婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

令到我好有壓力!例如:毛巾點擺、未掉垃圾、換床單………!自問已經做到好足,佢事無大小都要跟佢自己的模式…好煩!

伯爵府

你係咪同佢住架?

我唔係同99住,佢上到黎時又係要我跟足佢做家務既方法、用咩清潔劑、D杯碟要點擺,但我聽完就算,呢度又唔係佢屋企!:;pppp:

水晶宮

你99好似我阿媽呀!! 同佢住果時真係煩死, 仲有掠衫方法同次序, 掛毛巾方法, 抺地方法, 洗碗手法, 點開水喉, 點接衫, 點放碗筷, 洗菜要逐條捽, d菜每條要摘到幾長...佢係會企在我隔離一路監視一路喋喋不休咁指點我; 仲有幾點做咩...救命呀, 真係令人精神崩潰!! 你地係咪一齊住? 快d儲$獨立呀!

[quote]原帖由 MANUTD 於 09-8-7 17:31 發表
令到我好有壓力!例如:毛巾點擺、未掉垃圾、換床單………!自問已經做到好足,佢事無大小都要跟佢自己的模式…好煩! [/quote]

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

我99初初都係咁架..成日都話妙野都post張紙係地下,之後日日抹爐呀,,訓醒又要疊被呀,,
煩都煩死人..
慢慢我唔埋佢,佢先唔會咁多野講

別墅

我地住樓上樓下!佢趁我地返工、出街就上黎整野!有時垃圾筒未FULL我想夜D先倒,99睇5過眼就即刻掉…又幫我地換床單、被(我已1星期換一次)…太多太多!佢仲當我地係細路咩,我成日驚有野5記得做,好大壓力…

禁止訪問

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

呢d 野唔使人講你都要識做嘛?
你咁大個人起身唔摺被架?!
仲有你唔日日抹爐頭,
好快成個廚房都有小強。

原帖由 ching070707 於 09-8-7 23:15 發表

我99初初都係咁架..成日都話妙野都post張紙係地下,之後日日抹爐呀,,訓醒又要疊被呀,,
煩都煩死人..
慢慢我唔埋佢,佢先唔會咁多野講 ...

伯爵府

原帖由 麟媽媽 於 09-8-10 18:37 發表
呢d 野唔使人講你都要識做嘛?
你咁大個人起身唔摺被架?!
仲有你唔日日抹爐頭,
好快成個廚房都有小強。

甘我都吾系日日搞個爐頭架窩﹐ 擺左錫紙架嘛。
另外我覺得呢D系個人習慣姐﹐ 張床系距2公婆訓
距同距老公都無意見﹐或者就系覺得龍床不及狗"斗"呢
甘大個人起身就一定要摺被架?

我自己都吾中意我奶奶系我洗碗呀﹐煮飯﹐做家務既時候﹐不停話我聽應該點點點。心情吾好既時候勁想擺低然後話﹐你做埋距!

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

你問「甘大個人起身就一定要摺被架?」
其實係好基本架喎,等同一早起身要刷牙,
亦等同洗左既衫要摺好一樣,
呢d 係良好生活習慣黎架啫,
自己係點,仔女又跟住做咁,家教咪係咁解囉。
不過,當然有好多人有不良既生活習慣,
比如頭都唔梳就出街,又或者涼都唔沖就上床,
都無話唔得既,咪一家都烏呢單刀咁囉。

原帖由 大豬既老婆 於 09-8-12 04:26 發表

另外我覺得呢D系個人習慣姐﹐ 張床系距2公婆訓
距同距老公都無意見﹐或者就系覺得龍床不及狗"斗"呢
甘大個人起身就一定要摺被架?

...

複式洋房

原帖由 麟媽媽 於 09-8-12 10:26 發表
你問「甘大個人起身就一定要摺被架?」
其實係好基本架喎,等同一早起身要刷牙,
亦等同洗左既衫要摺好一樣,
呢d 係良好生活習慣黎架啫,
自己係點,仔女又跟住做咁,家教咪係咁解囉。
不過,當然有好多人有不良既生活習慣,
比如頭 ...

哈哈~
我媽咪又係好中意乾淨既人,
好多規矩...
結果我地2姊妹都冇繼承佢既優良美德...
我地搬出去住反而好抗拒做家務,一個星期先執一次屋
可能真係媽媽太嚴格,令我地宜家有得hea就hea...
洗左衫我地會褶,但被真係唔會褶囉~
咁我又唔覺得有d咩喎~
我出到街都係乾乾淨淨~
我覺得唔好太嚴格就好啦~
做野都已經咁緊張,返到屋企仲要係咁執都真係好辛苦~

別墅

原帖由 ricecooking 於 09-8-7 21:24 發表
你99好似我阿媽呀!! 同佢住果時真係煩死, 仲有掠衫方法同次序, 掛毛巾方法, 抺地方法, 洗碗手法, 點開水喉, 點接衫, 點放碗筷, 洗菜要逐條捽, d菜每條要摘到幾長...佢係會企在我隔離一路監視一路喋喋不休咁指點我; ...

