樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

好鍾意住村屋, 而家租緊,考慮想買返間,但又驚村屋會一直眨值, 以後又可能要承擔維修費,但係住村屋,活動空間大好多, 自己又鍾意種花,養狗, BBQ!

等待驗證會員

我都諗緊,但我唔會買,只會租,再將自己層樓出租… 村屋好多維修問題,買唔過!

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

咁如果屋苑式又如何, 我都考慮緊....

大宅

真係要諗清楚﹗要查清楚地權等問題﹗
我有朋友買咗村屋,佢之前就check得比較清楚。
有一樣野要留意,就係排污的問題﹗因為鄉郊地方,好多地方係未有排污渠,只係有化糞池,要定期搵車來吸走D生活污水﹗
另外,好多時村屋附近都比較靜,同鄰居的關係更為重要,最重要係同村民(原居民)攪好關係﹗
屋苑式的村民可能會好D﹗

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 MiniCooperS 於 09-8-9 02:40 AM 發表
真係要諗清楚﹗要查清楚地權等問題﹗
我有朋友買咗村屋,佢之前就check得比較清楚。
有一樣野要留意,就係排污的問題﹗因為鄉郊地方,好多地方係未有排污渠,只係有化糞池,要定期搵車來吸走D生活污水﹗
另外,好多時村屋附近都比較靜,同 ...

我考慮屋苑式... 就係唔想係買賣手續上有麻煩, 我大概知道係要查好多嘢....一唔小心做漏嘢到第時放出去都有麻煩.... 屋苑式因為人地已經做好晒所有嘢, 買賣就會好似私樓咁簡單好多.

大宅

我住過西貢村屋五年,00年買入05年平手離場,幸好沒有什麼大問題發生過。不過我都覺得有啲嘢係要特別留意;e.g.如揀頂樓連天台就一定要check防漏,我個人就不敢住地下果層,因見過打風落大雨好麻煩,最好揀屋苑有管理,最緊要近馬路交通方便連入契carpark,第日的re-sell value都高啲。

原帖由 catjeffcat 於 09-8-9 07:36 發表

我考慮屋苑式... 就係唔想係買賣手續上有麻煩, 我大概知道係要查好多嘢....一唔小心做漏嘢到第時放出去都有麻煩.... 屋苑式因為人地已經做好晒所有嘢, 買賣就會好似私樓咁簡單好多. ...
:-D

水晶宮

揀方向好, 個view令咪得囉
幾個月前搬黎我宜家住呢度,
即刻升左.... 買唔好太舊,view正,就會保值/升..... 裝修唔值錢....

大宅

原帖由 feliciak 於 09-8-9 11:36 發表
我住過西貢村屋五年,00年買入05年平手離場,幸好沒有什麼大問題發生過。不過我都覺得有啲嘢係要特別留意;e.g.如揀頂樓連天台就一定要check防漏,我個人就不敢住地下果層,因見過打風落大雨好麻煩,最好揀屋苑有管理,最緊要近馬 ...

有關漏水....我朋友間屋就係三樓,入伙後落雨,係廳中間吊燈位置滴水,唔知邊度入水,估估吓....
預防萬一,一定要做好D屋邊的防漏﹗

大宅

針無兩頭利...
村屋大多一直眨值(除近西鐵東鐵等比較保值),往後一定要承擔維修費

但係住村屋,地方大一般700呎,實用率9成9,如果有花園或天台就更多空間感自由到高,種花,養狗, BBQ乜都得... 因多數私樓不可養狗,住村屋對有狗人仕方便好多

其實村屋價格有平有貴,自己能力或有多餘買村屋過優閒生活(好像退休)都幾好
p.s不過買村屋大都打算住一世or不怕蝕錢+等好久才可以放出單位(所以真的要想清楚)

珍珠宮

原帖由 gweneira 於 09-8-10 07:34 AM 發表
針無兩頭利...
村屋大多一直眨值(除近西鐵東鐵等比較保值),往後一定要承擔維修費

但係住村屋,地方大一般700呎,實用率9成9,如果有花園或天台就更多空間感自由到高,種花,養狗, BBQ乜都得...:wahaha ...

同意無咩得點升.... 真係近鐵路及近市中心就叫保到值... 就算賣唔出放租都唔錯....

大宅

10分鐘VAN仔,算唔算近鐵路及近市中心,唔該.

珍珠宮

原帖由 紫米露 於 09-8-10 10:07 AM 發表
10分鐘VAN仔,算唔算近鐵路及近市中心,唔該.

van 10 分鐘已經可以去到很鬼遠.......

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 catjeffcat 於 09-8-10 10:47 發表

van 10 分鐘已經可以去到很鬼遠.......

哈哈~~ 可以由荃灣入到屯門...

大宅

回覆 11# 紫米露 的文章

10分鐘VAN仔先去到鐵路及近市中心,好遠law
要買就買可以行出去鐵路及近市中心10分鐘之內

大宅

我都知針無兩頭利, 如果唔係都唔使咁煩!
村屋真係地方見洗好多,如果私樓又要咁大地方真係好好貴嘛!

大宅

回覆 15# comy 的文章

如果你想地方大,價格平真係直接買村屋吧
or
買私樓出租比人,自己租人村屋...不過如果你遇到租客遲交租或租霸就大鍋
所以覺得除非你可以有一筆錢周轉,可以付2面屋供+租金先好
有時候做決定係比較難,但好過只想不實行...
有朋友都係想買樓,但說了幾年都未買,只有睇,低位都無入,之後先後悔比租人都比左不小吧~~
我都在7年間買樓賣樓再買村屋
自己屋實在d,如果真的怕而不買or賣,成世只好租了,租就不用想東想西,不用煩都有另一個好處

子爵府

近西鐵或市中心當然好啦, 相對樓價會貴, 我當初買村屋都好擔心治安同交通問題, 所以要買屋苑式比較穩震d, 如住得遠離市區, 要去shopping, 食野一來一回都無左三四個鍾時間, 住村屋真係無左好多私人時間! 不過地方真係實用好多, 又可種花, 養狗!

如買村屋真係要搵個熟識村屋條例既律師幫手!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我諗睇下住邊啦...

我住果度好可便..我d朋友黎過我屋企都話正...(位置)

大宅

Corina,

你果度係邊?

男爵府

我租住咗村屋6年,老公上個月都買咗沙田村屋2&3樓同天台,不過要行成12分鐘先到馬鉄站,如撘小巴就要3分鐘啦,我都覺得唔係好方便, 因現居只需行3分鐘就到馬鉄.而且買咗果間屋都好舊吓,成30年,所以我都好想將佢賣番出去, 不過都要等9月中收樓後同裝修吓先.如果賣唔出就要自住啦.

首頁

尾頁

跳至