跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: 03年4月

Cindy媽咪,

但SPN 或SPK (幼稚園) 係男女校麻...
泡泡媽咪

大宅

Meowross, Icycream and 各位媽咪,

我今日返到屋企收到培恩封信, 收左Casey 啦 ! 另外又收到劍鳴封interview 信, 3 月12 日 11 am, 我會比Casey 去試 o下 但都 唔會揀呢間.

依家仲諗緊讀培恩或是佳寶, 如讀培恩, 奶奶就已講明唔會去接放學, 即Casey 要搭保母車放學, 返學就搭hubby 車. 唉 ! 點好呢? 培恩就多 o的活動空間但放學就要搭保母車, 佳寶就夠近但就冇乜活動空間. 大家比o的意見我

男爵府

恭喜晒喎, casey好叻囡呀, 我仲未收到信......唔知收唔收呢?

劍鳴都未收到信叫interview 喎! 我個人會prefer 劍鳴多過培恩!我唔鍾意培恩上次in時派紙仔叫我聽講座(基督教傳教)....但地方真的大, 老師看來都是有愛心的!

另當日in完走左去劍鳴參觀, 環境唔錯.......都會俾亞囡in下既, 但多數會揀樂基!

子爵府

CaseyMami,

培恩亦已收了april, 另外又收到劍鳴封interview 信, 3 月12 日 10:30 am, 我或會比april 去試 o下 但都 唔會揀呢間.

別墅

先恭喜 Casey & April!!!

CaseyMami,

我估你係咪擔心緊casey 要搭褓姆車放學, 擔心佢安全呢?

不如試下平時抽d 時間去睇睇培恩學生上落褓姆車的情況, &褓姆車行駛時的速度...如果係可以接受的咪唔駛咁煩惱law?

如果培恩 & 佳寶質素差唔多, 我會揀一間多d 活動空間的培恩. 因為我屋企細麻 個女又好動! 我覺得大的活動空間對d 個stage 的小朋友都幾重要...(無論對生理或心理都有好的影響)

===以上純屬個人愚見=== 請勿見怪
泡泡媽咪

大宅

泡泡媽咪,

多謝您的意見, 仲考慮緊, 好煩!
泡泡媽咪 寫道:
先恭喜 Casey & April!!!

CaseyMami,

我估你係咪擔心緊casey 要搭褓姆車放學, 擔心佢安全呢?

不如試下平時抽d 時間去睇睇培恩學生上落褓姆車的情況, &褓姆車行駛時的速度...如果係可以接受的咪唔駛咁煩惱law?

如果培恩 & 佳寶質素差唔多, 我會揀一間多d 活動空間的培恩. 因為我屋企細麻 個女又好動! 我覺得大的活動空間對d 個stage 的小朋友都幾重要...(無論對生理或心理都有好的影響)

===以上純屬個人愚見=== 請勿見怪

男爵府

培恩都收左Rochelle呀! 你地知唔知registration 時張cheque會否過數?

都係12/3 in劍鳴, 但最晏, 1120

我想問SPC 係咪有得in啦?!

子爵府

Re: 03年4月媽媽會-(返學啦)

Hi all mum,

zoe 昨日返playgroup 俾小朋友 "蝦".....
大家有無偈丫.......??
Click> St cat 校服[/url],Click> 要帶茶點??... 頭痕 :-|

大宅

mmak,

個小朋友點 "蝦" zoe ar...講黎聽吓丫? 等大家諗諗偈丫...
mmak 寫道:
Hi all mum,

zoe 昨日返playgroup 俾小朋友 "蝦".....

子爵府

Cindy,

Sorry, I need to go out right now... talk to u later...
bye..

Cindy媽咪 寫道:
mmak,

個小朋友點 "蝦" zoe ar...講黎聽吓丫? 等大家諗諗偈丫...
[quote]
mmak 寫道:
Hi all mum,

[/quote]
Click> St cat 校服[/url],Click> 要帶茶點??... 頭痕 :-|

子爵府

Cindy,

同一日內有兩個小朋友先後 "蝦" 我個囡 ar, 我都幾唔開心架......

第一個小朋友
(1) Graceful hands 每班最多9個kids, 平日好多時都返唔齊, 通常只有6個左右, 昨日 超額 有10個kids 丫, 好鬼迫... 其實 唔好話係 小朋友 喇, 大人都會好唔舒服... 人迫人 互相碰撞.. 可能依個係原因之一喇... 有個 new classmate (16mths) bb 仔, 成日打 Zoe.... :-( :-(
zoe 差不多每次一經過佢身邊, 佢就打我個囡, 仲要係"兜巴星"o個種喎, 雖然唔係下下打中, 又唔係下下中面, 但最少有5-6次打落我 Zoe身體多個部位丫....睇到我火滾, 又唔鬧得佢喎, o個位mami 都唔好意思, 同我say sorry ....