你阿媽有強迫症!

大宅

我99連掠衫衣架個鈎掛左邊定右邊都要分清楚

伯爵府

我都明污積積耐咗好難清,所以我同自己講,每個禮拜都要係廚房搵一樣野嚟徹底清潔~~但要日日做,我又覺得好辛苦。

爐頭千祈唔好擺錫紙呀!之前有新聞話咁會提高一氧化碳含量架!

被~~我係唔會摺嘅,因為我係全職 MOM,成日都係屋企,攰我又會番上張床度攤下~~如果一早摺咗,好快又會掀嚟冚,覺得好無謂。
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

等待驗證會員

我明白你, 因為我99都係咁, 家務樣樣野都跟足佢既做法, 唔跟就係我唔岩, 話我"懶巴閉". 我都要返工, 無可能日日掃地抹地洗廁所, 佢話我唔識做家務, 又話我駛慣工人做野係大小姐.

大宅

我99都一樣, 如果佢自已都咁做, 都算!但最幣, 佢淨係識叫我點點........佢自已唔會做/從來唔做呢.

原帖由 ricecooking 於 09-8-7 21:24 發表
你99好似我阿媽呀!! 同佢住果時真係煩死, 仲有掠衫方法同次序, 掛毛巾方法, 抺地方法, 洗碗手法, 點開水喉, 點接衫, 點放碗筷, 洗菜要逐條捽, d菜每條要摘到幾長...佢係會企在我隔離一路監視一路喋喋不休咁指點我; ...
仔仔06-12-2003出世

男爵府

畀面勳章

原帖由 MANUTD 於 09-8-10 14:01 發表
我地住樓上樓下!佢趁我地返工、出街就上黎整野!有時垃圾筒未FULL我想夜D先倒,99睇5過眼就即刻掉…又幫我地換床單、被(我已1星期換一次)…太多太多!佢仲當我地係細路咩,我成日驚有野5記得做,好大壓力… ...

同我好相似..真係知音.!!!!
好多時同D朋友講只你一味叫我唔洗SO 佢...
但日日見住佢都有壓力 GA........
次次出門之前都好驚做"留"野比佢捉到黎話

水晶宮

我阿媽以前好惡, 如果佢叫我做野我唔做, 佢會不停鬧我, 什至行到我面前用手指指住我塊面爆粗, 駁佢咀佢仲會動粗打人, 好得人驚, 我d兄弟姐妹放假就一早出街, 得返我一個, 我又不敢出街(因佢自小唔鍾意我同朋友/同事外出), 如果同佢作對, 一定上演六國大封相....而家我結左婚唔洗一齊住, 先有好日子過咋...我估佢太執著的性格令佢有d精神病, 而家屋企無人比佢鬧, (因我老豆係軟皮蛇好賴皮)佢就開始抑鬱 ...

原帖由 超女 於 09-8-10 18:26 發表

俾著係我我會處處同佢作對
我會同佢講.咁叻你做晒佢啦笨
包佢以後都唔會出聲

別墅

原帖由 ch_mama 於 09-8-16 04:07 發表

同我好相似..真係知音.!!!!
好多時同D朋友講只你一味叫我唔洗SO 佢...
但日日見住佢都有壓力 GA........
次次出門之前都好驚做"留"野比佢捉到黎話

真開心!終於有知音人!!我都係同朋友講淨係叫我:俾佢做哂…唔好理佢…等!唔憤氣我明明做到120分,佢都仲要咩都關佢事,返到屋企見到佢郁過我d野就好燥…

男爵府

畀面勳章

原帖由 MANUTD 於 09-8-17 16:36 發表

真開心!終於有知音人!!我都係同朋友講淨係叫我:俾佢做哂…唔好理佢…等!唔憤氣我明明做到120分,佢都仲要咩都關佢事,返到屋企見到佢郁過我d野就好燥… ...

簡直係一梗一樣...好似早幾日咁,我都好努力執好間屋等望洛去無咁亂...咁一間屋有小朋友,D玩具周圍擺都唔出奇...
但都比佢話間屋好"X較"(唉..唔知點打TIM)我嬲得濡令轉個頭扮聼唔到....心諗:妖!X你咩事咩~

有一點我係同你一樣就係知佢又係搞過我D野我又係好嬲...但KEY 唔比佢KEEP又唔得...唉

民房

你哋講晒我d心聲出黎﹐ 我一直唔敢答c6話比定唔比鑰匙比99就係驚99會有一日忍唔到手過黎做家務。 好驚呀﹗

首頁

尾頁

跳至