跳至

首頁

尾頁

別墅

原帖由 crayolor 於 09-9-17 14:38 發表
有架, 仲有bb yogart, 六個月大食得架喇

我都係o岩o岩俾左一個星期粥仔bb食,
如果係新野食, 最好都keep 住試三日啦
我覺得

不過我都無喇, 新既食物主要係肉,
我煲粥仔時落埋肉去煲咁試囉

...

Thank you. 請問煲粥仔要煲幾耐?D米煮到幾爛BB先消化得到?D菜同肉使唔使用攪拌機攪爛, 或者煮到容, 唔見一粒粒甘先比BB食? 因爲我見有D食物點煮都唔爛, 例如薯仔同胡蘿蔔.

你地整粥仔一般用幾長時間? 唔該曬。

生左啦   小朋友早教教材分享:  http://www.kidsgoflash.com/tra_ch/ (no ads, just sharing)

子爵府

好媽媽勳章

請問個份量係幾多?

原帖由 crayolor 於 09-8-21 09:45 發表
推薦 -- "牛油果"

牛油果含十幾種維他命, 礦物質, 而且低敏~
可以blend 到好似雪糕咁, 質地好滑

我囡好鍾意食架
誠意推薦俾咁多位靚媽媽~~

大宅

半個呀

+

原帖由 kk2008 於 09-9-18 09:05 發表
請問個份量係幾多?

大宅

煲一個鐘左右呀, 好綿
(但係又唔似米糊咁滑)

d 餸呢, 我通常會要黎出味
煲好粥再切少少出黎用攪拌機攪蓉
咁就好好味喇

原帖由 telly_ipock 於 09-9-17 15:28 發表

Thank you. 請問煲粥仔要煲幾耐?D米煮到幾爛BB先消化得到?D菜同肉使唔使用攪拌機攪爛, 或者煮到容, 唔見一粒粒甘先比BB食? 因爲我見有D食物點煮都唔爛, 例如薯仔同胡蘿蔔.

你地整粥仔一般用幾長時間? 唔該曬。 ...

別墅

sorry for the late reply, I haven't come for a while...hmm it's japanese brand, 鮮魚...it's the same thing as 魚乾 but it's fresh. You can find in fridge area where you find meat/fish.

CitySuper also has...!

原帖由 crayolor 於 09-9-1 09:58 發表
hello MayBride,

我想問"small japanese fish (bought in Jusco)" 係咩牌子架?
係魚乾定鮮魚呢?
我都想買俾個囡試試呀
thanks.

男爵府

請問你係邊到買牛油果?我去百佳,wellcome都無啊

原帖由 crayolor 於 09-9-17 09:59 發表
hello~

我試左煲蕃茄薯仔大眼雞湯, 跟住張d 薯仔連少少湯+一粒bb 芝士一齊搞蓉俾囡囡食~

咁多位靚媽媽有興趣都可以試吓呀。

大宅

請問牛油果用黎點煮比bb食呀 ?

別墅

I think avocado only for fruit not 煮? But will it be too fat for them??

大宅

回覆 8# telly_ipock 的文章

有媽媽教我用匙巾(北)兩湯匙米,洗乾淨,然後用滚水焗兩至3個鐘,啲水最好蓋過晒d米有多,同埋最好用保温壺焗,咁樣d米就會焗到開晒花,煲出黎嘅粥仔就棉好多架喇!!!
兩湯匙嘅米有成碗幾架,同埋焗嘅話可以節散煲嘅時間,石油氣/煤氣都便d啦^^
如果你話d甘筍同肉想比bb食埋~、最好買部攪拌機攪爛~用人手都係唔夠爛的!!!
我平時煲比呀b係咁煲的,你可試試!!
甘荀&肉放係一個有小小水嘅碗仔到蒸熟,蒸完放涼,將小部份甘荀&肉同碗內嘅水放落攪拌機攪爛即可.
煲到d粥開始棉嘅時侯就可以+返所有材料,再煲到你認為ok即可!!!

大宅

唔駛煮架。
對住BB黎講唔肥,呢D靚脂肪佢地生長好需要架

原帖由 MayBride 於 09-9-24 21:28 發表
I think avocado only for fruit not 煮? But will it be too fat for them??

大宅

攪蓉就食得架喇,
我會用牛油果+香蕉撈米糊

原帖由 RalphYuki 於 09-9-23 10:57 發表
請問牛油果用黎點煮比bb食呀 ?

首頁

尾頁

跳至