懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

懷孕可以"脫牙"嗎??

如題~~~~~~~~~~~~

禁止訪問

Re: 懷孕可以"脫牙"嗎??

別墅

最好等生完先啦, 因為麻醉藥及照x光都會影響到bb.

禁止訪問

洋房

但........我有爛牙(都幾嚴重)蛀牙

大宅

我在有左三個月時,約左牙醫做檢查,佢見到我隻智慧齒有爛,話如果不理會好痛,所以同我講脫要脫左隻智慧齒。
我問牙醫而家我有左驚唔驚嫁,係咪好痛嫁?佢話︰無問題的。
我問牙醫會不會用麻醉藥,佢話︰少少啦﹗但沒有任何影響bb的﹗
咁我咪決定脫啦﹗誰不知不夠一分鐘,醫生就話︰咬住舊棉花一個鐘呀﹗咁我問佢,o下﹗脫左?佢話︰係呀﹗
我心諗︰無感覺,一d都唔痛﹗不過多左個洞﹗

洋房

esther720 嗚....嗚...........我呢其實係一個異常驚脫牙嘅人,,但有咗bb驚唔理D爛牙會影響到BB,你個牙醫手"細"肯定好好,我對上一次脫牙未脫已經喊定

大宅

The Hong Kong Dental Association

http://www.hkda.org/pageintro.htm

「即 使 婦 女 在 計 劃 懷 孕 前 已 接 受 口 腔 檢 查 , 讓 牙 醫 把 所 有 牙 患 治 理 妥 當 , 在 懷 孕 期 間 , 她 們 仍 需 接 受 一 次 定 期 檢 查 , 以 確 保 口 腔 健 康 。 這 是 因 為 孕 婦 有 牙 患 的 機 會 一 般 都 比 較 高 。 口 腔 檢 查 最 宜 於 懷 孕 4 至 6 個 月 期 間 進 行 , 因 為 這 段 時 期 胎 兒 比 較 穩 定 。 在 接 受 檢 查 時 , 孕 婦 須 告 知 醫 生 自 己 已 經 懷 孕 。 倘 若 懷 孕 期 間 發 現 有 牙 患 需 要 接 受 複 雜 的 治 療 , 孕 婦 宜 選 擇 簡 單 治 標 的 療 程 , 避 免 因 療 程 複 雜 需 時 而 感 到 不 適 。 要 把 牙 患 根 治 , 必 須 待 寶 寶 出 生 後 才 進 行 。 」

寶媽媽88,你都係唔好畏疾忌醫啦,唔理佢,遲d可能仲痛呀,同埋係4-6個月至適合睇牙醫,過左呢個期間可能無咁好。Anyway,快d去搵牙醫啦!

首頁

尾頁

跳至