自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問邊隻剪髮器好? 有無好介紹? Thanks!

大宅

畀面勳章

我剛買了Conair,主要是因有朋友用咗佢好多年都無壞,見咁"come",所以無考慮其他!

大宅

但請問有無得調 skin hair 的長短?

原帖由 miffy3in1 於 09-8-6 13:32 發表
我剛買了Conair,主要是因有朋友用咗佢好多年都無壞,見咁"come",所以無考慮其他!

大宅

畀面勳章

我係吉吉島買既,我記得約$200 左右有兩款,兩款都有長度調教的。

原帖由 clive 於 09-8-6 18:22 發表
但請問有無得調 skin hair 的長短?

大宅

Thanks! 咁有無配件送呀?
唔知佢大人同小朋友既款有咩分別呢? 你買大人定小朋友個隻呀?
知唔知調教左長度之後, 係咪都係用把梳托底剪呢? 因我是新手, 還是直接touch hair剪, 就可剪出理想長度呢? 請指教, 唔該晒!

原帖由 miffy3in1 於 09-8-7 08:56 發表
我係吉吉島買既,我記得約$200 左右有兩款,兩款都有長度調教的。

大宅

畀面勳章

我買咗大人個隻,兩隻都可調教長度,你可以睇下佢條link:
http://www.conair-asia.com/asia/pd_clipper.php

使唔使用把梳托底視乎你要剪咩裝,如果你個係仔,可剪最簡單的,即頭頂一個長度(上),耳上及後頸另一個較短的長度(下)。若果上、下的兩個長度的difference較大,咁就可能要用梳來托底,先剪頭頂,再由下面慢慢剪上去,做出漸進的效果,當然要有少少技巧啦!

原帖由 clive 於 09-8-7 09:05 發表
Thanks! 咁有無配件送呀?
唔知佢大人同小朋友既款有咩分別呢? 你買大人定小朋友個隻呀?
知唔知調教左長度之後, 係咪都係用把梳托底剪呢? 因我是新手, 還是直接touch hair剪, 就可剪出理想長度呢? 請指教, 唔該晒!

...

大宅

Thanks a lot!

原帖由 miffy3in1 於 09-8-7 11:46 發表
http://www.conair-asia.com/asia/pd_clipper.php

使唔使用把梳托底視乎你要剪咩裝,如果你個係仔,可剪最簡單的,即頭頂一個長度(上),耳上及後頸另一個較短的長度(下) ...

大宅

CONAIR! Easy to use!

瑪瑙宮

hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

百靈牌, 入乾電池果款 !

超方便, 唔水下下拖住條電線 ...

大宅

請問有無人用過e億世通既剪髮器, 向快圖美有得賣, 百幾蚊, 好似好平, 不過唔知得唔得, 有無人知呢?

大宅

我都係用CONAIR 幾好用呀

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

日立牌,綠色有隻蟹仔個隻.教協有得賣,有D髮型屋都用佢.好好用.

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

其實我之前都已經想買剪髮器既啦, 只係怕自已唔識剪, 剪到亞仔個頭唔敢見人, 其實有無d 咩技巧可以教吓我地呢?
原帖由 miffy3in1 於 09-8-7 11:46 發表

使唔使用把梳托底視乎你要剪咩裝,如果你個係仔,可剪最簡單的,即頭頂一個長度(上),耳上及後頸另一個較短的長度(下) ...

大宅

我是freelance! 講真ar, 好難用文字講到個技巧俾你知, 但你不況可以等你老公去hair cut 時, 你又去埋, 睇下人地點剪!! 因為以我自己來講, 我會先用"交剪" 剪晒成個型, 之後先用剪熨器收尾! 但如果一些太細個的小朋友, 我是不用剪髮器, 因為怕小朋友驚驚!

原帖由 銘銘媽 於 09-8-12 11:52 發表
其實我之前都已經想買剪髮器既啦, 只係怕自已唔識剪, 剪到亞仔個頭唔敢見人, 其實有無d 咩技巧可以教吓我地呢?

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

最衰我連個型都未識剪呢!?
原帖由 JJ2005 於 09-8-12 12:46 發表
我是freelance! 講真ar, 好難用文字講到個技巧俾你知, 但你不況可以等你老公去hair cut 時, 你又去埋, 睇下人地點剪!! 因為以我自己來講, 我會先用"交剪" 剪晒成個型, 之後先用剪熨器收尾! 但如果一些太細個的小朋友 ...

大宅

畀面勳章

長遠計,時間又容許的話,你可考慮去上個course,我都係學咗4堂,阿b依家咁細,可以比我慢慢practice,希望假以時日,到佢大d,我既手勢會有進步。

原帖由 銘銘媽 於 09-8-12 14:06 發表
最衰我連個型都未識剪呢!?

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

咁邊度有呢d course 上呀? 工聯會??
原帖由 miffy3in1 於 09-8-12 14:20 發表
長遠計,時間又容許的話,你可考慮去上個course,我都係學咗4堂,阿b依家咁細,可以比我慢慢practice,希望假以時日,到佢大d,我既手勢會有進步。

...

大宅

好媽媽勳章

原帖由 miffy3in1 於 09-8-12 14:20 發表

...

我上左港燈家政中心o個個, 冇同其他機構 compare, 唔知抵唔抵, 但係上堂d 設施幾好, 地點又 arm 我

我幾滿意

大宅

畀面勳章

我有望過工聯會d課程,但我見有好多堂(>10),時間上唔容許,所以報咗教協的課程(4堂)。我都無讀過其他,都無得比較,但起碼就達到我最初的目的--夠胆同阿仔剪頭髮,雖然無出面d師傅咁靚同咁快手,但都未至於唔見得人,況且男仔d頭髮長得快,好快又有機會再試,比心機!

原帖由 銘銘媽 於 09-8-13 10:33 發表
咁邊度有呢d course 上呀? 工聯會??

瑪瑙宮

hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

哈哈, 我無上過任何 course, 膽粗粗每個月幫我老公剪一次, 亞囝亞囡都係我剪, 好耐無出去畀人剪髮喇 !

當然上 course 學咗, 會剪得好好多嘅 !

原帖由 miffy3in1 於 09-8-13 11:14 發表
我有望過工聯會d課程,但我見有好多堂(>10),時間上唔容許,所以報咗教協的課程(4堂)。我都無讀過其他,都無得比較,但起碼就達到我最初的目的--夠胆同阿仔剪頭髮,雖然無出面d師傅咁靚同咁快手,但都未至於唔見得人,況且男仔d頭髮 ...

首頁

尾頁

跳至