跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 03年4月媽媽-(返學啦)

各位,

hubby今日問我彤彤幾時要考小學,我唔識呀!有冇人知呀?

子爵府

彤彤媽,

may be K3 ...

彤彤媽 寫道:
各位,

Click> St cat 校服[/url],Click> 要帶茶點??... 頭痕 :-|

大宅

Thanks!

mmak 寫道:
彤彤媽,

[quote]
彤彤媽 寫道:
各位,

[/quote]

大宅

k3 around11月, 同我地今年考k1錯唔多時間

mmak 寫道:
彤彤媽,

[quote]
彤彤媽 寫道:
各位,

[/quote]

大宅

thx!

CandyBB 寫道:
k3 around11月, 同我地今年考k1錯唔多時間

[quote]
mmak 寫道:
彤彤媽,

[quote]
彤彤媽 寫道:
各位,

[/quote][/quote]

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

係好两難, 現在同Fidel參與學校活動, 真的知多些他們在學校的表現及同那個同學最friend. 我五家姐二個仔以前幼稚園是讀kv (現讀中二及五年班, 都是喇沙), 上星期一家團拜, 我同仔仔及四家姐的仔仔(他現讀啟思k1)一同唱學校兒歌, 四家姐及我都懂仔仔的學校兒歌, 但五家姐即仔仔讀kv的說好似冇嘜印象她仔仔的學校兒歌怎樣唱和唱什麼, 可能她太耐唔記起, 彧學校活動小所以不太清楚.

不過如小學真的讀名學, 十間有八間都有很多功課, 那kv真的有他的好處.

fion88 寫道:
Icycream,
thanks for inf.
真係好两難, KV好處係接小一唔成問題, 自己温習唔駛我煩, 我唔係好有耐性, EQ亦較低, 担心要成日追住佢温書我會發神經, 至於深淺問題, 小朋友唔識分嘅, 此外, 我個網(62)真係麻麻, 希望Kv考其他直資可能有着數囉;
但係,我又唔想佢完全無活動, 至少親子旅行呀, open day呀, 參觀呀, 有少少都好嘛, 我都幾enjoy學校嘅親子活動, 可了解多d佢學校/同學/老師, 真係頭痛

大宅

Tks. 彤彤媽

想問你兩個表弟,都由培正小學考咗入喇沙架? 咁咪幾叻

我都聽過保良局蔡繼有學校,好新同好貴wor。小二老師就帶成班小朋友去番禺,要過關仲入大陸,我做阿媽就唔批,好似細得滯,唔放心,驚有鬼子佬嘛, 除非有家長一齊。

彤彤媽 寫道:
Icycream/Caseymami/KAHOBB,

我琴日同我舅母(我兩個表弟就係1個york,1個kv,兩個都考入培正小學,跟住考咗入喇沙;大表弟已入科大,細表弟中一)講開培正幼稚園好多人想讀因為有一條龍, 佢話如果想讀英中就唔好入培正喎!因到時又要攪過!

佢話kv就乜課外活動都冇,培正幼稚園都會攪吓年宵之類既活動,培正小學除咗有泳池都係乜都冇,連小六個畢業camp都只有兩日一夜;名附其實係諗住多做多錯少做少錯;sat下晝先去到營地落大雨就話不如聽朝早d走囉!所以讀呢兩間d課外活動叻既學生都係靠自己,然後幫學校爭光!佢仲話佢個姨甥女讀緊保良局蔡繼有學校,小二老師就帶成班小朋友去番如喇!
願你開開心心、快高長大、聽教聽話!!

大宅

KAHOBB,

thanks! 係呀, 佢兩個讀都叻架! 但我舅父都係話擔心佢地架!

至於小二既小朋友要跟老師去番禺, 佢daddy都係唔放心架, 但學校唔俾家長跟團, 咁佢daddy咪偷偷地自己跟埋去昅住個女囉!

子爵府

...
Click> St cat 校服[/url],Click> 要帶茶點??... 頭痕 :-|

子爵府

Hi all,

Click here >> 各 幼稚園 派表日期

Click >> Passport Photo (學生相/證件相) DIY 1.2 [software D/L]

Icycream 寫道:
***** 培道 ****
你地對培道幼稚園有咩comment丫? 有日我經過好奇走入去睇, 佢地幼稚園連小學, 活動空間幾大. 課室都幾大.
Click >>培道app form

***** 保良局譚歐陽少芳幼稚園****
Pls click >> web site Tel.︰2311 3871 / 2367 7248

***** 崇真 幼稚園****
www.ttpskg.edu.hk

***** 金巴倫 ****

Click >> DL Form

***** 協恩*****
Click >> 協恩website
小学同中學都好好, 幼稚園唔知, 各位小公主媽咪, 可以唸唸.

***** 礼賢会 *****
TEL:2337 7344 10/10 ~ 25/10 Download form www.krs.edu.hk

禮賢會的申請表,份問卷問得都幾details.大家可參考o下, 不知是否一般學校會問的問題?please click ?-(

***** 樂基 *****
TEL:2338 6336 05/11 Download form
www. hongkongpreschool.com.hk

****宣道幼稚園***

連同回郵信封寄九龍塘窩打老道134號宣道幼稚園, 信封面註明 '索取K1報名表"

***香港培正小學幼稚園***
Click >> here 香港培正小學

報名日期:十一月十五、十六日(星期二、三),不接受郵寄、電郵、傳真及速遞報名。

報名手續:請於本年十月十五日至卅一日期間,來函九龍窩打老道八十號「培正幼稚園」,封面請註明「索取零六年幼兒班報名表」,並附考生出生證明書副本及長形回郵信封兩個(信封面請寫考生姓名、地址及貼上郵票)。報名表格將於十一月三日寄發。

