婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我有兩個叔仔老婆,一個人冇セ,另外一個幾奸.鍾意拍62,99同D親戚馬屁,之前都冇セ同佢幾句,上年我生完仔,對我態度變差,我生完後,佢一句恭喜問侯都冇,當我透明.喺62,99面前就扮無嘢.

佢老公唔想生,佢哋經濟能力不佳,62,99冇俾pressure.都唔知佢搞セ.

既然佢當我透明,我都唔睬佢

子爵府

佢可能妒忌你有個b....
妯娌0既, 客客氣氣算, 唔通當姊妹咁交心咩...

我有一個叔仔老婆, 佢冇乜野, 我地見面扮好傾, 大家都係客客氣氣.... 相處ok冇衝突.... 但就肯定唔會fd...費事....

大宅

我有大伯老婆, 佢都幾好, 無乜野既
但係叔仔老婆, 我就覺得佢麻麻, 份人鍾意social, 晒命, 懶係同屋企上上下下都好好關係,好好傾咁款!我係佢阿嫂都直呼我名, 所以我亦唔多同佢傾計,但表面無乜野咁

別墅

你地有叫名打招呼都好, 我叔仔老婆,唔會叫人, 叫佢, 佢都唔願應你, 所以一二句都冇計傾, 好似睇你唔到. 我米一樣反應同佢.

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

大伯老婆, 佢係大6人,佢好少落黎H.K,而且我地好少見面,不過每次同我都聽到姑9同2伯個老婆講佢是非,而我就好少理反正佢落黎又唔係同我住,不過我覺得佢個人都O.K。

2伯老婆, 我就覺得佢吹水同認叻多,佢話佢個仔一講就明一講說聽話下次唔會做,點知有次佢個仔偷左我大伯放係檯度d錢,其實有次姑9都唔覺意爆佢成日係街發典now仔,佢仲成日扮專家教我點教仔。

子爵府

下, 個細路偷錢?? 仲話教人地點教仔???
原帖由 montana 於 09-8-6 16:58 發表
大伯老婆, 佢係大6人,佢好少落黎H.K,而且我地好少見面,不過每次同我都聽到姑9同2伯個老婆講佢是非,而我就好少理反正佢落黎又唔係同我住,不過我覺得佢個人都O.K。

2伯老婆, 我就覺得佢吹水同認叻多,佢話佢個仔一講就 ...

複式洋房

原帖由 月師奶 於 09-8-6 15:21 發表
我有大伯老婆, 佢都幾好, 無乜野既
但係叔仔老婆, 我就覺得佢麻麻, 份人鍾意social, 晒命, 懶係同屋企上上下下都好好關係,好好傾咁款!我係佢阿嫂都直呼我名, 所以我亦唔多同佢傾計,但表面無乜野咁 ...

月師奶,你叔仔老婆肯叫你都好,我係大嫂,每次我都好主動叫我叔仔老婆 (連名叫),佢都喺冷該"嗨"一聲,都算啦,宜家越來越衰,有次當面叫佢,(62,99唔在場),佢竟然擰咩塊面.

都唔知有セ巴閉,痴住62,99住,學歷低,揾錢唔多 (但講明,我冇睇佢唔起)

但佢同99及99親戚就很social...又拍馬屁:;pppp:

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 siufung 於 09-8-6 17:02 發表
下, 個細路偷錢?? 仲話教人地點教仔???

係呀 佢個仔大我個仔2歲半,我個仔歲幾2歲時同佢個仔玩,你知啦2個男仔有咩玩咪旭手旭腳多,我都唔怕佢個仔打傷我個仔,佢個仔次次唔夠我個仔打都係度發典,佢就會捉住我個仔黎教,到我個仔再大d時有一次我個仔同我講 "哥哥都有打我啦2伯娘又唔話佢,成日都話我蝦哥哥",我覺得佢都有d攪到我個仔心理不平衡。

大宅

唔係架! 佢喜歡就叫我名, 唔喜歡就"hello"咁.......佢hello我咪hello算囉, 洗咩同佢客氣..........正一無大無細!€

原帖由 Misskat 於 09-8-6 17:04 發表

月師奶,你叔仔老婆肯叫你都好,我係大嫂,每次我都好主動叫我叔仔老婆 (連名叫),佢都喺冷該"嗨"一聲,都算啦,宜家越來越衰,有次當面叫佢,(62,99唔在場),佢竟然擰咩塊面.

