呢d咁既人, 第時仔女大左咁對返你 你就有報應

如果唔係有仔女同老公. 我會同阿媽講:我係度開隻窗跳落去還返條命比你, 唔使你對住我呢個衰女

頭先返去放低家用, 佢叫老豆比返幾千蚊我, 話以後唔會駛我既錢...

原本唔敢係度開post呻, 又唔敢同fd同老公講 我老豆叫我扮無野,我唔係嬲, 不過真係好傷心, 成個人既心肝脾肺腎比人吉穿晒, 產檢醫生話bb係中小size, 自己又無晒心機食野, 真係好怕bb唔長肉係自己既問題

子爵府

會唔會係因為你媽咪個病影響到佢咁咋?同埋你係咪早嫁呀?

大宅

睇醫生又唔食藥,可能佢病到以為你成日想害佢?!

子爵府

盡左心意就算....
吃力不討好, 就冇謂做額外野令自己傷心....
可能你媽因為個病影響情緒....
唔好怪佢..... 盡番做女本份已心安理得....

祝你地關係轉好....

禁止訪問

醒目開學勳章

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

有情緒病的人諗嘢總係諗埋一邊, 你唔好介意佢咁諗, 佢有病根本唔知自己咁諗係錯嘅. 你已經係一個好好嘅女兒, 佢話你嘅唔係事實, 你盡量當聽唔到. 如果佢影響到你個仔, 你就少d帶個仔返去.
而家你又有小b喇, 要積極d過自己嘅生活, 好好養胎. 努力啊.

伯爵府

你阿媽做野諗野都比較偏激,可能同佢個病有關!家有精神病人真係好吃力,其實你對你阿媽好既同事,都要關心下你爸爸,因為佢先係最辛苦o個個!

大宅

我老爺都係咁對我老公, 我老爺無精神病, 只係覺得我老公"腳頭"無其他兄弟姐妹咁好, 所以我老公由細到大, 做乜都唔啱佢心意.

好似我老爺老人咳, 我地買補身藥材, 佢就會話我地嫌佢有病; 我老爺想食某貴價零食, 我地買, 佢就會話我地害佢爛牙; 我老爺話悶, 我地想幫佢報名去泰國旅行, 佢話咁遠會行跛佢對腳......相比之下, 永遠同屋企要錢嘅大伯同埋隱青叔仔, 乜都無做就係孝順.

總之, 係我老爺眼中, 我地做乜都唔係想佢好, 而係想害死佢.

所以我老公已經好心淡, 佢曾經講過, 屋企人點, 無得由佢選擇, 佢依家做嘅, 只求對得起自己良心, 其他嘅, 隨緣啦

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

你媽媽係有病, 佢控制唔到自己, 你唔好怪佢啦~
做好本份就得啦, 如果太激氣, 就少0的見面啦~

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

你呀媽可能有情緒病先會咁..佢自己都控制唔到..作為佢屋企人忍得就忍..希望佢會康復...
如果佢成日打你仔仔patpat..同佢少d見面好喇~!對你仔仔都安全d

大宅

你mammi係唔係一早就有精神病先會咁?.?
對住d大花筒又講野刻薄既ar媽真係好慘...樓主你都係同佢少見為妙,無謂攪到自己唔開心...你mammi好似每件事都用錢同攻利主義睇你既..佢之前係唔係睇得太多有關「陰謀論」既書ar?

伯爵府

見到大家回我好感動
我阿媽由30幾年前嫁我老豆起就唔使做野, 幾廿年黎買野唔睇價錢, 一日煮3餐同照顧我地, 佢自己又內向唔打牌又完全無朋友, 郁d就無病呻吟, 話我老豆刻薄左佢幾廿年幫我地做煮飯洗衫, 佢本身都已經有d神經衰弱, 可能而家我同弟弟大左, 我嫁左, 細佬又有同居女友, 爸爸又退左休係屋企, 佢無晒野做覺得無寄託就成日懷疑自己有病。
5-6年前我地已經覺得佢有問題佢成日話自己透唔到氣, 成日陪佢去急症, 個個醫生都話佢個肺同氣管無問題, 咁佢就當自己心臟有問題成日睇心臟科。而醫生就只係開左d鎮定劑佢食, 我地陪佢去做心理評估, 結論話佢有焦慮症. 佢唔信, 話我地當佢有精神病, 佢真係有唔舒服, 我地唔信佢, 當佢痴線。
舊年佢又唔舒服要睇心臟, 話自己心跳得好快, 醫生叫佢做埋心臟超聲波, 佢自己既恐懼誘發左唔舒服出黎, 佢話人地照壞左佢, 對腳都行唔到, 又話自己快死, 醫院轉左佢去見心理醫生, 兜兜轉轉到今日醫生開比佢既藥佢一食就話會暈會嘔會死, 只肯叫人地開返食開既鎮定劑佢先肯食, 根本治標唔治本。
大家講得無錯, 最可憐既係我爸爸, 這些日子我阿媽眼痛就話要睇眼科話自己會盲(當然要我地陪佢睇眼科, 睇完d眼水又唔滴),耳水有d不平衡又要睇耳鼻喉科話怕自己要開腦(當然睇完佢d藥鐘意就食半粒唔鐘意就唔食) 無運動唔消化就話而家自己胃生野(當然又睇腸胃科,係醫生前說到自己就死咁, 醫生叫佢做心電圖佢又做, 叫再擔心做照胃鏡囉佢都話想做%$^#%^&$) 佢最興對號入座, 醫生開返黎既藥成日叫我地上網search有咩副作用, 好喇你話佢聽敏感既人會舌頭腫, 個晚半夜佢就同老豆講自己條利脹晒要去急症, 你話比佢聽隻藥利尿既,佢個晚又會話痾尿痾到脫晒水 岩岩佢先周圍打電話比親戚, 話我地無人性, 佢病到5顏6色都唔理佢, 睇住佢死仲好似好開心咁, 話老豆而家鐘意埋我堆, 因為個女有錢養佢, 話我地幾個忘恩負義, 有仔女=無仔女, 嫁老公=無老公, 死喊懶喊, 唉...真係唔知個d人點睇我地

