論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我1家4口, 另+1工人, 我要求工人每晚煮3餸(魚+肉+菜)+1湯, 連早餐既4片麥包($4)+午餐既蒸肉餅/節瓜供2個小朋友食, 每日佢用$100買餸, 我屋企通常食以下呢d, 超市/生果/海味我買, 我工人打斧頭犀利嗎?

魚: 蒸木棉魚/石班塊, 煎番茄紅3魚...(c6吾食大魚/玩魚, 我就完全吾食魚--所以我得2個餸食)
肉: 菠蘿古老肉, 粟米雞扒, 煎朱扒, 蒸排骨, 煎釀3寶, 節瓜蒸肉餅...
菜: 炒白菜仔, 西芹, 節瓜蝦米粉絲...
湯: 隔晚飲老火湯, 另一晚就滾湯

吾好意思, 因街市吾就腳(要搭車), 我好少去. 請賜教.

子爵府

你親自去同一個街市買1次同樣野米知囉

唔同街市
d價錢完全唔同
無得比較

別墅

我家姐姐在88日到我家, 是印印, 25, 比想象中好, 很純, 英語溝通能力幾好, 意外地她的廚藝非常好, 原來她很喜歡煮嘢食, 其實我自己不太懂煮餸, 原本以為要我教她. 但她己可以自動波.
在星加坡時經常會弄不同的甜品給少主吃. 至於主動, 禮貌及家居清潔表現也滿意.

以目前的表現簡直勝過我之前做了6年的姐姐, 但我知要用時間去觀察的.希望她能保持水準, 我己跟她說香港有些外傭的品行不太好, 要她自已留意及小心, 不要學壞, 第一日己給她house rulesworking schedule, 她表示明白.

我帶她分別到了街市及超市買餸, 雖然超市有receipt 取回, 但街市的餸確實比超市平很多, 我會叫她去街市買, 然後用簿記低價錢, 可以比較價錢是否波動, 希望可避免她不要打太多虎頭.

別墅

超巿有單架, 點打斧頭呢?
我都係叫姐姐去街巿買, 因為真係平好多, 每次姐姐都用簿mark低買幾多$ , 每日我都會計條數O岩唔O岩.

原帖由 kingkingmui 於 09-8-12 14:42 發表
我1家4口, 另+1工人, 我要求工人每晚煮3餸(魚+肉+菜)+1湯, 連早餐既4片麥包($4)+午餐既蒸肉餅/節瓜供2個小朋友食, 每日佢用$100買餸, 我屋企通常食以下呢d, 超市/生果/海味我買, 我工人打斧頭犀利嗎?

魚: 蒸木棉魚 ...

男爵府

原帖由 2SonsMom 於 09-8-12 16:00 發表
我家姐姐在8月8日到我家, 是印印, 25歲, 比想象中好, 很純, 英語溝通能力幾好, 意外地她的廚藝非常好, 原來她很喜歡煮嘢食, 其實我自己不太懂煮餸, 原本以為要我教她. 但她己可以自動波.
在星加坡時經常會弄不同的 ...

我之前個印印同你形容既差不多........煮食真係一流........好多野都識煮........連包餃子及老水鴨都識........英文好.......個look好老(以為佢好順)........而且好聰明.........唔需要費神.........以為自己執到寶.
點知........佢打斧頭好狼........好多時收起食物唔比小朋友食.........到你下次再叫佢買同一樣野時........佢就拎出黎........然後再收你錢..........又帶咸書返屋企........最後都因為比得太多機會佢........而佢又不知悔改........唯有送佢上路.........所以.........小心為上........我覺得呢個世界無好工人........只係睇吓佢貪得黎有無良心........最好鎖好貴重野........以免引人犯罪.

侯爵府

醒目開學勳章

睇你既要求, 100蚊未必有斧頭打, 因為煲湯買新鮮既豬展/豬骨都起碼要30蚊d湯先有味. 仲未計煲湯既其他料, 如瓜/菜等.

滾湯都唔係好平的, 起碼要15蚊瘦肉另加瓜/菜.

而家d frozen雞翼都唔平的, 為起上黎差不多一蚊一隻, 係普通size咋. frozen豬排都成4-5蚊塊的(梅頭豬排).

