自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

琥珀宮

一旦政府批出免費土地供正生書院興建新校,正生書院便應該像其他資助學校一樣,接受當局監管財政,包括學費水平。

我認為正生書院所收學費應該用於改善學校環境、師資、提供更充足配套俾學生等等,我絕對贊成佢地取之香港,用於香港,而唔係將資金撥去大陸做生意。

聽日正生就開記者會,冇預期有咩新意,只希望佢地認真去將資源放係學生身上,甚至增聘社工,到學校幫助受毒品影響既青少年,好好用呢一筆儲備仲有意義。

原帖由 玉桂貓 於 09-8-18 10:17 發表
正生會正生書院 議員促帳目分開
(明報)2009年8月18日 星期二 05:05

【明報專訊】正生書院學費水平一直受關注,現時書院每月收取戒毒學生1萬元學費(連食宿費)。雖然正生書院名義上是私立學校,學費高低不受教育局監管,但因正生學生大多靠[url=]綜援
[/url]交學費及住宿費,正生書院其實間接受公帑資助。
教育界[url=]立法會
[/url]議員[url=]張文光
[/url]認為,為確保公正,正生會與正生書院的帳目應該分開,正生書院盈餘不應用於內地投資。
張文光強調,一旦政府批出免費土地供正生書院興建新校,正生書院便應該像其他資助學校一樣,接受當局監管財政,包括學費水平。
贊成網上公開更多財務資訊
他認為,日後當正生書院直接受公帑資助(獲政府批地)後,便應確保書院經營所得利潤全用於學生身上,正生會不應再把正生書院盈利用於內地投資。不過,若正生會用於投資內地的,只涉及市民捐獻,張文光則認為沒有問題。
對於有報道質疑正生會把巨額盈餘投資於內地可疑事業,張文光指現階段難以評論,但他希望正生會作為慈善機構,能盡快澄清。他贊成正生會把更多財務資訊或慈善工作資料,在網上公開以增加透明度。

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

好心呢班管理層咪當香港人羊古啦 !!! 呃得大眾同情心, 唔代表可以呃得廣大納稅人 !:;pppp: :;pppp: :;pppp:

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

政府今次一定要做嘢
唔可以比件事淡忘不了了之
一週刊咬住佢地唔好放呀
等正生以為香港人stupid

琥珀宮

正生今次當真大力地刮政府一巴掌,果班對正生全力支持,但又放手安心唔去監管正生盤數既官員,一定面懵懵,失失慌。

今次議員都關注,班無能官員迫住都要做野,豈碼收緊寬鬆既監管權,政府內部認真要檢討對非牟利機構既監測力度。

我覺得當中最離譜林希聖講話綜援唔係公帑,以佢角度睇,又真係唔係公帑黎既,應該係政府透過學生,私人醒佢地既私帑先啱。

原帖由 vet 於 09-8-18 23:25 發表
政府今次一定要做嘢
唔可以比件事淡忘不了了之
一週刊咬住佢地唔好放呀
等正生以為香港人stupid

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至