嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

民房

四個月大BB,飲7安奶要1個半鐘

四個月大BB,不嬲飲奶都唔算快,但近兩星期飲7安奶要1個半鐘(朝8晚9,4小時一餐,一日4餐),巳用Avent4號嘴,常在飲奶時玩拱橋、玩奶嘴及睡著,不論爸爸、我或者工人餵都一樣,舊時都唔会咁!請問點算好? 其實4小時一餐是由開始飲奶起計,還是由飲完起至計?

別墅

Re: 四個月大BB,飲7安奶要1個半鐘

baobao 寫道:
四個月大BB,不嬲飲奶都唔算快,但近兩星期飲7安奶要1個半鐘(朝8晚9,4小時一餐,一日4餐),巳用Avent4號嘴,常在飲奶時玩拱橋、玩奶嘴及睡著,不論爸爸、我或者工人餵都一樣,舊時都唔会咁!請問點算好? 其實4小時一餐是由開始飲奶起計,還是由飲完起至計?
我囡囡由出世到上個月都是要飲成個半鐘的,跟住到健康院給姑娘鬧,之後她便要我將安數咸少,縮短時間,她說最多飲密D喎!!其實4小時一餐是由開始飲奶起計!!所以我以前亞囡飲完奶抱個多鐘又要再黎過,好辛苦

珍珠宮

baobao,
我就由飲完計起,或你可以試下隔5個hour至餵一次。(如唔cry)
[img[img]

男爵府

好媽媽勳章

奶樽會否扭得太緊, 妳餵奶時睇睇奶咀是否飲到扁哂,若是便是太緊了,一般15分鐘飲完,若BB太心散妳便搵處靜D的地方餵他

男爵府

我bb用幾隻牌子奶樽和奶咀,早排覺得點解佢飲得咁慢架 ?-( 20分鐘至45分鐘不等 抱到我手軟,後黎發現佢已可以用2號或中碼奶咀,原來係我唔記得幫佢轉用大d既奶咀搞到飲得咁慢 真係大意喇,依家飲7安奶用大約6分鐘至12分鐘

男爵府

我阿b飲3.5安都成45mins呀。

複式洋房

各位好:

我bb3個月大, 現在都不是餐餐飲到4安奶, 每餐都是要40多分鐘才飲完. 同你們一樣, 吾係玩奶嘴, 就發脾氣, 一係就訓到不省人事. 真係好難教.  有沒有人有好見意或一些辦法. 

子爵府

我仔細時都係咁,要成個鐘先飲支奶,無論支奶4安-6,7安都係咁!我初時都以為係因為奶咀口細,咁我就全部用最大號,結果都一樣,而且我屋企冇人分到佢心,只係佢自己心散,就好似有人食野好快,有人食野好慢,唔好擔心,只要佢食到同有重就冇問題lu!

珍珠宮

醒目開學勳章

baobao....你 bb 應該係厭奶, 唔關個奶咀事! 我仔都係用 avent, 之前我都以為係個奶咀問題, 佢二個月多我就由 no.2 咀轉用轉速咀, 結果同你 bb 一樣唔肯乖乖飲奶, 玩奶咀/喊/訓/發脾氣 試過最高紀錄我餵咗二個鐘!!!

其實你 bb 算好, 佢無喊又肯飲晒 7 安, 我個仔好多時都係飲 3 安就停, 點都唔肯飲! 我已經係隔 5-6 個鐘先餵佢 :-(

4 小時係由開始飲計起, 但如果你發現 bb 唔想飲, 可以隔耐少少, 等佢餓 d 先餵.

首頁

尾頁

跳至