夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

睛靈勳章

老公爭人十幾萬,好驚有人上黎追數~淋紅油~放火!!
我唔會再幫佢,一年都未夠我先幫佢還左廿幾萬,係現兜兜果隻,當時佢應承唔會再借,結果.....!!o係呢年黎我都check住佢既bank statment,知道佢開始又再禁信用咭既櫃員機,我嘈佢,佢話總之自己會攪掂,我已好後悔當初幫佢,如今又累積到十幾萬,佢又向我求助,我表示無能為力,過左幾日佢再問我,我仍然話冇!
我有個5歲仔,我地有間居屋係聯名,我好驚,唔知點算,之前趕左佢走,走左十幾日又衰心軟比佢返左黎,將件事越滾越大,依家好驚佢發窮惡唔知佢會做d咩出黎,如果佢以死威脅我要點做,又驚人追數上門,如果離婚,間屋會點??有冇人可給予寶貴意見比我!

大宅

如果離婚,間屋會點??

居屋只要係你地二人共同擁有(即係有你名), 如果真係不幸最終要離婚賣樓, 按正常程序賣樓, 你有權按離婚協議分返錢(通常都扣除按揭後餘額的一半)。另外, 因為居屋既戶主通常都係男方, 你是仍然可以立即以你和仔仔名向房署申請重新再輪候公屋(而男戶主就會從此失去申請公屋/居屋資格), 當然都要看你是否合符申請公屋的入息審查(月入及資產不可過某限額)

希望你不需要要行到這一步, 不過也可以讓你先作參巧。
(這是家人exactly的經驗, 離婚賣樓後輪候三年便在市區上樓, 其實房署都算很保護離婚婦女)

大宅

不過因為欠債數目不算大, 通常銀行都會先和你先生做re-financing, 即是將你樓宇按揭再重組, 每月供款比重改變, 可能當中會有財務費用(利息/服務費), 這也可以暫時幫忙一下, 詳情請與銀行商討, 但關鍵是你先生有沒有心去還和會不會再借下去, 否則只是一直養壞佢。

大宅

睛靈勳章

原帖由 LittleKiwi 於 09-8-12 11:17 發表
不過因為欠債數目不算大, 通常銀行都會先和你先生做re-financing, 即是將你樓宇按揭再重組, 每月供款比重改變, 可能當中會有財務費用(利息/服務費), 這也可以暫時幫忙一下, 詳情請與銀行商討, 但關鍵是你先生有沒有 ...

多謝你既回覆.
層樓雖然聯名,但由始至終係我一個人付首期,係我一個人供,佢完全冇付出過,佢都有權同我分??如果佢同意,可唔可以就咁搵律師去攪,除左佢個名然後佢再攪破產??
我唔會用層樓去加按吐現比佢還錢,因為佢之所以爭人咁多錢,係因為佢包2奶!!冰封3呎,我已經括左出去,對佢已冇感覺.

大宅

香港既法律一直都係邊個供層樓就係邊個既,
除非大家傾掂數, 否則只要你有供樓證據,
佢就冇辦法要你層樓,
就算佢賣左, 你都可以攞返(有案例).

大宅

破產程序要去問律師, 不過由你講層樓由始至終由你一人去比首期、供, 就算你有齊証據, 如果個男人肯同你離婚又要同你爭, 我知道都一定有得"打", 因為個官會認為每個家庭崗位都會有個責任, 你供樓比首期, 但原來其餘所有開支他都要負責, 這就是有商酌餘地。就等如全職主婦從來沒有收入沒有供樓但在離婚時都可以分一半業權, 就是因為的確在家庭崗位中有付出過(不一定是金錢上), 也是同一道理。

如果樓主已下定決心, 就去找律師請教一下。對於這種男人, 我覺得還是賣樓走人, 之後會搬到那裡都無謂讓佢知道, 免得麻煩, 亦不留後路給他找上門。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

因為女人而欠債, 仲可以講咩, 離婚賣樓走人, 以後不相往還la!!!仲幫佢!!!:;pppp: :;pppp: :;pppp:

侯爵府

好媽媽勳章

strongly agree!!!!

原帖由 cy101 於 09-8-12 12:52 發表
因為女人而欠債, 仲可以講咩, 離婚賣樓走人, 以後不相往還la!!!仲幫佢!!!:;pppp: :;pppp: :;pppp:

民房

呢d男人:;pppp: ,你早d帶個仔走人,就早d有幸福.

男爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

totally agree!!

男爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

totally agree

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

明知包二奶...第一次你仲幫佢還錢....唉

別墅

點解咁多衰男人!

複式洋房

有無check 過層樓有無比債主釘契? 如有要清d數先至可以賣樓.

子爵府

佢用你錢包29, 你都仲肯幫佢....
變左係你養埋佢29喇!!!
為左個仔, 唔好再理佢啦....
我初時以為係病態賭徒, 如果係都仲同情下...
為左29?? "盼" 佢走啦....

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

o甘一個full time housewife 咪有名但乜都冇??

只要証明到雙方都有付出
不止$, 體力, 精神都算架
物業應兩個一人一半喎

原帖由 nana832 於 09-8-12 11:43 發表
香港既法律一直都係邊個供層樓就係邊個既,
除非大家傾掂數, 否則只要你有供樓證據,
佢就冇辦法要你層樓,
就算佢賣左, 你都可以攞返(有案例).

大宅

樓主可以試下去婦女中心協會,她們有免費律師咨詢服務,那些律師都幫好多婦女解答這方面的問題,很有經驗的。

http://www.womencentre.org.hk/program/channel.php?topicID=125&topicName=%A7K%B6O%AB%DF%AEv%AD%B1%A8%A3%BF%D4%B8%DF%AAA%B0%C8&&channelID=26&channelName=%AAA%B0%C8%A4%B6%B2%D0&lang=hk
預約電話﹕2386 6255

原帖由 LittleKiwi 於 09-8-12 11:45 發表
破產程序要去問律師, 不過由你講層樓由始至終由你一人去比首期、供, 就算你有齊証據, 如果個男人肯同你離婚又要同你爭, 我知道都一定有得"打", 因為個官會認為每個家庭崗位都會有個責任, 你供樓比首期, 但原來其餘所 ...

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

佢用你錢包29, 好cheap呀...無錢都學人包29....勿人黍呀....

首頁

尾頁

跳至