在職全職

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

我想幫BB改名,請問你地有D咩意見?

我想幫BB改名,請問你地有D咩意見?
我諗極都諗唔到~!!!唔該曬各位

洋房

Re: 我想幫BB改名,請問你地有D咩意見?

我自己覺得以下幾個名唔錯:
卓晞, 卓行, 逸謙, 君逸, 君翰, 志朗, 善行, 正諾, ...
不過最緊要夾埋個姓一齊讀, 睇o下好唔好聽!
或者睇睇以下web site:
Click here!

珍珠宮

好媽媽勳章

洋房

每個人的八字五行需求未必相同,而且名字的結構數理是有五行屬性的,所以命名的時候一定要分析當事人的八字,確定他的八字需要什麼五行,然後根據這些條件來取名,這樣才能讓當事人八字的五行獲得均衡,並進而改善他的運勢。
俗語話唔怕生壞命最怕改錯名啊~~

純粹過人意見

[img align=left]http://www.rphotobase.com/albums/userpics/10112/thumb_%B7%D3%A4%F9%2863%29.jpg[/img]

珍珠宮

好媽媽勳章

但係我唔係好識呢樣野~係咪應該搵人幫佢改呢???thx.......... :mrgreen:

洋房

經濟許可咪比d師父改名..聽我朋友講佢個女搵麥玲玲改名都成$1500
我媽咪個時就去搵廟祝幫我個仔查花根,根據佢八字改名ga..

改名注意事宜
• 查照八字五行之屬性、多寡、強弱、相剋、與及喜忌,作為分析。

•選擇有意思和有代表性的字義,但須注意到太過剛或太過柔的字義。

•留意音韻是否抑揚,如太響或太沉都不宜,最好是適中。

•若男改女名,女改男名;大都不合乎陰陽之道,除非有特別理據支持。

•不可與長輩有相同的名字,如父親、母親或高一輩等。

•注意名字的諧音讀成歪義,例如:李瑞仙(你衰先) 、張募發(將夢發) 等。

[img align=left]http://www.rphotobase.com/albums/userpics/10112/thumb_%B7%D3%A4%F9%2863%29.jpg[/img]

首頁

尾頁

跳至