跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

bb&孕婦用品交流站

我最近去左護協,

男爵府

Re: bb&孕婦用品交流站

我有以下問題, 請各位交流

別墅

隔尿墊 - 我諗住係幫bb換片時/沖完涼著片用, 因為佢可能0係0個個moment尿尿, 咁就唔會整到周圍濕晒. 如果墊住黎

大宅

yorkboy,

我乜都未買,所以答唔到你$.

冲凉網-唔一定要買,只不過用咗BB冲凉時冇咁容易俾水浸親(阿媽嗰個年代都冇架啦!).
隔尿墊-就要加係床鋪上,怕漏尿時要全部床上用品更換.
網褲-生完時唔會著內褲,只穿網褲,可以透氣d.
產婦衛生巾-買有扣,聽d媽媽講政府e院都係用有扣,方便檢查喎!
床墊-生完驚d惡露太多,整污糟床單同床玉.
乳墊-餵人奶必定要用,因為谷奶時會漏奶;唔餵都一樣要用,因為收奶前都會谷奶.
收腹帶-就幫助你收緊巳非常鬆弛嘅大肚dup,有冇用就唔知,不過我都會用. :mrgreen:

子爵府

2020勳章

yorkboy

你去護協買
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

大宅

Anyone has suggestion for the milk bottle??
Pekklesiu

複式洋房

請問護協全名是什麼? 地址在那? 可否email給我? [email protected]

Thanks!

洋房

問過好多媽咪都話pigeon 最耐用.

請問護協係邊?

大宅

各位媽咪,
護協地址:九龍佐敦白加士街25-27號慶雲商業大廈三樓
佢冇公價架,,一定要有證先可以買野,,

只要有雀巢同惠氏咭就可以上去買野架啦,,d BB用品有部份價錢比超市萬寧平,,同平時吉豬島做8折時差唔多

我上2星期都去左買野,,你地可以比較下..

piegon 乳墊 80塊 - $70
piegon奶瓶清潔液800ml - $60
piegon柔順劑 300ml - $38
強生嬰兒濕紙巾refill 80片 - $20
思詩樂嬰兒清潔棉120枚 - $25
強生嬰嬰兒安棉花球 120粒 - $12

大宅

yorkboy,

嬰兒用品
沖涼網 - 是否須要用, 冇咩好處?
-----我諗係用黎唔駛驚bb趺落水中用架,,
嬰兒潤膚油, 嬰兒不澀眼睛洗頭水 & 嬰兒潤膚露 - 初生須要用嗎? 如不, 大約幾多個月用?
-----呢個我都未有經驗
隔尿墊 - bb著尿片, 咁重有咩用?
-----隔尿之外, 我諗如果bb訓訓下嘔奶..都可以用黎隔左唔會流落床舖度..

媽咪用品
網褲 - 有咩用? 重須要著內褲嗎?
-----係等傷口乾爽d快好d..著左唔駛著內庫架啦,,
產婦衛生巾 - 我知有2種, 有扣& 冇扣, 應該用

大宅

我想問下各位媽咪,
產婦巾會買"kotex"定"護理寶"定"護潔爽"呢?

我見好多人都讚kotex好用,,但佢冇網庫送,,另外果2隻先有得送,,

公爵府

網褲
- 生完唔比著內褲, 有 d 醫院只需要你用有扣衛生巾 + 繃帶綁腰, 方便檢查. 網褲彈性大, 仲可以固定衛生巾, 我都買左, 就算醫院用唔著, 返屋企都可以用, 唔駛 cool 住傷口

床墊
- 有 d 醫院可能要求你帶, 醫院應該有得提供, 但怕自己惡露太多, 都係帶定幾張穩陣 d, 以免整污糟張床
[/url]

公爵府

人地介紹, pigeon 奶樽係最襟, 冇咁易跌爆
[/url]

大宅

Sami, patpatpingu, ringmike, 意粉, 蝦蝦
多謝回覆, 我現在明白晒

Strawberrys, CandyLiu, MrsSweetie
護協地址意粉已答左你地, 係一定要有證 (如雀巢同惠氏咭)才可購買

蝦蝦
我家姐都話pigeon 奶樽好用, 所以我都會用佢, 請問知道

大宅

我諗pigeon 奶樽真係幾好用,,我家姐果套用左2年,,我姨生仔果時成日飲完拋落地下,,但一個都冇爛過,,好硬淨..

大宅

新華嬰兒用品中心賣Avent Sterilizer (只有一顯示燈, 不是最新的”智能型”, 但都係全自動, 個 Sales 話功能一樣) 有以下package prices:

A. $575, 包括:
Avent 4安奶瓶 x 2 ($35.9 @ x 2)
Avent 9安奶瓶 x 1 ($37.8 @ x 1)
Avent學飲杯 x 1 (價錢唔記得check….)
Avent奶瓶夾 x 1 (同上)
Avent洗奶瓶刷 x 1 (同上)

B. $628, 包括:
Avent 4安奶瓶 x 2 ($35.9 @ x 2)
Avent 9安奶瓶 x 4 ($37.8 @ x 4)

B組合下, Sterilizer 剩價 = $405

我不知這牌子的sterilizer是否好用, 同埋價錢是否平, 請問大家有何意見?

* Pigeon 4安奶瓶 and 9安奶瓶, 在永安同新華都係$29-10%. 平嗎?

洋房

我三個家姐都係用pigeon, 可以用兩年以上.

Mao, 我上次係永安買都有9折再95折. 吉之島做過8折. 所以, -10%應該唔係最平.

洋房

意粉
我已經買左kotex 因為家姐同朋友都話呢隻最好用.
網褲因為醫院有包所以我唔洗買.

公爵府

yorkboy,

pigeon d 野, 幾乎係公價, 我上次係吉豬島八折時買架, 一合奶樽 (6大2細), 原價: $208 囉.

有一次吉豬島, 一合奶樽連奶煲會做特價, 如果你唔急, 就留意下公司 d promote 啦.
[/url]

大宅

我家姐話吉豬島過年前或過年後又會有bb用品展銷..如果大家唔急買可以等下,,,
另外,,係荷花網睇到
3月25日至31日會有荷花嬰幼兒節2005
唔知d野會唔會平d呢,,,

首頁
12345...6

尾頁

跳至