若買木棉魚, 唔係一份份的, 可以去到2.5-3蚊一兩, 一條有肉食既魚都要有10兩8兩先得. 咁都成2x蚊啦.

好彩而家d菜叫一般價錢唔貴law.

but 前一排我都見d冬瓜5蚊一斤(叫做貴的), 因煲湯要買2斤先夠. 呢排平番d 約3蚊一斤度啦.

侯爵府

我以前比500元個工人, 佢可以用一個星期多一d, 即係吾駛一百元一日

我同你一樣, 都係2大2小, + 一個工人
但我們吾食魚, 因為佢蒸魚蒸得吾好味, so 怕左佢, 係有時自己經過街市會買返黎自己整

你叫佢拿單law, 雖然有d 街市佬會夾埋d bun姐呃僱主, 但都有個舖, 吾會甘過份

我係想知, 佢100元一日, 真係日日exactly 100元一日? 一d $ 都無得找? 吾會多吾會小?

大宅

我無機會比工人打斧頭, 同埋同佢地講, 見到錢都唔可以自己入袋, 我會當偷野, 報警.

買餸我一般會自己買(一至五), 因為唔比佢帶bb出街, 所以自己辛苦少少, 星期六或日, 會同佢去買很多野放雪櫃, 平時自己就算買都係買少少野, 佢自己去買時, 我會叫佢寫住買咩, 買左在旁邊寫價錢, 我會對數, 或者比佢幾錢, 買咩野, 所以無得佢入袋.

大宅

我個賓打斧頭都好勁

我一家三口, 只食晚餐; 二餸一湯, 湯還是飲兩日. 都成日CLIAM我差不多成佰元.
又係如CLAIM一斤菜價錢煮半斤, 留番半斤下次CLAIM這種手段. 或半斤牛CLAIM一斤錢之類.
其實因為我自己懶, 所以只要不過份都隻眼開隻眼閉, 一次頂唔順因為一條CHEAP CHEAP 烏頭竟膽敢收我$30. 後尾我去街市用手机影埋相一條烏頭$15元, 我還要扮蒙話, 你看街市同一類魚賣緊$15, 你的真貴. 她也扮蒙說係囉留下街市賣魚真貴. 我答咁貴遲續我一次過買定一星期的餸. 不用你去買餸, 費事街市佬騙你.
她沒有出聲, 臉色都沈埋. 緊係這樣即是會無錢過佢手喎!
後尾都收檢少少, 不過打斧頭實有.

大宅

天下工人個個都打斧頭, 上至肉類買半斤claim一斤, 小至$5一斤菜, 話$6 or $7.....
因為有一次, 我親自去左街市買餸, 明明見到一斤菜$5, 轉個圈返左屋企, 唔記得買, 叫印印去, 我當然無講我見到$5斤菜, 佢返黎claim我$7, 我先知平日我俾佢"屈"唔小.....

p.s. 我叫佢只去其中一個菜檔買餸

別墅

monster_zoo,

你個工人好狼死... 我都係唔過$入工人手, 再唔係自己check好價, 只係叫佢買, 我地都係一家四口+一個工人, 我不用返工, 一個月伙食大約用$2300,(唔計有時出街食d$)

原帖由 monster_zoo 於 09-8-12 17:51 發表
我一家三口, 只食晚餐; 二餸一湯, 湯還是飲兩日. 都成日CLIAM我差不多成佰元.
又係如CLAIM一斤菜價錢煮半斤, 留番半斤下次CLAIM這種手段. 或半斤牛CLAIM一斤錢之類.
其實因為我自己懶, 所以只要不過份都隻眼開隻 ...

別墅

原帖由 babyjerry 於 09-8-12 17:02 發表

我之前個印印同你形容既差不多........煮食真係一流........好多野都識煮........連包餃子及老水鴨都識........英文好.......個look好老(以為佢好順)........而且好聰明.........唔需要費神.........以為自己執到 ...

我都覺得現在判斷佢好定唔好真是言之過早, 如果能keep到7個月還完錢後都冇變才算好, 直覺她唔似係衰嘅工人, 但我都會對佢有所保留, 不要投入太多感情,以免令自己失望.

