產前產後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

個肚好痕好痕 >_<

而家o岩o岩有左6個月, 近排個肚皮真係痕到飛起, 其實個肚都唔算好大, 但係覺得個肚皮扯實哂咁, 都有少少痛. 其實就算係咪乾燥天都係咁痕, 已經成日o向個肚度搽lotion, 有時仲搽埋曼秀x敦既薄荷膏, 唸住搽落去涼涼地會舒服d, 但係都係咁痕同埋扯住, 有時仲痕到訓唔到, 抓得多又驚抓損, 都唔知點解會咁... 唔知有冇人都係好似我咁呢? 你地又會用咩方法止痕架?
:cry:

男爵府

畀面勳章

Re: 個肚好痕好痕 >_<

試吓去藥房買樽"監欖"油搽吓....效果唔錯ga

男爵府

anita_mon
用D BB油揉
★?我家特破7000位客人喇?☆ [/url] ..+°。照咗喇..肚入面嘅小b係女仔嚟咖..+°。

洋房

I have the same case as you since my 28 weeks, and my skin allegic was widespread from my tummy to my legs and arm... :-( Finally, I saw a doctor (experts for skin allegic) and he gave me some cream and bath oil for smoothng the itchy! Doctors said that it is 妊娠疹, will last until after baby born 1-2 mths! Also, he seriously advise me not to use any prenatal cream, coz it will make you more itchy! Thus why, now I just use the cream he gave me, and stop using shower bath (PH value is too high!!), only use the bath oil for shower!

Most important, don't crash your skin...if your skin is get hurt, it may have 皮膚炎 which will affect the baby!

Wish you get well soon!

Misaki was born on 12th March, 05!

大宅

我有左9個月個肚都未痕過....由4-5個月度,我老公晚晚都幫我楂cream..手.腳..肚都楂...(唔係d咩肚紋膏...只係d boby lotion ja )so 我到now都未試過肚仔痕..不過我都係覺得痕唔痕都係關本身自己皮膚問題...不過我知道用檻欖油都係有d用..你都可以試下... :mrgreen:

大宅

畀面勳章

我都係由5個月左右開始痕到不得了,媽咪話係中胎毒的一種。愈抓愈勁,呢一排天氣乾燥仲慘。

試過好多lotion、肚紋膏、蜜糖lotion、蜜糖shower jel、醫生的敏感藥膏...全部都係搽果時就ok,半夜又痕過。依家已經9個月,就生,飲埋白蓮鬚去胎毒。只能奉勸一句,忍手咪抓,愈抓愈痕,沖涼咪用好熱的水。其餘任何方法你都可以一試,但不要寄予厚望。只會減輕,不會完全唔痕。

一個痕到"慣"的人 上

侯爵府

畀面勳章

我之前又係個肚勁痕,搽左"檻欖油"之後就好好多啦,仲痕少左tim,你試下啦~~

伯爵府

我都係咁丫,痕到爆,搽bb油或者lotion都可以頂一陣既,之後又係痕過

民房

各位姊妹,小女子也在較早時posto左個topic"妊娠癢疹 (大肚婆疹)"於bk內。http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=247446&forum=23
有興趣可以一看其他媽媽的回應。

還有我想介紹以下網站給大家
http://members.optusnet.com.au/westhoff/puppp/index.html
http://www.obsgyn.net/info/general_obs_pregskin.htm

有多些關於大肚婆痕疹的資訊。還有一些外國媽媽患有此症的分享。我看後覺得好像有其他媽媽深明我的苦況,多了些情緒上的 support,心裡舒服點。所以也希望幫到大家。

不過你們也無需過分擔心自己是否就是這症,因為可能你們也只是皮膚乾燥爆拆的痕癢,最緊要係問清楚醫生呀!

我現在36週,已痕了2個多星期,都沒有大改善,明天還是要再問醫生開 cream我搽。因為我發現開始有小水泡出現了!晚上睡不到,成晚只係盡量輕輕力揉肚腩,不敢"r"了!大腿及小腿已遺下大大小小的抓疤。但係仍然係痕到切夜難眠。真係好慘呀!

若果晚上睡得不好,記得日頭盡量睡番多一點。可以的話早些放產假休息。因為不是夠睡番工會很辛苦,人也煩躁些。對自己及BB也不好的。

首頁

尾頁

跳至