跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

BB廁板or坐便盆邊樣岩8個月bb呢? 有無牌子&model可以提供下

thanks

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

我買咗個坐便盤但個女唔肯用,我諗住等佢坐得好d先買廁板, 平平地喺屋企附近雜貨店買算喇.

大宅

買左, 不過用唔到, 佢唔肯ar . 有無媽咪有計?

複式洋房

我都買左個鴨形便盆給亞B,一放她坐下就馬上站起來,笑死人。我失敗左

大宅

我用大仔之前用開那個, 係玩具反X城買, 係就咁普通係大人廁板on top加上去那隻. 不過我見出面街市/通x行都有得賣.

呢兩個星期開始我得閒而又估到佢會開大時就俾佢用, 初步觀察冇抗拒, 同平時婆婆"斗"佢疴一樣, 都係搞掂就"R"腰嘈起身.

不過又可能同婆婆係佢3個月時已開始"lak"佢疴poo poo 有關掛.

原帖由 BforGirl 於 09-8-10 13:27 發表
BB廁板or坐便盆邊樣岩8個月bb呢? 有無牌子&model可以提供下

thanks

大宅

好媽媽勳章

我買咗個盤比佢(有埋個廁板同TRAY嗰啲), 不過佢唔係好坐, 反而婆婆買咗個好似我哋細個痰罐咁嘅POTTY比BB, 佢又坐喎, 都有好幾次成功喺POTTY度開大呀!

禁止訪問

大宅

應該要從細開始...要養成一個習慣....BUT有一定難度..

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 ellacheung123 於 09-9-4 13:28 發表
應該要從細開始...要養成一個習慣....BUT有一定難度..

一開始用廁板or便盆?

象牙宮

2024年龍年勳章

in my case, my baby boy already using BB廁板 poo poo. i also got 便盆 but never use it.

BB廁板 is easy if the baby strong enough to sit on it and poo poo

原帖由 BforGirl 於 09-9-4 14:21 發表

一開始用廁板or便盆?

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 Sumyeema1 於 09-9-4 16:15 發表
in my case, my baby boy already using BB廁板 poo poo. i also got 便盆 but never use it.

BB廁板 is easy if the baby strong enough to sit on it and poo poo

thanks, 睇來便盆都唔係咁多bb肯用

大宅

原帖由 BforGirl 於 09-9-4 14:21 發表

一開始用廁板or便盆?

哈哈..not一開始..係從細,起碼要坐得穩sin

大宅

叻叻勳章

我買左個膠痰罐, 不過佢唔係成日都肯坐~

複式洋房

原帖由 stefi 於 09-9-4 18:56 發表
我買左個膠痰罐, 不過佢唔係成日都肯坐~

我都係買左個膠痰罐....
但佢唔肯坐之餘,仲要用手去摸+玩呢...救命...好彩入面冇野...
究竟點先可以訓練佢用呢?

大宅

叻叻勳章

原帖由 milmok 於 09-9-7 01:20 發表

但佢唔肯坐之餘,仲要用手去摸+玩呢...救命...好彩入面冇野...

我唯有俾佢當櫈仔得閒坐多d, 希望佢會肯啦~

大宅

還記得阿大坐膠痰罐時, 我地為方便清潔, 會倒小小水落去先, 等d poo-poo 唔會黏住難清理. 但阿大成日yuk身yuk態, 好驚佢坐坐下彈起唔夠佢快, 咁就搞到一地都係.

結果我地情願俾佢坐廁板都唔俾佢坐膠痰罐, 廢事玩到自己.

亦因為咁, 我地一開始就俾細b坐廁板, 咁又好彩地佢肯去, 但就要俾件玩具佢拿係手, 唔係佢連廁所蓋都玩.

原帖由 milmok 於 09-9-7 01:20 發表

複式洋房

原帖由 stefi 於 09-9-8 13:28 發表

我唯有俾佢當櫈仔得閒坐多d, 希望佢會肯啦~

我都係咁建議婆婆...但係阿b狼到去咬個罐...
雖然入面乾淨,但都感覺唔衛生...
所以依家收埋左 >.<

複式洋房

原帖由 katngan 於 09-9-8 13:29 發表
還記得阿大坐膠痰罐時, 我地為方便清潔, 會倒小小水落去先, 等d poo-poo 唔會黏住難清理. 但阿大態, 好驚佢坐坐下彈起唔夠佢快, 咁就搞到一地都係.

結果我地情願都唔俾佢坐膠痰罐, 廢事玩 ...

唉呀~~係咪個個bb都係成日yuk身yuk 架...
我果個都係呢!
但因為屋企廁所比較細,唔想佢周圍搞d野,所以冇得俾佢坐廁板呢....

大宅

我阿女半歲開始坐廁板poopoo,
我湊哥哥嘅經驗係要身教架, 我阿仔果時係我老公示範俾佢睇, 之後佢就肯試....就係咁開始企响度veevee同坐廁板poopoo.

到咗妹妹可能見過哥哥坐廁板, 所以都好快接受咗!

原帖由 milmok 於 09-9-9 02:10 發表

唉呀~~係咪個個bb都係成日yuk身yuk 架...
我果個都係呢!
但因為屋企廁所比較細,唔想佢周圍搞d野,所以冇得俾佢坐廁板呢....

首頁

尾頁

跳至