都唔知有セ巴閉,痴住62,99住,學歷低,揾錢唔多 ...

侯爵府

哩D嘢真係人夾人緣, 大家庭等於一個小社會,總之大家河水不犯井水就算好的了!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我大伯老婆4X-50歲(同大伯結婚4-5年,但完全冇感情,冇細路):
1)大時大節都唔返食飯,有好多藉口:頭痛、腳痛、咳、、胃痛、天氣凍…一年只返一次,就係年初一返利是
2)成日係我地面前唱大伯返大6玩女人(我大伯話冇玩女人,但佢唔信,照週圍唱)
3)我99對佢冇乜,但佢老公上大6,佢打鬧我99唔識教仔…
4)返食飯,從來都唔幫手開飯,仲彈3彈4,話次次都係食LEE幾味(過節梗唔係雞就魚啦,買埋洗埋煮埋比你食仲嫌3嫌4),食完真係好似電視做咁,拍羅柚走人
5)斤斤計較,去拜山佢自己買多份衣紙又話佢買幾十蚊,洗佢d錢…(冇人叫佢買,一路都係99做大買一份,佢自己唔出聲買又分開燒,又說話多多 )
6)成日話佢老公唔同佢講,唔掂佢,唔理佢,唔CARE佢,我心諗:佢絕對唔係善男順女,同佢講,自討苦吃…

我同阿嫂表面冇乜,但我知佢個心係唔鍾意我,因為我99對我好好,我老公更加愛錫我,我好識做,會幫99煮飯,洗碗,我又幫99/老公生2件…(相比下佢乜都冇)我知大嫂唔抵得(尤其我老公錫我 )佢試過搶我個位坐,要我同老公分開坐,但我覺得佢其實好可憐…

伯爵府

冇計傾GA, 佢成日都覺得我係同佢爭身家LOR, 佢都CHI CHI 地.

男爵府

我大伯,大嫂都對我好好,
果時結婚,佢主動借錢比我,其實我有錢的所以婉拒
我生bb,佢比好多野我,我慳返唔少
仲會聽我投訴99,
可惜老公同佢唔岩,成日嘈交,我好難做
我同男家個個關係都好好
除左6299

禁止訪問

別墅

del

大宅

畀面勳章

我大伯個老婆都ok!不過因大伯同62不和所以好耐無見...
二伯個老婆極之霸道,連6299都敢呼呼喝喝,我嫁入去後因我反抗佢而極度憎恨我,每日大家都以粗口問候對方既全家,自從佢搬走後巳不再相見...
四叔個女友仲未結婚只同居,但因佢中左六合彩所以天天在家不需工作,家務又唔做,間房臭到嘔,直到今日我想她巳四日無沖涼(只見佢洗過一次頭),整壞我D野又扮野無野,見到我同c6都扮睇唔到唔會打招呼,自己食完野永遠都唔洗要99或叔仔洗,因從來(年幾兩年)都從不打掃不拖地(有次99因見間房太dirty幫佢地抹地都比叔仔鬧,可能收埋好多金掛),搞到成房都係蟻,是睡房唔係廚房喎!昨夜我叔仔終於同我99講,有野咬但不是蚊,跟住見佢背部一"達達"紅色野,自作自受!抵死!c6話叔仔咁dirty既女人都頂唔順真係好野,我話個女人比得好多錢你細仔既咪得囉(又要係我地面前扮窮,驚6299加佢地家用,每月兩人只比$2000家用都唔知幾爽)三十歲都唔夠既廢柴都係第一次見...

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

我自己係妯娌, 有大嫂, 黎自大陸.

