自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

朋友個女repeatF.5...會考12分...揾唔倒學校收讀F.6(比原校"dum"咗佢幾日)...今日去長洲慧因法師中學申請...但未知結果(下星期二先知)...佢讀理科...原來呢間學校要修pure maths而冇chem讀...但佢又好想讀書...照申請...最多辛苦d讀pure maths...但長洲實在太遠...好多去讀書ge學生都會喺度租屋住...而家真係唔知點算...再重讀F.5 ge話又好似好嘥時間...大家有乜建議ar(代友問)

珍珠宮

畀面勳章

Pls check PM.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

唔去!!
如果真係咁想讀F6,而能力許可比佢讀私校..

我自己係過來人,讀文科都係12分,但讀中6時去左一間我唔鍾意既學校讀...我既預科生活係過得好唔開心...我既記憶差唔多DELETED左,因為我實在太唔鍾意...唯一既記憶就係識左兩個好朋友....

之後我al成績唔好,我去左外國再讀多年,再考大學...所以係hk讀預科果兩年係浪費!!

我見我d朋友有13-14分都唔讀中6,去讀ive,之後top up degree,佢地而家都有份好好既工作...

我讀文科12分都覺得讀F6,7好辛苦..更可況佢係理科,仲要讀PURE MATHS...

伯爵府

牛年勳章

讀遵理/新法之類的 F.6 會唔會好d?

男爵府

畀面勳章

Teresa...萬分感激

原帖由 Teresa 於 09-8-8 22:48 發表
Pls check PM.

男爵府

畀面勳章

媽咪幫佢打晒去問...收晒

原帖由 virgokaren 於 09-8-8 23:39 發表
讀遵理/新法之類的 F.6 會唔會好d?

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

其實佢係唔好彩失手定係平時都咁上下?

老實講句,理科12分真係好一般,如果係個底打得唔好,不如repeat一年好過,如果唔係讀f.6會好辛苦。

男爵府

畀面勳章

我都覺得佢會讀得好辛苦...尤其是pure maths

原帖由 我愛Corina 於 09-8-8 22:56 發表
唔去!!
如果真係咁想讀F6,而能力許可比佢讀私校..

我自己係過來人,讀文科都係12分,但讀中6時去左一間我唔鍾意既學校讀...我既預科生活係過得好唔開心...我既記憶差唔多DELETED左,因為我實在太唔鍾意...唯一既記憶就 ...

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

原帖由 monchan 於 09-8-8 23:50 發表
我都覺得佢會讀得好辛苦...尤其是pure maths

其實 pure maths 唔難讀,如果佢 add. maths 個底好....

男爵府

畀面勳章

佢舊年8分...今年12分...應該個底打得唔好...e+知道讀書緊要咪發力卦

原帖由 ivory0915 於 09-8-8 23:48 發表
其實佢係唔好彩失手定係平時都咁上下?

老實講句,理科12分真係好一般,如果係個底打得唔好,不如repeat一年好過。

男爵府

畀面勳章

佢好似add maths都唔差...小朋友未接觸過又聽同輩講好難...咪有d驚卦

原帖由 ivory0915 於 09-8-8 23:53 發表

其實 pure maths 唔難讀,如果佢 add. maths 個底好....

首頁

尾頁

跳至