大宅

好媽媽勳章

你阿媽係咪"更年期"發作?

伯爵府

原帖由 patming 於 09-8-6 18:20 發表
你阿媽係咪"更年期"發作?

好彩見到你問呢句我識笑返, 如果個個女人更年期係咁, 地球都踩歪埋都似, 媽媽差不60了, 過左更年期好耐, :) 如果佢更年期係咁=仲有得救 而家=無得救

複式洋房

我勸你睇開d唔好咁著緊佢,家用佢唔要咪收番囉!當自己儲$!到時佢話你唔比,你又可以俾番佢!

你唔好咁著緊你媽媽,真係睇開d!既然你做得幾好佢都係唱你,不如你由得佢,盡左本份就算啦!把口生係佢度,你無法控制佢點諗,你唯有改變自己既睇法!你同佢唔好咁close反而大家既關係會好d!

將d心機+$投資係自己家裡,好好經營一個有愛既家庭仲好啦~

(p.s 我係過來人,我媽咪係幾貪$,同份人好小朋友,真係成俾佢激到喊,我成日諗點解人地d媽咪可以咁無私付出!而家我睇開左,唔係成日見,反而同媽咪關係好左!)

複式洋房

原帖由 HAZEL920 於 09-8-6 18:03 發表
見到大家回我好感動
我阿媽由30幾年前嫁我老豆起就唔使做野, 幾廿年黎買野唔睇價錢, 一日煮3餐同照顧我地, 佢自己又內向唔打牌又完全無朋友, 郁d就無病呻吟, 話我老豆刻薄左佢幾廿年幫我地做煮飯洗衫, 佢 ...

我男朋友個阿姨都係咁!成日話自己有病,又火燒心,其實係心理作用,我地都搞佢唔掂!

你真係唔好理佢點同人講,睇開d啦!對得住自己就得,唔使同人交代! 你爸爸真係好!我爸爸因為我阿媽既性格已同佢離婚啦!不過我冇怪過我爸爸~所以我由細到大都好希望組織一個開心幸福既家庭!好羨慕你都做到啦~你唔好俾你mama既怨氣影響到你屋企呀!

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我覺得你媽咪可能有被害忘想症或者思覺失調... 我身邊都有人係咁,呢d要睇醫生食藥先至會有好轉...

從你所講的,我覺得你已經做得好好 ,唔好因為咁而唔開心!

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我有個朋友,佢老公身體唔好,一個人擔起成頭家... 佢屋企三姐弟,只有佢一個俾家用屋企,照顧晒佢媽咪起居... 但佢媽咪仲成日鬧佢,要佢俾埋錢果個幾十歲都唔出去做嘢o既細佬用,俾完錢,都仲要俾佢媽咪話佢無用... 都唔明點解會有d咁o既媽咪!

民房

原帖由 HAZEL920 於 09-8-5 22:58 發表
自從我嫁個日起, 媽媽唔like我老公, 係擺酒晚生事, 唔肯坐埋主家席, 廿幾圍人望住佢, 未完場她已走人。唔鐘意絕對可以唔黎, 但結婚是我和老公一世人一次大事, 個晚我同老公攬住喊。

但我唔想失去自己既媽媽, 覺得媽 ...
看完你ga文章,覺得好慘,竟然有咁樣ga阿媽,既然佢是咁ga人,你也不需要太介懷,只要做了自己本份,問心無愧就得了,對自己講要開心的,如果唔係會影響到bb ga!(你可以少的同你媽接觸)

伯爵府

無錯, 我而家將所有心思都放返晒落自己個頭家度, 因為我都開始明白無論點樣我媽媽都係唔會改變的, 我亦唔想因為她困住左自己既思想,而影響左同老公, 仔仔既關係。多謝你

首頁

尾頁

跳至