自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

現我居住大厦計劃維修,但法團提出方案,價錢,條款(無封頂,沒時間表)全都不能接受,有一班熱心業主出錢
(影印)出力(派遞,電話聯絡......).但管理處- 康X公司處處阻撓, 熱心業主自行入信各業主信箱通知業主開會,但有人見到康X管理員在半夜用鐵尺把信從信箱抽出,有幾個業主打電話投訴,那個業務主任說是他主使,因關於安全理由,業主不能自行入業主信箱,要經他或業委會批准才可.
好!不能入信箱,在大厦樓下派,又被警告,說不能派宣傳單張.
以前我們業主各座可自由出入 (我們有4座樓),現你如住A座要去其他座,管理員會問你去那個單位才放行.
另有人冒認熱心業主,打電話給其他業主說業主會巳取消不用出席了.
不是你那份維修計劃有問題,為甚麼要出這麼多招數出來阻業主與業主溝通呢!
想請教各位,有甚麼方法可將信件派到每一戶用中.

子爵府

寄信囉!
原帖由 carlychu 於 09-8-6 11:59 發表
現我居住大厦計劃維修,但法團提出方案,價錢,條款(無封頂,沒時間表)全都不能接受,有一班熱心業主出錢
(影印)出力(派遞,電話聯絡......).但管理處- 康X公司處處阻撓, 熱心業主自行入信各業主信箱通知業主開會,但有人見 ...
我叫祉延, 係2004年4月18日出世啦~~2004年8月10日, 我第一次識反身啦!! 2004年12月25日, 我識坐啦!!2005年9月1日, 我有16 隻牙啦!!
18/4/04 2.675kgs 29/7/04 5.5 kgs 61cm23/1/05 9.55 kgs 70 cm28/3/05 10 kgs 72 cm6/5/05 10 kgs 74 cm26/10/05 11.1 kgs 79 cm

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

郵局有個服務叫"通函郵寄服務",你試下問下~~

大宅

下星期一要投票了,沒時間經郵遞.又因怕管理員看到郵差派信,點解突然有大量信件送到,每一戶都有一封,管理員抽信出來看.
(因设有主戶姓名‧只可寫給致業主),如這樣
怕他們再抽信出來,掉了也沒人知.
現只覺得康x此間管理公司很恐佈.

禁止訪問

伯爵府

Yes, if they take the letters out, you can call the police. This is "ying see". Letters are personal belongings. e.g. If you get the letters of the previous tenant, you can throw it away or keep it, you need to send it becak to the sender.

大宅

已打電話差館問過,私家地方,他們都沒有東西可做, 如報警都只作糾紛處理.

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

為有自己逐家派到門口....

伯爵府

畀面勳章

原帖由 catjeffcat 於 09-8-6 16:44 發表
為有自己逐家派到門口....

我都覺得應該逐家逐戶按問鐘
因你地無咩時間啦

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

點解 "法團" 會提出一個不能接受 ge 方案?

法團唔係由業主選出嚟 ge 咩?

你地試吓喺屋苑大閘外面(屋苑範圍外) 向出入ge住客派, 我以前住 ge 屋苑業主都係用呢個方法, 但要小心單張 ge 用字...

**

原帖由 carlychu 於 09-8-6 11:59 發表
(影印)出力(派遞,電話聯絡......).但管理處- 康X公司處處阻撓, 熱心業主自行入信各業主信箱通知業主開會,但有人見 ...

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

如果覺得業主立案法團有問題,可以向民政事務處地區大廈管理聯絡小組

唔同區有唔同小組
http://www.buildingmgt.gov.hk/fi ... dist_off_add_tc.pdf
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

男爵府

環保接龍勳章

一講起大型維修,真係好麻煩,好多度都攪到一泡鑊.我住果度都攪左超過5年以上,開有關既會要叫埋警察一齊來既.都唔知邊個忠邊個奸,管理公司,業主立案法團,自發既一班業主,全部都似係想搵利益!

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我住個到個管理公司咪同你一樣, 有事搵親佢唔係開會就行開咗, 有無咁堯呀. 唔交管理費就即刻收到信, 做第樣無咁快. 我住個到個物業管理係港x聯合物業xx有限公司.呀

大宅

我地現喺屋苑樓下派, 很安全,有很多管理員看住我們行動.

暫不推法團,現處理推返維修先,希望成功啦!

大宅

回覆 9# boobecky 的文章

管理員會制止, 現管理處職責是管制我們業主

男爵府

老公話可以約多d相熟業主一齊去開會,覺得有問題就一齊去icac告佢地,icac一查佢地公司就會好大鑊.

大宅

我們都有問icac,末有金錢交易,未成 case.

首頁

尾頁

跳至