產前產後

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

男爵府

2021勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

開胃湯水可煲-淮山,連子肉,豬展-煲2個鐘.

我1星期1次就整 :
花膠燉奶
桑寄生蛋茶

侯爵府

花膠豬展湯

大宅

我私家醫生講,
如果想順產, 唔好食花膠...免得個變大b 時難生...

我買左鬼咁多花膠而家都唔敢食
:(

不過我就有煲雪梨 / 蘋果 雪耳糖水/湯lor

複式洋房

我媽知我有左都唔比我食雪梨, ><(我勁鐘意食雪梨ga) 話好涼ga, 會好易頭暈,

我而家多數飲准山紅棗煲雞湯, & 番茄紅蘿白薯仔煲牛骨.

花膠煲雞就準備7-8個月先開始飲, 話飲左bb d 皮膚白滑d ga.

男爵府

請問你地呢d 湯水幾多個月先開始飲架?頭個幾月飲得嗎?

民房

下, 未聽過花膠會變大阿b 喎??? 我上一胎都食好多花膠, 冇變大阿b, 三四個鐘就生左.

花膠好好架, 多食都吾怕架, 對有時小小見紅好有幫助.

怕太保就吾好落雞. 頭幾個月可以花膠煲豬展, 落下響螺都得, 後期同生完可以落雞.

我有時青紅羅白都會加花腸, 不過有d人話吾好食青羅白. 可以紅羅白栗子花腸.

原帖由 mcki 於 09-8-7 09:22 發表
我私家醫生講,
如果想順產, 唔好食花膠...免得個變大b 時難生...

我買左鬼咁多花膠而家都唔敢食
:(

不過我就有煲雪梨 / 蘋果 雪耳糖水/湯lor

大宅

呢度搞緊個食譜比賽呀, 我見都有幾多媽咪上去share ga
你可以睇下有邊d 岩你又唔太難煮既都好呀~
http://www.parents-kingdom.com/i ... mp;cid=1&sort=0
2個就夠晒數...

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至