跳至
[黃大仙區] 選邊間?

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章

恭喜你,無論哪間學校!
預祝你小朋友在新學校學業進步,開心愉快

原帖由 FungBBMaMa 於 09-8-7 17:26 發表
係三間都收呀. 全部叩門架.

多謝大家好媽咪的意見, 我有決定了.

大宅

醒目開學勳章 睛靈勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

THANKS.

我都祝大家囝女新學年進步, 身體健康!

原帖由 grace_xian 於 09-8-7 21:36 發表
恭喜你,無論哪間學校!
預祝你小朋友在新學校學業進步,開心愉快
:-o

侯爵府

點解咁好? 可以3間都收? 咁你舊個間買晒校服未?
原帖由 FungBBMaMa 於 09-8-7 17:26 發表
係三間都收呀. 全部叩門架.

多謝大家好媽咪的意見, 我有決定了.

大宅

Worry,

叩門可以叩門許多間, 但你必定了解清楚自己的兒女性格, 而選校.

當初我選真鐸, 是了解囝囝, 不是很好讀書材料, 須要很多支援,但老公和囝囝都堅決選聖博德, 而聖博德也是很好的一所學校, 最後我放棄了真鐸.

大宅

Worry,

叩門可以叩門許多間, 但你必定了解清楚自己的兒女性格, 而選校.

當初我選真鐸, 是了解囝囝, 不是很好讀書材料, 須要很多支援,但老公和囝囝都堅決選聖博德, 而聖博德也是很好的一所學校, 最後我放棄了真鐸.

大宅

你好, 我囝囝今年會升K3, 我都煩緊點簡學校, 其實我心儀的學校是真鐸, 最主要原因是聽聞那裏的學生很乖, 老師很有愛心, 但你覺得她的情度很淺嗎? 另外想知如要叩門, 是否要準備很多資料文件呢?

原帖由 is 於 09-8-10 00:03 發表
Worry,

當初我選真鐸, 是了解囝囝, 不是很好讀書材料, 須要很多支援,但老公和囝囝都堅決選聖博德, 而聖博德也是很好的一所學校, 最後我放棄了真鐸. ...

大宅

原帖由 Happy233 於 09-8-12 13:27 發表
你好, 我囝囝今年會升K3, 我都煩緊點簡學校, 其實我心儀的學校是真鐸, 最主要原因是聽聞那裏的學生很乖, 老師很有愛心, 但你覺得她的情度很淺嗎? 另外想知如要叩門, 是否要準備很多資料文件呢?

...

Happy233,
Hi,你好,我囡囡9月在真鐸讀小一.我覺得程度不算淺.聽老師說小一上學期比較淺,下學期比較深,聽真鐸的家長說小三開始比較深.

準備叩門的資料,最主要的就是誠意分,即是你在自行分配時選擇真鐸,在大抽獎首選真鐸(即甲一填真鐸,甲二blank,乙一填真鐸),因真鐸最重視此因素,有家長因在此兩階段都不是選此校,故叩門不成功.有時間報下真鐸舉辦的興趣班,對誠意分都應該有幫助.

大宅

唔該哂你. 但你的意思係即使叩門都唔使準備所謂的profile呀, 咁你囡囡係點樣入讀咖, 我得15分呀, 好驚唔夠人爭呀!!!

原帖由 connielam 於 09-8-12 14:08 發表

Happy233,
Hi,你好,我囡囡9月在真鐸讀小一.我覺得程度不算淺.聽老師說小一上學期比較淺,下學期比較深,聽真鐸的家長說小三開始比較深.

準備叩門的資料,最主要的就是誠意分,即是你在自行分配時選擇真鐸,在大抽獎首 ...

大宅

原帖由 Happy233 於 09-8-14 14:57 發表
唔該哂你. 但你的意思係即使叩門都唔使準備所謂的profile呀, 咁你囡囡係點樣入讀咖, 我得15分呀, 好驚唔夠人爭呀!!!

Happy233,
叩門時依然要profile,但最重要的證明是你在自行分配時及在統一派位時都首選真鐸.如果你在這兩個階段都沒有選擇真鐸為1st choice,甘真鐸會覺得如果你於其他在以上兩階段選擇的學校叩門成功,你會選擇該校,縱使你的profile如何精美,對叩門都沒有什麼幫助.

大宅

原帖由 Happy233 於 09-8-14 14:57 發表

happy233,
我囡囡20分入,不過都有3個同學叩門入左,因為他們1st choice是真鐸.

