少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

2021勳章

如果屋企已有哥哥陪, 細b還需要去Playgroup嗎???

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

俾我.. 就一定會, 不過就上少d, 因為揾大仔做過白老鼠, 有d playgroup做嘅嘢, 自己未必會做到/去買, 有d就so-so,
咁當然pg唔係必要嘅, 睇返你自己想點教!

子爵府

好媽媽勳章

我細女係年尾出世, 加上家姐已經返小學, 唔多時間見面, 所以有返親子班pg, 等佢見幼稚園時冇咁驚...

大女細個時唔多pg選擇, 又貴, 但因為係年頭出世, 好似等好耐先返幼稚園, 所以兩歲多d就自己返pg...

原帖由 babyduo 於 09-8-6 17:07 發表
如果屋企已有哥哥陪, 細b還需要去Playgroup嗎???
我想要9999呀...

男爵府

大廚勳章

我覺得唔係個個playgroup都係好, 而且playgroup玩既野, 自己都可以玩, 我唔覺得要俾錢人至玩得到.

我細仔同大仔差2年, 好玩得埋. 得閒我又帶佢地玩下滑梯, 遷秋, 屋企又同佢地玩積木, 畫圖畫, 有時又同埋其他小朋友去下郊外, 海灘, 公園, 我覺得好似呢個暑假都玩左好多野.

playgroup既目的都係俾D機會同埋小朋友玩, 一個1-2歲既小朋友, 你留意下, 佢都好少會主動同其他小朋友玩, 因為佢地係未到時候會顧及其他人. 咁不如你留返D時間, 慳返D錢, 自己同小朋友玩.

子爵府

2021勳章

我個BB都係..1歲比佢PG目的係同其他小朋友相處下,但發現佢地都係自己玩唔會理其他人,所以無再去. 到2歲佢開始同人玩, 所以比佢讀NRUSERY.

但我認為如果BB係比較害羞內向就應該比佢早D去PG,等佢知道,呢個世界仲有其他BB,唔係得佢一個, 鍛鍊下自信心.

首頁

尾頁

跳至