婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Re: 陰道炎又來 - 好煩呀

男爵府

魚魚~ 寫道:
我以前都係差不多一.二個月就會念珠菌發作一次(尤其係同老公 ....之後) ,不停咁睇醫生都係唔得, 醫生仲捉我去驗糖尿添.....(好在冇事) , 所以我好明白你, 0個時坐又唔係,企又唔係, 好煩.. 仲影響埋我同老公既私人生活添....
到最後0個次, 我睇個女西醫,佢叫我同我老公一齊食藥,
好好彩, 我到而家都未發過啦.

另外, 我而家會用洗衫專用既清毒劑, 就算底底我都冇分開洗架. 你或者試下啦.....

魚魚~,
請問係邊隻洗衫專用既清毒劑?

男爵府

faith 寫道:
ahjoechan
我都係用這隻牌子(令...)喎,是懷孕時才開始用,之前也常有這個煩惱,但用了以後,五年了,只試過一次發炎,一發炎,就去藥房買了一隻以前我叫婦科醫生寫紙讓我到藥房買的藥後,效果很不錯呢﹗另外,每次去完方便(大個隻),都會用阿仔以前用的bb濕紙巾去清潔...咁....那個討厭的炎症幾乎銷聲匿跡....其實情緒和這個炎症也有關聯的......
真的要放鬆d呀﹗ :mrgreen:

faith ,
請問可否比你醫生提供的藥名我呀? 謝謝!

別墅

mayuki:
check pm啦 ^u^

ahjoechan:
可以呀,說明書寫著可以的,我懷孕用至現在呀,不過阿仔早產左一個月,但乃是因為我剛好情緒激動(接近產期千萬唔好激動,好易早產的),一生氣,馬上見紅要生了。
每天都洗,一支可以用上將近半年都得,唔貴架,就好似當用liquidsoap 咁,同普通liquidsoap的用法一樣,但只洗在那個地方,身體其餘部份照用普通liquid soap,尤其是anus部分一定要用soap才好,因為"令xx"的酸鹼度只適合陰道,如果你不用liquidsoap洗乾淨your anus,你的anus附近會因細菌不被kill而發炎架。

「對弱者的同情往往變成對強者的仇恨,我們尤其要學會如何將這種愚蠢的傾向昇華。」 ---馬斯洛,<<人本心理學>>

複式洋房

Mayuki,

係"威露士".... 我係藥房買既..... 透明好大樽.... 唔記得賣$2x 還是 $3x 一樽 !
:wth:  :wth: [size=medium]魚 ~ [img]

男爵府

魚魚~ 寫道:
Mayuki,
係"威露士".... 我係藥房買既..... 透明好大樽.... 唔記得賣$2x 還是 $3x 一樽 !

魚魚~,
收到, 但我一直都會係用緊"滴露"的, 唔知道呢隻同"威露士"有咩唔同?

大宅

魚魚~ 寫道:
Mayuki,

請問你係咪用威露士嘅消毒藥水加落D衫度一齊洗呀?

民房

好像有報紙講每天喝一杯紅莓汁,都有助澦防陰道炎.
另外愛愛后要小便(有助于沖走的菌),再用潔護液清洗干淨,做好保護措施感染機會會小好多的.

複式洋房

Mayuki,

我用0個隻係專for洗衫既消毒藥水, 洗衫時同洗衫粉一齊放入部洗衣機度洗 ! 但滴露可唔可以放落洗衣機度洗, 咁我就唔知啦.

我見仲有一隻叫"消毒白水"~係消毒藥水+柔順劑 , 但個牌子名我就唔記得啦.....
:wth:  :wth: [size=medium]魚 ~ [img]

複式洋房

cocowong,

係專for洗衫0個隻喎(好似柔順劑咁大樽既), 呢個牌子係有其他消毒產品,唔係用嚟沖涼,消毒個隻.....

你去藥房睇下呀, 個樽度有寫明for洗衫用架 !

複式洋房

qinyj,

紅莓汁~~ 好似係對預防尿道炎有幫助..... 但我試過食乳酪.... 結果係仲衰過唔食囉....

男爵府

魚魚,
明白晒! 另我都有飲紅莓汁同食乳酪, 不過都無未特別, 一樣都係有發炎 :cry:

複式洋房

Mayuki,

係呀, 所以我冇食好耐啦..... 紅莓汁其實都幾貴架 !

大宅

魚魚
吾該你!我都係見有隻消毒藥水咋,"威潔士"白水我見百佳有.

複式洋房

cocowong,

唔好客氣啦..... 如果真係搵唔到, 係咪用"白水"囉.... 我諗效果大同小異啫.....

民房

各位媽咪,

好好保重身體,因為傷風感冒會減低抵抗力,係會令念珠菌復發0架!

複式洋房

我想問陰道炎同念珠菌同唔同架?
我lee排經常覺得下面痕養..
好煩...

別墅

我第一次病發係我有BB既時候,我個婦科醫生話其實女人果度不嬲都有念珠菌既存在,不過因為有左BB,所以果度D賀爾蒙會有改變,咁就導致發炎;果時查左醫生開既藥膏同塞埋藥丸,個多星期就好番喇。不過醫生話呢家野有開就會好易再番發,所以跟住一年之後我又開始斷斷續續咁發(就算係無BB,只要有少少不潔又或是身體弱D都會番發)........

不過之後我keep住以下咁做,最近呢年半都無再發作喇:
(1) 沖涼除左用平時既沖涼液之外,仲要用一d女性專用既潔膚液洗下果度,我以前就用開LACTACYD,不過都係成日發,後來轉左用施巴之後,就好左好多喇。
(2) 如果你有用護墊既話,就要選擇用D薄D既,之前我用carefree都係太厚好焗身,後來轉用kotex既透氣護墊就好好多喇﹗(如果分泌多就要頻密d更換喇.)
(3) 同老公做完之後,除左要去一下小便之外,最好既就係即時沖洗下果度,但如果唔想沖水既話都要用女性專用既濕紙巾抹一下。如果唔係,老公d野或者袋袋d物質留住成晚就實會up到果度發炎架喇.
(4) 除左果度既衛生問題引致發炎之外,如果你同老公做既時候果度太乾,都會因磨擦而引起痕癢及發炎架,如果你都有呢個問題就最好在做之前查d潤滑劑(我就用開杜xx既top gel)。

希望可以幫倒你啦!

別墅

念珠菌其實係其中一種引致陰道炎既菌,醫生話唔同種類既念珠菌就要用唔同既藥。

仲有呀,我之前剛剛開始發炎既時候(有少少痕)走去同老公做,點知野埋佢呀!搞到佢果度起左一點點既紅色小點,而且又好痕,最後又係要睇醫生查藥膏先至搞掂!

所以各位姊妹,如果你發緊炎又或者係作發炎都要忍住唔好比老公搞呀,如果唔係就大家一齊發架喇!

複式洋房

有發炎其間/平時可以時常煲田冠草+豬小肚作食療, 再保持清潔乾淨就好快好架勒

首頁

尾頁

跳至