論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

今日終於炒左賓賓!

本來我打算在2月頭個新工人到先至炒佢, 但係真係頂佢唔到, 琴日又同我奶奶炒.....佢又做得唔好, 又同我奶奶成日鬧交, 然後奶奶成日投訢點個工人.....好煩好煩..所以琴日放工即刻去出機票!

今日個工人當我同佢講我唔再需要佢幫忙, 叫佢pack野走時, 佢好shock, 停左幾秒後問我'why'...我只是講' you know, i don"t have the choice, hope u understand..' (我都好唔開心...覺得佢好可憐咁, 不過唔係佢走, 始早就係我自己離家出走!)

所以我要自己做晒所月野直至新工人到!! :cry:

複式洋房

Re: 今日終於炒左賓賓!

Kingkingleung,
呢啲人唔值得可憐, 佢地離鄉背井來香港打工係為咗賺錢, 咁佢應該做好本份, 但係佢地過到來, 不但之唔好好做事, 有時仲惡過我地. 既然佢地唔珍惜羅, 我地亦無謂"登"佢地可憐.

大宅

Kingkingleung,
"勞力"都只是自己做晒所有野直至新工人到.
總好過"勞心"--夾在奶奶及工人中間做夾心人.

男爵府

Kingkingleung 寫道:
本來我打算在2月頭個新工人到先至炒佢, 但係真係頂佢唔到, 琴日又同我奶奶炒.....佢又做得唔好, 又同我奶奶成日鬧交, 然後奶奶成日投訢點個工人.....好煩好煩..所以琴日放工即刻去出機票!

今日個工人當我同佢講我唔再需要佢幫忙, 叫佢pack野走時, 佢好shock, 停左幾秒後問我'why'...我只是講' you know, i don"t have the choice, hope u understand..' (我都好唔開心...覺得佢好可憐咁, 不過唔係佢走, 始早就係我自己離家出走!)

所以我要自己做晒所月野直至新工人到!! :cry:

我都好似妳一樣,我奶奶成日投訴工人.....好煩好煩,我工人要10月至到期,係呢,妳新工人係印/賓

別墅

其實你地都要預左老人家與工人很難共存, 我就聽過無數人講: 個老人會鹽個工人做野差, 慢, 不清潔, 等等... 因為日對夜對, 朝見口晚見面, 工人做出什麼不滿意的事, 自己就不喜歡, 因為她們是工人, 不是親人!

洋房

appleycma, 我那個是印印, 不過這星期來的是temp, 做一個月, 直至我自己那個完了前顧主的contract. 所以我都唔expect 個temp 會好盡責, 都要自己follow up...不過我個temp 係我個agent 自己個新工人, 佢借住比我用, 本來想借佢舊工人, 但係佢要返印尼...所以如果temp佢做得唔好, 我會同個agent complain..

大宅

don't be upset, the situation will be better very soon.

I also fired my bun last month and took up all the household works afterwards... for now, 1 month laa... with the help of the part time local... so far okay la.,,,

Wish u have a good maid soon

Paulina
吾家三隻小豬樂融融 ;-)  ;-)  ;-)

男爵府

SKW

十分同意妳所講

首頁

尾頁

跳至