唔係我睇唔起佢, 係佢睇唔起我地, 大伯做三行判頭, 搵到錢, 睇唔起我地兩個打工仔, 大陸嫂係屋企做大少奶, 唔洗去做用部電部都三千幾四千, 成日show出黎俾人睇.

大陸嫂有咩野有求我地, 佢從來都唔會搵我地幫手, 要借99把口, 叫99叫我地幫佢手, 我又唔受呢 "權威" 呢一套既, 覺得佢超黑人憎.

我生左bb之後, 大陸嫂就扮晒"大", 99都未出聲, 佢就要我地聽晒佢講, 由點樣照顧bb, 食d乜, 著咩衫, 用咩野, 改咩名, 乜q都要人地跟佢, 佢仲同99講話我地呢樣唔得, 嗰樣唔啱.

所以同佢冇野講, 唔係火星撞地球, 係直程係不可以共存既人.

大宅

以前99好錫大嫂, 錫到窿, 而家錫第2阿嫂, 因為其他阿嫂唔似第2阿嫂甘識得奉承99.
而大嫂, 2嫂, 4嫂,及我都是表面好果d,大嫂同2嫂唔妥, 我同2嫂直情唔妥兼唔講野,不過我同大嫂也都是見面say Hello果d, 無多話說,我同4嫂關係ok,4嫂同大嫂2嫂及我都係表面好果d, 不過4嫂係大嫂介紹的婚姻,所以又比同我同及2嫂好d, 甘而家大嫂同99炒架已不相往來, 99生日, 按福建人慣例, 生日要吃面線, 大嫂實唔會著給99吃d啦, 而99同4嫂同住, 4嫂亦無話會幫99慶祝, 也沒著面線, 而我要返工, 又唔同住, 兼怕煩, 淨係叫99一齊出去吃就算了.

2嫂話請99去她屋企食飯及整左一碗面線給99吃, 2嫂同99話她都整左1碗面線給我老公, 99特登話俾我老公聽, 又話俾我聽, 想話俾我聽人地2嫂對我老公幾好, 我當時好興, 不過無出聲, 我唔使2嫂去關心我老公, 2嫂開公司也不通知我, 淨係通知我老公, 幾年前我同老公去南韓, 買手信一齊送給2哥家企, 2嫂叫小朋友多謝我老公, 無多謝我, 偏偏我老公覺得無野, 我就覺得2嫂特登唧, 我老公仲話我小氣. 係唔係我真係小氣呢?

我家姐就話我老公無鬼用, 唔識得俾面我, 例如我d一齊lor手信上去時, 2嫂叫小朋友多謝我老公時, 我老公應該維護我, 話係我買唧手信才對, 起碼俾返面我, za住我2嫂, 但我老公無lor, 話我"qi xin" , 你d話係我小氣或者係2嫂"陰濕".

響甘gei福建人屋企生活, 老公唔識得保護我, 仲成日話對我好, 我活得好辛苦. 我每到大節日,99生日, 要聚會吃飯時, 我就失眠, 抑鬱症再發, 我老公不明白我, 就算明白我, 都幫唔到我, 點算呀, 有無"解"對付2嫂呢d陰濕人?

而家99好錫2嫂, 我都無所謂, 但要我在99生日慶祝見到呢班我唔想見d人, 好辛苦.

公爵府

好媽媽勳章

表面ok....
你的人格如何,你的人生亦必如何!

複式洋房

原帖由 Midagemum 於 09-8-9 03:16 發表
以前99好錫大嫂, 錫到窿, 而家錫第2阿嫂, 因為其他阿嫂唔似第2阿嫂甘識得奉承99.
而大嫂, 2嫂, 4嫂,及我都是表面好果d,大嫂同2嫂唔妥, 我同2嫂直情唔妥兼唔講野,不過我同大嫂也都是見面say Hello果d, 無多話說,我同4 ...

你屋企情形有D似"金枝玉葉"!

早之一家人,幾兄弟,幾個妯娌,有一兩個唔妥,就好麻煩,唔岩傾唔緊要,最怕有個搞事,擺明唔妥你,宜家返62,99屋企食飯都面左左mouth:

首頁

尾頁

跳至