爸爸專區

跳至

首頁
12345...11

尾頁

民房

Re: 「少男痾尿射過街,老來痾尿滴濕鞋。」- 你聽過未?

除適量運動外, 身心健康都好重要,
唔好比自己咁多壓力............. :-P

洋房

fpun,

你這個問題雖然好搞笑,而除了身體機能外,也許或多或少會涉及男人到中年所面對的無奈。Right?
我雖然暫時仍暢通無礙...哈哈!但發覺在三十來歲起,體能明顯大不如前,加上眼見97後不少人負家產(包括自己)、失業、被抄、減人工等,以前人到中年應開始是事業有成,或甚至開始進入收成期,但現在卻一切好像從新開始。有人話做女人慘,我覺得男人也有其慘的一面,同意嗎......? ?-( ?-( ?-(
 :lol::-D:-P 家有淘氣嬌妻及得意仔仔 :-P:-D:lol:

洋房

極品哥,
贈你一句:今日吾駒歸故土,他朝君体也相陪
你都會老,你能掌握明天嗎?

複式洋房

極品兄,

當你開創發現‘力不從心’的時候,就會笑唔出。他將會聯想到很多問題:腎病、性病、腎石…?然後出現恐慌,開始自己靜靜雞找成藥食,也開始注意,甚至敏感自己的身體功能,有人甚至心理也受影響。:cry:

各位朋友有同感嗎?

:-DAMAN藥堂 :wave:

男爵府

性病? 同年紀無關喎!

我覺得唔好靜靜雞找成藥食, 而家呢d藥周街都有得賣, 但似乎好唔穩陣咁!

別墅

好同意鬍鬚Daddy : "在三十來歲起,體能明顯大不如前"
不過, 我多咗做運動, 好似好d, 大家不妨試試. 小便尚算正常.
知足知不足, 有為有不為

複式洋房

C-PA,

Thank you for your sugguestion. Execise is very important for man over age 30.

The point is how can we do it persistently and regularly?

洋房

是。你的意見相當中肯。

別墅

相信我, 做運動是會上癮的, 但首先要堅持一段時間, (可能一至兩個月) say, 2 times per week, 慢慢變成習慣, 你會唔做唔舒服.

fpun 寫道:
C-PA,

Thank you for your sugguestion. Execise is very important for man over age 30.

The point is how can we do it persistently and regularly?

洋房

yes! 當有癮, 你會唔做唔舒服。

民房

阿四爸爸,
多謝你的贈言,我學識淺薄,不太明白,但我會開始留心我的身體機能。
fpun兄
你起的標題,真係好吸引
壞男人

民房

極品兄:
唔好話我消極, 中年危機除痾尿滴濕鞋外,
還有老花, 髲線上升, 腰酸背痛, 大肚腩,
精神不振等等, 講都講唔完, 有沒有方法
解決????? ?-( ?-( ?-(

民房

雲尼斯特羅兄,

解決方法
痾尿:可能我們要改穿水鞋了,免得比尿(熱)爛
老花:可能是件好事,有D嘢唔使咁睇得清楚
髲線上升:載帽比載假髮平,但要注意不要綠色,咁前衛
腰酸背痛:找老婆按摩有借口
大肚腩:要改變心熊,就當替老婆暫時懷孕囉
精神不振:不用擔心啦!這個現象不單只是中午男人才有,好多人星期一早上也會精神不振。
:mrgreen: :mrgreen:

洋房

壞男人中的極品 兄:

有理!有理!

複式洋房

極品兄,

多謝讚賞!

其實男人可以有自己的天地,講0下女人唔會明,平時無機會講的話題,但實在又有需要不吐不快,好彩給我找到baby-kingdom.com ,真是人生樂事!

係男人都應到此吐0下心聲、吐0下苦水,你說對嗎?

別墅

係呀!!!男人真係好可憐架!!!
我都講少少啦.....有時有d男人做完一日野,番到屋企同個老婆無咁親熱,咁個老婆又話個老公吾愛佢!!!!又話個老公可能有第二個...等等!!!!.....做男人真係.......哈哈^^

民房

CP-A 兄
香港生活實在太忙和多姿多彩,做sport一定有好多攔阻,仲要搵

別墅

我覺得最緊要揾樣自己喜愛嘅運動(試想想中學時有冇一d成日玩嘅運動?) 同埋頭一兩個月要有決心, 唔好比任何藉口自己, 將exercise擺喺top priority, 慢慢就會變成習慣. 有partner 固然好, 可以玩多d ball games, 冇就玩游水, gym, 跑步 law.

看過一文話, 其實, 人生每個階段都有危機 (bb有分離焦慮症, 中年有中年危機, 老年有(唔記得係咪)抑鬱症...etc., 所以其實中年危機不是特別可怕, 亦是人生必經階段, 最緊要學懂接受和面對, 多d搵人傾訴. :mrgreen:

洋房

話時話,六十歲人可能已達痾尿射不了過街。

洋房

話時話,六十歲人可能已達痾尿射不了過街。

首頁
12345...11

尾頁

跳至