論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

今日我地約左佢五點黎, 試到九點幾, 我地都係叫佢抺下野, 跟住煑飯同洗碗, 但真係有驚喜, 佢煑 d 野都幾 okay, 炒菜時又識 "park" garlic, 抺枱時佢用左塊百潔布, 我張枱係由 glasses 同木組成, 佢竟然會自動用沙布果面抺 glasses, sponge 果面抺木.. 好似好有 sense 咁..

我地諗住聽日簽佢啦, 不過唯一一樣係佢而家個僱主係佢想唔做, 但個僱主仲未請到人, 想佢約滿之後(八月底)再做一陣, 雖然時間都許可, 因為我都想佢十月頭先返, 但唔知會唔會有變卦..

同埋佢嚮香港做左成六年, 已經適應哂香港既生活, 佢話平時會約 d friend 去淺水灣玩, 同埋話一個月都係寄大約一千蚊返屋企, 又話唔係好想返屋企 (咁多年都係返過一次).. 會唔會有問題呢?

洋房

有冇問題真係好難預計,因為真係人心肉做!

不過我覺得我地自己去見工都會表演得最好比人睇等人請我地啦! 係咪先?

不過你要睇吓如果真係隔咗一段時間真係唔知佢會唔會變掛! 都真係要睇彩數!

別墅

就咁睇都幾醒目喎,咁佢對上一個傭主做左幾耐同埋點解唔續約既?

大宅

諗咁多未煩到自己。想要D乜問清楚自己,符合到你要求就算,其他野你有乜可能完全可以知清楚。

水晶宮

哈哈 見工肯定洗出所有把戲架la..
叫我噴火, 我宜家去練tim!
最緊要你覺得ok...呢d野 日久見人心啦!

大宅

多謝大家意見, 我今日已經去簽左佢啦...

佢第一個僱主係因為細路大左自己湊番, 第二個係因為個大 b 得1 yr old 多 d, 但又有左細b, 兩個都要佢湊, 同埋佢兩公婆都番工, 佢要做哂家務, 湊兩個 b, 所以驚 handle 唔到喎...

大家都講得啱, 都係講彩數, 我而家驚佢放我飛機, 再揾個第二個老細...

別墅

我都係咁話, 我自己就冇叫工人試工, 但就一定問佢攞僱主電話, 睇下佢咩反應, 有d個樣好為難, 有d搵人扮僱主, 有d依依哦哦...好難先搵倒個老實的, 不過我都係剛剛先簽新工人, 係龍係蛇遲d先知...

原帖由 shannnb 於 09-8-9 21:53 發表

大宅

好媽媽勳章

agree呀! 試工一定做得好ka! 我都係無試工剛請左個,請工人真係講好吾好運,希望大家都好運!

原帖由 shannnb 於 09-8-9 21:53 發表

複式洋房

好媽媽勳章

Hello, can you share the contact info. of your agent? Thanks!

原帖由 LPN 於 09-8-9 00:02 發表
今日我地約左佢五點黎, 試到九點幾, 我地都係叫佢抺下野, 跟住煑飯同洗碗, 但真係有驚喜, 佢煑 d 野都幾 okay, 炒菜時又識 "park" garlic, 抺枱時佢用左塊百潔布, 我張枱係由 glasses 同木組成, 佢竟然會自動用沙布 ...

複式洋房

其實佢肯話你知佢去邊度玩,又話你知只係返過屋企次,咁佢都幾老實丫。

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 Zukina 於 09-8-9 22:57 發表
我都係咁話, 我自己就冇叫工人試工, 但就一定問佢攞僱主電話, 睇下佢咩反應, 有d個樣好為難, 有d搵人扮僱主, 有d依依哦哦...好難先搵倒個老實的, 不過我都係剛剛先簽新工人, 係龍係蛇遲d先知...

...

我都無試工架, 但同佢傾左好耐偈
另外又同佢以前僱主通左幾次電話
我都覺得試工好假, 佢就算係大懶蟲, 都會扮到自己曉飛咁架啦...

大宅

原帖由 Summer2006 於 09-8-10 12:18 發表
Hello, can you share the contact info. of your agent? Thanks!

Let me pm you.

大宅

原帖由 莎莎莉莉 於 09-8-10 17:22 發表

我都無試工架, 但同佢傾左好耐偈
另外又同佢以前僱主通左幾次電話
我都覺得試工好假, 佢就算係大懶蟲, 都會扮到自己曉飛咁架啦...

我老公鍾意咪由佢 lor.. 佢屋企以前個個工人都有試工, 但而家都係日日俾 99 scold... 不過起碼佢都知 d 野點做, 第日做唔做就真係唔知啦.. 都係講彩數...

大宅

Agent

原帖由 Summer2006 於 09-8-10 12:18 發表

Hi, 其實我地都係幫襯得 x, 不過嚮見工時同個工人講, 叫佢黎試工 (不過唔俾個 agent 知)...

首頁

尾頁

跳至