唉...!! say sorry 都無用架, 個bb 個個都唔打 淨係打我個囡, o個位mami 都有捉實佢個囝, 又激打左幾下, (都打得幾狠o架... 唔知佢個囝係咪有樣學樣..尼.. )
我都試過 當個bb 打完zoe 後, 我拖著zoe埋佢同佢握手, 我話大家做好朋友丫.... o個位mami 仲對佢個囝話: 你睇人地幾好, 唔 鬧你 仲同你做朋友.... 但.... 最終都係一樣結果... !!

第二個小朋友
(2) to be con't......

Good night...

Cindy媽咪 寫道:
mmak,

[quote]
mmak 寫道:
Hi all mum,

子爵府

醒目開學勳章

mmak,

Alex都成日想打人,我就同playgroup的導師講,佢話其實佢小朋友未必想打人,可能係熱情得仔,想同佢say hi / 想lam lam...。導師話小朋友可能見到d大人打招呼用手拍下膊頭,佢就有樣學樣!

mmak 寫道:
有個 new classmate (16mths) bb 仔, 成日打 Zoe.... :-( :-(
zoe 差不多每次一經過佢身邊, 佢就打我個囡, 仲要係"兜巴星"o個種喎, 雖然唔係下下打中, 又唔係下下中面, 但最少有5-6次打落我 Zoe身體多個部位丫....睇到我火滾, 又唔鬧得佢喎, o個位mami 都唔好意思, 同我say sorry ....

子爵府

Xanthe,

Zoe 第一堂 返 Graceful Hands 時 都有打人, 當時Miss 叫小朋友起身 去 互相握手, 可能Zoe 未知發生咩事, 有個小朋友扯佢件衫, 想同佢握手, 但 Zoe 一過轉身 就"兜巴星"落個 細路塊面, 嚇 C 我丫....

我都希望 個 new classmate ....... 下堂唔好再噤樣打我個囡喇..!!
作為阿媽, 我真係接受唔到 眼白白 睇著個囡俾人打... 又阻止唔到 ....
唉 !! 原來做 阿媽 真係幾難 o架.... 要多d 向你請教o下先得喇...

我同 hubby 傾過... 佢都好勞氣, 但佢竟然教我, 偷偷地去"搣"番佢個囝, 幫個囡出氣 喎 !!....
我答佢: 『嘩!! 你依d 係咩野家長尼o架... 你唔好話識我 Tim ar... 真 "雕架"...!!』
Xanthe 寫道:
mmak,

Alex都成日想打人,我就同playgroup的導師講,佢話其實佢小朋友未必想打人,可能係熱情得仔,想同佢say hi / 想lam lam...。導師話小朋友可能見到d大人打招呼用手拍下膊頭,佢就有樣學樣!

[quote]
mmak 寫道:
有個 new classmate (16mths) bb 仔, 成日打 Zoe.... :-( :-(
[/quote]

子爵府

Cindy & Xanthe,

同一日內有兩個小朋友先後 "蝦" 我個囡 ar, 我都幾唔開心架......

第二個小朋友
(2)
我覺得個小朋友係 jealous 我個囡...(~~係女人o既直覺)
個小朋友係Big girl 應該有4-5歲 佢英文名係N字頭, 就叫佢做(N女)喇...
N女 同Zoe 都係返 3pm 不同班別, 我們經常見面, 但N女 好cool 好少講野, 唔多睬人.... 佢平日都係靜靜 坐係殊, 有時會做o下功課, 從來都唔玩(玩具閣) d 玩具....
N女 應該 在Graceful Hands 返左好耐, 由細讀上... 教緊Zoe 個 Miss 同N女 好熟, 個 Miss 好多時都會攬實N女 問佢, 依家無上佢堂, 仲有無掛著佢...
有時 N女做緊功課 zoe 都會走去 用bb話 撩N女講野... 一向都相安無事.....

o個日同平時一樣, 上堂前 各小朋友在(玩具閣) 玩 ...等上堂, 今次多左1個 Big girl 應該係 N女 Classmate, 個 big girl 見我同Zoe 玩得好開心, 就撩我傾偈... 要我同佢玩, N女 本來 一直企係個Big girl 隔離.... N女 見佢撩我玩 就眼定定望住我, 又望下我個囡, 但d眼神唔多友善...
跟著, o個 個成日攬實N女 o既Miss 行過, 好熱情咁 同Zoe 打招呼, 佢好忙 無留意N女 都係處, 個Miss 無同 N女 打招呼 就走左, N女 就望住 Zoe...