至於打斧頭, 我去過超市想買各類魚蛋要每磅$27. 但在街市只是每磅$20, 火龍果$15有4大個, 起初有想過讓她去超市買取receipt. 但無論價錢,種類及新鮮程度, 超市實在比街市貴很多及冇咁新鮮, 唯有給她記事簿,叫她記下所有價錢給我看, 我估佢打的斧頭唔會貴過超市掛?

大宅

好媽媽勳章

個個工人都打斧頭o架. 只係你地以為佢地打得少少o地.
我寧願天天早上一早自己去買(同其他工人一齊迫), 都唔俾工人去. 見得最多係:
1. 一盤$20蝦, o的工人叫阿姐, 減$5, 我知要$15. 即係打$5斧頭.
2. 工人買魚叫魚佬寫單, 魚佬話你想寫幾多$呀? 同時, 魚佬一定收工人條魚貴o的, 如我等c9買$30, 工人買$35. 寫單寫$45. 天天街市都睇到, 睇到我叫o左工人買2次之後, 以後我自己買.
3. 買菜, 永遠買次貨, 一檔$6, 一檔$8, 永遠買$6, 同你話買$10.
4. 去街市買一次o野, 永遠順便去埋印尼店, 可能去大家樂食埋早餐, 一大班同鄉係咁傾, 冇45分鐘or 1個鐘, 都唔返o黎. 我自己買20分鐘攪掂.

我住係港島東, 基本上家家戶戶有bun bun or 印印. 所以我朝朝早睇住佢地一大班人係度不停吹水+打斧頭. 千萬不要天真以為佢地會打少少, 佢地同你講買$100, 你預o左$20-$30係佢手. :;pppp:

大宅

好媽媽勳章

仲有, 我個工人平常做o野都ok o架.
佢仲會自動自覺買o野寫低價錢, 同我報數, 開頭以為佢打得少斧頭, 算啦.

而家我去得街市多, 知道哂佢地同街市佬/街市阿姐o的古惑o野, 所以我盡量不俾錢佢過手. 講真, 俾人明打斧頭, 係人都唔鍾意啦. 各位媽咪, 如果你地時間可以, 盡量都自己買好o的.

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

My Thai maid should be one of the champions!

Started to play tricks only after around 1 week's joining and luckily being discovered by my mom.

since then, my mom does the recording instead of her and checked w/ her if there has been anything in doubt

Seemed situations are under control but there are still a few suspicious cases (smaller amounts) from time to time.

Her greediness + other poor performances have finally costed her termination of contract w/ me.

Some people won't burst into tears until they see their coffins! Congrats to her!

大宅

唉~睇完大家既意見, 我諗自己吾可以再懶, 要自己去街市買餸, 我工人真係每日d$洗得arm arm好, 洗剩幾毫子!!!

男爵府

mug真係街市平好多咩?我覺得我cityone個街市超貴,e.g$40一斤圍蝦,但荃灣楊屋街市$25斤,so好睇你係邊區,好多時我寧願去parkn買,有D特價野係平過街市的,例如$7.9有3個西蘭花,街市$4個;$7包甘筍有5-6條;邊度平同靚我就去邊,有時會去晒兩度,D工人理得咁多咩,最緊要搵水位,所以我都寧願自己辛苦,一家大細食落肚㗎喎,我見過有一期西蘭花街市成$10個,park賣水尾$5.9三個,爛爛地又一陣味,幾個工人係咁搶,慌吾係打斧頭咩?見倒咁我更加吾會比工人買餸law.

大宅

好媽媽勳章

我之前幾個工人都係咁o架, 佢地好識o架, 每次洗剩$10 - 幾毫子.

而家慳得一蚊得一蚊, 如果你有時間, 你唔好咁懶啦. 親力親為啦.

原帖由 kingkingmui 於 14-8-2009 11:09 發表
唉~睇完大家既意見, 我諗自己吾可以再懶, 要自己去街市買餸, 我工人真係每日d$洗得arm arm好, 洗剩幾毫子!!!

首頁

尾頁

跳至