大宅

其實我都知道在第一輪的自由分配選真鐸應該都唔夠分入, 唯有寄望在大抽獎時抽中啦, 如不就要去叩門, 但又唔敢期望太大, 因囝囝是細仔, 面對陌生人時會音聲細氣, 就算識答問題都唔太放膽去答, 所以都很擔心. 另外想問如你所說將甲一和乙一都填真鐸, 點解甲二要留空呀, 還有想知究竟自由分配和統一派位的時間表是幾時呀? 唔該哂.

原帖由 connielam 於 09-8-20 14:04 發表

Happy233,
叩門時依然要profile,但最重要的證明是你在自行分配時及在統一派位時都首選真鐸.如果你在這兩個階段都沒有選擇真鐸為1st choice,甘真鐸會覺得如果你於其他在以上兩階段選擇的學校叩門成功,你會選擇該校, ...

大宅

原帖由 Happy233 於 09-8-26 16:50 發表
其實我都知道在第一輪的自由分配選真鐸應該都唔夠分入, 唯有寄望在大抽獎時抽中啦, 如不就要去叩門, 但又唔敢期望太大, 因囝囝是細仔, 面對陌生人時會音聲細氣, 就算識答問題都唔太放膽去答, 所以都很擔心. 另外想問 ...

自行,統一派位及叩門各有30位,故叩門都有機會.至於叩門時的表現,謀事在人,成事在天,唔試過點知唔得.

填統一派位表格甲一選真鐸,甲二要留空,因為如果你填了其他學校在甲二,如甲二抽中的話,你就少了乙一的機會.而且甲部份是同全港的申請者爭,而乙部份就同本區(即net45)的申請者爭.如果我沒有記錯,30位中3位用在甲部份,其餘27位在乙部份,故乙部份機會會大好多.
所以,如甲一選真鐸,甲二留空,若甲部份抽不到,仲有乙部份的機會.

自行分配大概在9月尾交表(9月初開始派表),統一派位在6月初交表.

大宅

我都同意你的看法, 所以無論如何我都會在自行和叩門階段試試真鐸, 不過都要諗定如真鐸真係無機會, 應如何在統一派位階段填寫其他學校的先後次序, 就算到時入不到真鐸都希望可以派到間好D的小學校呀. 原來9月尾要交自行表啦, 唔知我囝囝今年間學校有沒有攪升小講座呢, 起碼可以給我哋D家長多些意見嗎. 係呢, 你意思是統一派位會在出年6月才開始呀, 我仲以為係今年年尾添. 唔該哂你提點呀.

原帖由 connielam 於 09-8-27 13:57 發表

自行,統一派位及叩門各有30位,故叩門都有機會.至於叩門時的表現,謀事在人,成事在天,唔試過點知唔得.

填統一派位表格甲一選真鐸,甲二要留空,因為如果你填了其他學校在甲二,如甲二抽中的話,你就少了乙一的機會.而且 ...

大宅

原帖由 Happy233 於 09-8-28 16:54 發表
我都同意你的看法, 所以無論如何我都會在自行和叩門階段試試真鐸, 不過都要諗定如真鐸真係無機會, 應如何在統一派位階段填寫其他學校的先後次序, 就算到時入不到真鐸都希望可以派到間好D的小學校呀. 原來9月尾要交自 ...

happy233,
你囝囝讀邊間?
如何在統一派位階段填寫其他學校的先後次序?真鐸,canossa及錦泰在此區都是最熱滿的3間學校,如乙一填了真鐸,乙二及乙三就不要填canossa及錦泰,因這兩間大都派晒,乙二及乙三要填區內其他學校,你可考慮慈天(我囡囡學校都有不少同學選此間為乙二),聖博德,基華等.

大宅

你意思係canossa及錦泰在自行和第一志願時都應該已經派哂呀? 其實應唔應該將想入讀的學校盡量排在頭10個志願呢, 咁樣會唔會有望入到間好d的學校呀. 有時我都諗係唔係應該在自行時簡間無宗教背景而又不錯的學校, 起碼唔會得15分去博呢? (不過我都係諗下)

我囝囝讀富山幼兒學校咖, 佢哋間學校今年只有4位畢業生入讀真鐸, 最多人去了慈天, 但慈天有D人話好, 有D人話差左, 都唔知邊個說法對. 咁你小朋友之前係讀邊間學校咖, 多唔多同學仔一齊入真鐸呀, 而加開左學啦, 佢開唔開心呀?