N女 開始 "蝦" Zoe, 佢見zoe 玩緊個玩具, 就等Zoe 唔察覺時拿走, zoe 梗喊喇.... 我見 d 玩具係 共家 o既, 而且細路仔爭玩具 係好平常 事.... 我叫Zoe 同 姐姐 Share 喇...

跟著, zoe 玩嘜 佢都有興趣.... 佢淨係搶Zoe 玩o個d ...我就開始留意N女 啦....
個Big girl 又纏著我同佢玩, 我一時唔留意, N女 搶左 Zoe 帶在頭上 頂"玩具 工程帽"....
zoe 喊著.... 追上去, 指著佢要N女 俾番佢...
N女 拿住 zoe 頂帽 又唔係帶, 佢見zoe 追佢... N女 就走埋去佢個印印 身邊, 避開Zoe....
我見zoe 噤堅持, 咪拖個囡 行埋去 ... 同N女講: "姐姐 唔該 俾丫, 俾番我丫... please " 個印印 叫N女:"俾番佢喇", N女無反應, 個印印 就搶左N女頂帽 俾返Zoe.... 這時N女大喊...我就去拿左另1頂"工程帽" 給她....N女收左聲, 鬼婆Miss 行過 同 N女 講:" 佢係Big Girl 要識得Share"....

- END -

子爵府

係丫. 好多好細個就識jealous啦. 維有遠離佢地啦. (若佢mami識say sorry).

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

mmak
有時帶小朋友返學, 真的有這些問題. 唯有教好自己的小朋友, 或者同導師及她們的媽媽說.

Xanthe
Alex 上堂那機構開始報名未? 記得幫我留位. 敬聰好想快些同Alex 做同學仔.

男爵府

算啦mmak,我個囡以前都係好鍾意郁d就打人! 佢d脾氣一向都嘛嘛, 我都有好努力咁教, 咁佢唔受教都無計 (雖然咁講好似好不負責咁), 但小朋友d性格有一半係天生, 有一半係家教, 如果佢亞媽識say sorry就算啦, 起碼有家教嘛..........

我都唔明點解個囡咁架, 屋企又無人打佢, 又無咁架例子俾佢睇到, 不過宜家上得堂多左好左好多啦! 咁當然我都好努力咁tune 佢啦 (成機讚下自己先), 但佢有時都唔記得架!

子爵府

Graceful hands剛call我, april會在19�3開始2-3pm上堂. $1040�8堂. 有冇同學仔一齊呢?

子爵府

Icycream & babydoris,

N女 只係印印 帶返學.... 其實大部份 小朋友 都係 工人帶返學咋....
我都只係 想到 遠離佢地 o既想法...咋 

打 Zoe o個 bb 係 mami 帶, 佢mami識得say sorry , 佢都幾nice , 但 唔識教仔 lor....
我諗佢唔知小朋友 識得copy , 佢打囝時手勢 與 佢個囝 打 Zoe 個 手勢 一樣o架....
我想叫佢唔好打自己個囝, 不過 都係費事 出聲, 費事 多口喇... 大家又唔熟...!!
Zoe 在課室內成日走來走去, 不停穿梭每個角落, 與那BB經常察身而過, 所以 那BB 不停 伸手 打Zoe, 希望 如 Xanthe 所講, 他只是想 與Zoe say Hi, 不是真的想打她喇.....

Icycream 寫道:
係丫. 好多好細個就識jealous啦. 維有遠離佢地啦. (若佢mami識say sorry).

子爵府

Icycream,

April 已經有2個 同學仔喇......

Creative Move 1(Sat )

CandyBB......2:00-3:00pm
Deborah.......2:00-3:00pm

Icycream 寫道:
Graceful hands剛call我, april會在19�3開始2-3pm上堂. $1040�8堂. 有冇同學仔一齊呢?

[quote]
mmak 寫道:
[size=medium]Updated on 23/1/2005 (4:20p)

MIT's playgroup
(sat 2:45p - 3:45p)
Icycream
Cindy媽咪
彤彤媽
Caseymami
泡泡媽
ShanShan
Rosetta
meowross
kahobb

Graceful Hands's playgroup
加左價, 以前$960.-/8堂, $1,380.-/12堂, e+要$1,040.-/8堂, $1,500.-/12堂, 不過e+讀緊嘅学生就唔会加價.

Creative Move 1(Tue 3:15p - 4:15p)
mmak

Creative Move 1(Sat )

CandyBB......2:00-3:00pm
Deborah.......2:00-3:00pm

首頁

尾頁

跳至