意見反饋
義工

產前產後 今日: 22|主題: 240884

我是初次做媽媽, 請提點.......

洋房

國民生產總值:31

我是初次做媽媽, 請提點.......

本人是初次做媽媽, 我有幾個問題, 希望可為我解問.
1. 你們會用什麼初生嬰兒奶粉?
2. 會用什麼尿片?
3. 尿布點用? 有什麼好處?
4. 如不餵人奶, 在醫院要點做?
5. 奶樽奶咀用邊種好?
6. 是否一用奶樽便要用洗奶樽液?

伯爵府

國民生產總值:18962

Re: 我是初次做媽媽, 請提點.......

deborahmak :
(1)初初我諗住餵人奶,但係唔成功,頭幾日食美素力,後來有d媽媽介紹我食安嬰兒A+,依家我同佢轉緊~~
(2)Pampers初生
(3)我冇用尿布
(4)醫院會有奶提供
(5)奶樽奶咀我就選擇左用Pigeon
(6)盡量都用洗奶樽液會好d
希望幫到妳啦~~

洋房

國民生產總值:31

thank you m琳琳

別墅

國民生產總值:877

deborahmak ,

1. 用安嬰兒a+
2. 用PAMPERS
3. 我唔識用尿布,佢既好處係通爽,冇咁易出疹
4. 如不餵人奶, 在醫院有奶粉供應比你餵bb
5. 奶樽奶咀用普通bb用既size,但個窿唔可以太大
6. 我用完奶樽會用熱水沖下佢,再用個煲煲d奶樽,咁就消左毒架喇

過去的留不住, 未來的難預測, 守住現在,當下即是~

子爵府

國民生產總值:11965

好媽媽勳章

1.我最初係餵人奶...但係因為唔夠奶...所以最後轉奶粉...奶粉最初食心美力...但係無臭臭...最後轉飲雪印...
2.最初用菲比...但係而家用小兔pet pet
3.未用過...所以唔識...sorry
4.要帶番個緊胸圍...千其唔好飲木瓜等補湯...係幫助谷多d奶水架...如果你唔餵人奶...又飲呢d湯...會谷得好痛架...
5.奶咀最好用個d我唔記得叫咩名啦...總之奶咀左右都會有一條環線係到個d啦... ...記住要用透明架...唔好用黃色個d...
6.衛生方面最好用啦...

[url=http://lilypie.com][img]

別墅

國民生產總值:686

1.我當初餵人奶,但仔仔唔肯食,食s-26,勁起粒粒,結果食心美力
2.我當初用pampers,之後試過fitti幾好,轉用咗fitti
3.我細佬妹用過 尿布,如用 尿布要買野包 尿布(唔記得叫咩名啦),好處係通爽同環保,壞處係你要不停洗同屋企會日日掛旗!
4.我仔仔都唔肯人奶,結果餵奶粉囉,我出院後飲咗d淡豆豉湯同著番d緊胸圍,2,3日收咗奶啦
5.我用pigeon,我冇俾奶咀仔仔用
6.最好啦,or用洗潔精(但一定要洗得好好好乾淨呀)因奶粉其實含有好多油份,如果你冇用清潔劑洗去油份,bb肚仔好易唔舒服呀!你都唔會用一隻洗唔乾淨同油淋淋既碟啦,係唔係?

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.