烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

自己整魚麵

四海果隻好難買到,跟左其中一個綱站整左魚麵,好簡單ga咋!300g魚肉+2隻蛋白就攪dim! :lol: [img align=left]http://www.albumtown.com/data/5cbdfd0dfa22a3fca7266376887f549b/1927_p181235.jpg[/img]

珍珠宮

牛年勳章 2021勳章 畀面勳章

Re: 自己整魚麵

呢碗係你o既作品呀?
好正呀!直情有專業水準呀!!
我都有睇果個食譜,請問d魚肉,你係自己剁,
定係買街市攪好果d呀?

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

CK鼠

May I know how to make it? I have tried the 四海once but I feel it is not 彈牙 enough.

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

emmypun 寫道:
CK鼠

May I know how to make it? I have tried the 四海once but I feel it is not 彈牙 enough.

我都試過四海個款, 唔似魚麵, 反而大家樂既魚麵仲好食.下次都試下自己整先得.

謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

大宅

Docomo & emmypun :

我好懶….係買攪好ge魚肉尼整ga!不過自己剁魚肉唔係咁易剁得爽ga!
150g魚肉+1隻蛋白 = 1客份量,順方面攪匀d魚肉及蛋白,再 “達” 2分鐘,煮滾d水,再轉中火(即唔再滾起),將魚肉放入唧袋,袋口cut約 2/3 cm,打圓圈ge方面唧在鑊中,見浮即可撈起。

彈牙程度….可能買攪好d魚肉,我覺得都彈牙ga!有d烏冬feel

mclam :

你都試吓啦!好易整。

首頁

尾頁

跳至