面試日期:二零零五年十一月廿六日(星期六),如報名人數過多,其後之考生將安排於十二月三日面試。

電 話:2714-2562

***ST CATHERINE'S INTERNATIONAL KINDERGARTEN***

報名截止 日期:10月29日.
報名手續 :附考生出生證明書副本, 1.5"x2"相片兩張及4x9回郵信封1個寄去九龍塘羅福道4-6號 。$30報名費支票頭寫上[ST CATHERINE'S INTERNATIONAL KINDERGARTEN LTD.]. 報名表格將於9月尾寄發。

電 話:2337 7344

***香港浸會大學附屬幼稚園***

10月中打去3411 2837問or 上网download form. (www.sce.hkbu.edu.hk) 此校不用穿校服.

在10月17打去hotline 26078631 聽取報名祥程.
KAHOBB 寫道:Application form 自己 download都得! Click here

***民生書院***

11月28 -30, 上午0900-1200 下午1400-1600 去學校排隊取form交form. 記住帶出生證明書副本, 2張相+回郵信封1個

電話: 2336 9232

***根德園幼稚園***

若郵寄請於10內連同出生證明書副本, 長形回郵信封1個+$30報名費晝線支票頭寫上[根得園幼稚園]. 支票後寫上考生姓名, contact no. 寄去多實道5-7號.

若到校取form請於11月5,早上0900-1100帶出生證明書副本+$30. 不用帶子女. 電話: 2338 6422

***創價幼稚園***
Pls click >> web site

ladybird寫道:
創價派左2006新生招收報名表比我啦!! 有無人需要... !!
可寫我名做介紹人, 寫我囝囝個名,有校長,老師識, 寫我名無人識...hehehehe (寫: 幼底班第一組關宗希家長),希望可幫到大家啦!

Xanthe 寫道:
***浸信會 培理 ***
Click >>Here!!

candy_kent 寫道:
[size=large]2006-2007k1派表日期

港島區
地區----- 校名---------- 報名日期
------------------------------------------
中環------聖心
中環------迦南
中環------聖公會(鐵崗) (29/10早上9:00開始親身填表再即場交表)
銅鑼灣----維多利亞 (from 15 Sep 2005網上download)
銅鑼灣----聖保祿
銅鑼灣----靈糧堂 (02/7起網上下載報名表)
銅鑼灣----真光 (12/9網上下載)
灣仔------聖若瑟 (no K1)
灣仔------呂郭碧鳳 (16/9網上下載報名表)
北角------衛理堂 (現可於網上下載報名表)

九龍區
地區 -------校名--------- 報名日期
------------------------------------------
九龍塘-----宣道 (10月起郵寄取表,一個回郵寄,九龍塘窩打老道 134 號,信卦面註明[索取 k1 報名表],表格將於11/11寄出)
九龍塘-----樂基(5/11親身取form或自行download)
九龍塘-----啟思(9月親身或網上下載申請表格)11月面試
九龍塘-----啟思(牛津道) (在網上下載申請表格)
九龍塘-----根德園 - 10底前郵寄取表 - 出世紙副本、回郵信封一個及$30支票(報名費)亦可於11月5日(星期六)携帶上述文件親身報名。
九龍塘-----國際(St. Catherine) (已派表, 可郵寄索取)
九龍城-----協恩 (29/10親身派表, 帶出世紙正副本,回郵信封x2)
九龍城-----民生 (28-30/11派表及交表;Time 9-12 & 2–4; 帶出細紙正本及副本各一, 2x張相, 1x貼郵票信封
九龍城-----聖德肋撒(不用報, 唔再收 K1 學生)
九龍塘-----德雅
九龍塘-----基督堂 (沒有K1班的,只收K2學生,03出生的下一年年底才報名)
九龍塘-----聖羅撒 (5/11 & 12/11 9:00-11:00 帶出世紙正本及副本親身取表)
九龍塘-----浸大附屬幼稚園 (17/10 download)
九龍塘-----香港創價(22/10 - 5/11 download form)
九龍塘-----禮賢 (10/10上網download)
九龍塘-----金巴倫 (3/9網上download)
何文田-----培正 (15/10-31/10寄2個長回郵信封拿form)
藍田-------靈糧堂 (網上download)
藍田MTR-------啟思 (每年9月親臨學校,在網上下載
或郵索入學申請表格 http://www.creative.edu.hk)
藍田麗港城-------THINK
藍田麗港城-------迦南
深水步-------崇真 (8月起網上download表格,有經驗既媽媽教路越早交表越有著數)
紅磡-------------保良局譚歐陽少芳(P.M. Session only: 21/10前郵寄拿form)

新界區
地區 ----校名------------ 報名日期
-------------------------------------------
荃灣-----聖文嘉----------------10月再問
荃灣-----聖母------------------29-10-2005派FORM
荃灣-----浸信會----------------26/9-29/10派FORM, 14/10(7pm)簡介會及參觀
荃灣-----救世軍吳國偉----------5-11-2005派FORM

沙田-----聖心------------------17/10-21/10派FORM,帶正本出世紙

天水圍---聖葉理

北區-----浸信會呂明才
北區-----粉嶺神召會
北區-----救世軍天平
北區-----鳳溪幼稚園(9月尾有開放日,10月1日開始派 form)

子爵府

Hi all,

已超過2000個回應 此版停止

請往 新版 Click here >>

首頁

尾頁

跳至