論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

你會選邊個?

想請菲傭, 湊new born, 你會選邊個, 請俾D意見。

1. 年紀43歲, 在港有十年經驗, 十年同一個僱主打工, 佢話有十年湊new born經驗, 學歷高, 已婚。

2. 年紀30歲, 在港有六年經驗, 六年同兩個僱主打工, 佢話有五年湊new born經驗,但不是在港湊, 是在菲律賓,未婚。

一個有經驗, 但年紀較大, 怕精神唔夠(其實大部時間會自己湊, 但希望佢會幫到我), 一個未必有經驗, 但較年輕, 大女可能會較易接受, 因為有需要時, 可能要幫我湊大女(4 歲).

請大家俾D意見。Thank you.

大宅

Re: 你會選邊個?

我個人覺得請已婚好d

別墅

(1) 我驚佢唔識同你大女玩及有性格,你駛佢唔郁. (2) 未婚,驚佢會玩野,如隨時唔做,所以我覺2個都麻麻.仲有冇得揀?如真係冇,我就要(1).
你其實可以

大宅

醒目開學勳章

第一個年紀太大.多數冇咁聽話.
第二個,似乎過黎搵老公機會會大些. :mrgreen:

大宅

邊個有僱主推薦信? 肯俾埋前僱主電話俾你counter-check?

侯爵府

我都覺得兩個都麻麻地。

第一個, 係同一個顧主到做左10年, 好多時都會以舊老闆ge習慣作標準, 你可否接受????

第二個話係菲律賓揍個new born, 就算係真, 我地ge衛生要求同習慣都唔同, 唔好計佢有new born經驗啦。 你有無其他選擇呀????

男爵府

睛靈勳章

1/ too old to take care new born / babies / kid....
2/ I won't count local experience, anymore choices ???

大宅

多謝各位意見。

我都好煩, 搵人湊大女時, 曾經在短時間內換了兩個工人, 情況差唔多; 第一個差唔多40歲, 學歷高, 有D串, 好有自己意見, 後來發覺唔適湊細路(我個女當時已兩歲多), 就無用佢。 第二個, 細路女一個, 廿歲多D, 同我個女玩就OK, 但當我個女喊時, 佢竟然走入房, 唔理佢, 又成日做埋D蠱惑野, 又唔適煮飯, 放親假就天未光就走左(平日都無O今早起身), 噴香水又誇張, 我都驚佢大住肚返屋企,結果又係炒左, 前前後後, 倍錢俾呢兩位小姐, 都用左我唔少錢, 今次真係有D怕怕, 年紀大又唔好, 年紀細又唔好, interview 時, 個個都講到自己天下無敵, 就算打電話問佢前顧主, 多數答案都係:[佢OK架]。

其實我剛剛有第二胎, 好唔舒服, 想快D搵人幫我, 而且我想多D時間等我個女適應跟個菲傭, 如果唔係我唔駛旨意入院生BB!!

我自己就覺得第一個smart D, 你地認唔認為呢個會少D煩我呢, 因為我諗生完會有好多野攪, 又要幫我個女搵小學, 我希望搵個獨立D, 但呢類型會唔會有其他問題呢, 希望各位有經驗媽咪指教指教!!

大宅

Alexismama,

多謝你提醒我第一點. Thank You.[quote]

Alexismama 寫道:
我都覺得兩個都麻麻地。

第一個, 係同一個顧主到做左10年, 好多時都會以舊老闆ge習慣作標準, 你可否接受????

禁止訪問

大宅

yaumama ,

1) focus幫您湊new born-43歲嗰個好d,話到尾經驗好緊要,但是您有心理預備佢大您!

2) focus 湊大女(4 歲)-30歲嗰個好似好d.起碼有氣有力同大女玩!

其實最重要睇佢有冇愛心..

大宅

How come they have so many years taking care of new borns? Their employer give birth eveyr year???

They may have experience taking care of new born but the that may happened a new of years ago.

My daughter is only 4 years old but I have forgotten most of the 'rules' already.

You may like to 'test' them to see what they can do or how much they know.

複式洋房

兩個都不會選, 因為好多在香港做過既菲庸, 好都已被壞既教壞, 如果真要選, 最好致電舊雇主查詢一下.
:-P :-P :-P :-P :-P

別墅

yaumama,
好多bun,尤其已係hk打左幾年工,都會

大宅

1. 年紀43歲, 在港有十年經驗, 十年同一個僱主打工, 佢話有十年湊new born經驗, 學歷高, 已婚。

:wink:

大宅

其實我都想搵海外, 但我怕要重新教佢地O係香港點樣搭車, 點去買送, 因為我實在好唔舒服, 想快D搵人幫到我, 我而家日日車個女返學, 放學, 又要送佢去呢度去O個度上興趣班, 我驚我唔頂得幾耐, 如果係香港做過, 我諗我會放心D俾佢同我個女搭車, 轉車等等。

至於印傭, 我就唔係好想, 因為我自己住O個度都有好多印傭, 我眼見佢地同其他內地工人溝通得太好, 經常談論自己顧主D野, 我覺得有D危險,因為曾經有鄰居俾人偷左架靚車(我地住村屋), 唔知係咪因為有人知道個男屋主長期係北京做野, 所以有機可乘!! 個內地工人連個男屋主而家買左另外一架車, 泊左係邊度都話埋俾人聽, 你話死唔死!!我咁清楚都係因為有一日我問其中一個印傭有無friend介紹, 傾開計佢話我知, 你話驚唔驚

別墅

第一個.

子爵府

1.)10年都有new born湊,同一個bb??年紀較大有自己1套,

2.)菲律賓湊bb唔同hk,未婚唔係問題我個印印都係,最好有愛心,你又係home.

有時間見多幾個

別墅

kacary 寫道:
1.)10年都有new born湊,同一個bb??年紀較大有自己1套,

係喎, 比你一時驚醒夢中人, ?-( ?-( ?-( ?-(

大宅

同意,一個年紀大,跟個老細十年,好多野都會習慣晒,
另一個未婚,提心吊膽,本土經驗千祈唔好信,吹水多.
再睇下其他罷拉
bobomama 寫道:
1/ too old to take care new born / babies / kid....
2/ I won't count local experience, anymore choices ???
:wave:  :wave:  :wave:  :wave:  :wave:  :wave:

首頁

尾頁

跳至