原帖由 connielam 於 09-9-1 14:00 發表

happy233,
你囝囝讀邊間?
如何在統一派位階段填寫其他學校的先後次序?真鐸,canossa及錦泰在此區都是最熱滿的3間學校,如乙一填了真鐸,乙二及乙三就不要填canossa及錦泰,因這兩間大都派晒,乙二及乙三要填區內其他學 ...

大宅

connielam

吾好意思, 我想要更正你的說法:

"如何在統一派位階段填寫其他學校的先後次序?真鐸,canossa及錦泰在此區都是最熱滿的3間學校,如乙一填了真鐸,乙二及乙三就不要填canossa及錦泰"

"乙一填了真鐸,乙二及乙三都可以填canossa及錦泰"

我在囝囝報小學前一年, 即2007年, 有兩位家長, 一個家長將"可立"填頭三志願, 而另一位家長選"可立"排第六志願.
結果填頭三志願, 入不到; 反而將可立填第六志願入了"可立".
(兩位家長是同一年申請小學, 但不同幼稚園)

純碎個人推段, 教育處是以分組形式, 例如:你小朋友係第一輪分配, 將頭第一至十個志願排(估計係這樣分組, 亦有可能係頭一至六),分到有位學校. 如果你小朋友不幸, 最係一輪分配, 入到心儀學校機會, 就十分渺茫.

大宅

我再想補充, 第一輪小朋友在頭十個志願內的學校都沒有位, 佢要等其他小朋友排完頭十個志願, 先再輪到佢的第十一至二十志願, 分配到有學校的學校.

(我再強調, 我是根據那兩位家長派位結果推段)

大宅

原帖由 is 於 09-9-4 00:33 發表
我再想補充, 第一輪小朋友在頭十個志願內的學校都沒有位, 佢要等其他小朋友排完頭十個志願, 先再輪到佢的第十一至二十志願, 分配到有學校的學校.

(我再強調, 我是根據那兩位家長派位結果推段) ...

is,
你所說的應該是指電腦隨機號碼的分別,排第6志願者入,可能是因他的電腦隨機號碼好,故機會會比填第三志願的同學大.

但沒有人知道自己的隨機號碼好不好,所以填表要有策略.

eg如果甲一填了真鐸/canossa/錦泰,甲二及甲三不填這其中一間,而填其他比較好的學校,因為:
1.這三間在甲一及乙一都派到8899,甲二,三中的機會少,若再填這幾間,會浪費了甲二,三的機會,
2. 就算你的電腦隨機號碼不好,如甲二填其他比較好的學校,你入比較好的學校的機會會較大.這個方法會比較穩陣.
囡囡學校的同學仔都是這樣填,故大多入了頭3志願的學校,如慈天,聖博德,etc.

大宅

我都知填表時要有技巧先至有機會入讀想入的學校, 所以都好煩惱, 我係唔係應該將想入的學校盡量排在頭三個志願呢, 而其他校好的學校就排在頭十位呢?

另外is提到的如有小朋友頭十位都派不到就要等到其他人派完先輪到佢, , 呢個不幸情況會唔會比較少發生呀?

雖然我心儀的是真鐸, 但我都唔知機會大唔大, 所以我想問聖博得和慈天的情度是不是比較淺呀, 你覺得基華和可立邊間好D?

Thank you 呀

原帖由 connielam 於 09-9-4 09:22 發表

is,
你所說的應該是指電腦隨機號碼的分別,排第6志願者入,可能是因他的電腦隨機號碼好,故機會會比填第三志願的同學大.

但沒有人知道自己的隨機號碼好不好,所以填表要有策略.

eg如果甲一填了真鐸/canossa/錦泰,甲 ...

大宅

原帖由 Happy233 於 09-9-7 14:58 發表
我都知填表時要有技巧先至有機會入讀想入的學校, 所以都好煩惱, 我係唔係應該將想入的學校盡量排在頭三個志願呢, 而其他校好的學校就排在頭十位呢?

另外is提到的如有小朋友頭十位都派不到就要等到其他人派完先輪 ...

你暫時不用太担心, 現在第一輪結果都未開始.
你先報左你自己心儀的學校, 不用想得太多了, 可能第一輪巳ok.

首頁

尾頁

跳至