意見反饋
義工

產前產後 今日: 0|主題: 240868

有無好的陪月介紹?

男爵府

國民生產總值:6953

有無好的陪月介紹?

All,

有無好的陪月介紹? Thanks in advance!!!

大宅

國民生產總值:3760

Re: 有無好的陪月介紹?

I have a good and professional one, for interesed mammy PM me for detail.

大宅

國民生產總值:1706

Can you please let me have the details of 好的陪月.

Many thanks and appreciate.

複式洋房

國民生產總值:419

Hi nn,

Can you please let me have the details of 好的陪月.

洋房

國民生產總值:140

我有二個同事請正式陪月員都覺得唔好,有時間剩叫佢做些家務又不肯,覺得她們沒有想像中專業及幫到手,如有十幾年經驗的陪月員又很貴,而我又有奶奶協助,所以最主要有人識幫BB洗澡做些家務,我見個3個機構的陪月員,有2個朋友介紹,約7個陪月員,她們不是新年不返或時間不合,大多數就話陪月員不做家務,於是我請了家務通的家務助理,佢有湊初生BB的經驗不過沒有讀個陪月的課程,價錢比其他陪月員平,最好的是工作範圍較彈性包做家務,我2月中預產期,但好不好就要上班才知道?

別墅

國民生產總值:644

我都想問有無好的陪月介紹?!有的pm埋我呀,唔該

民房

國民生產總值:48

cl2182003:
人地工作有工作範圍,如果你係做會計,叫你去洗厠所得唔得呀...........對唔住!只是覺得你咁講嘢就不對,又要馬兒好,又要馬兒不吃草,真過份
Love_Baby : :hammer: :pint: :lalala: :wave:

別墅

國民生產總值:914

love_baby:
咁個陪月唔單只照顧BB, 都要照顧埋媽媽嫁, 坐月期間媽媽都唔想/唔應該太操勞, 咁唔通又要請陪月又要請家務助理? 好似我咁屋企得兩公婆, D家務我唔做, 陪月又唔做, 唔通等老公放工番來做咁辛苦? 所以我請陪月一定要做埋一般家務

別墅

國民生產總值:981

Dear siumao,

I totally argee with you lar.

Actually, I have the same case with you and now is arranging interview with 陪月,price is around $5200 for 6hrs 5days for a month....in case if they will not help for other 家務,I may consider to have 家務通.

Anyway, how is the cost for yours?
http://www.babyhome.com.tw/bb/86256 2/26 - 2.8kg, 3/9 - 2.78kg, 3/12 - 2.91kg, 4/1 - 4.13kg, 4/29 - 5.23kg, 6/4 - 6.13kg, 7/9 - 6.6kg, 9/10 - 7.51kg

複式洋房

國民生產總值:337

totally agree with siumao, I think the main job is to take care of the mother and the baby. If there is time left, the helper should help to do some householdwork eg washing dishes and let mother take some rest.

男爵府

國民生產總值:8505

lovebaby,

我估你係做陪月既,所以咁大反應:mrgreen: 其實這要視乎見工時雙方點傾,係你情我願,唔通有時間剩,未夠鐘,到時坐向度睇電視咩!你o個個做會計要洗toilet o既例子似乎太夾硬嚟了.

jessie_lam,

你個陪月咁平既,我o個個要$6600呀 :-|
[img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.5658369.16127.jpg[/img][img align=right]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.6133754.17923.jpg[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.7067918.00228.jpg[/img][img align=right]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.7067921.91191.jpg[/img]

禁止訪問

國民生產總值:13045

洋房

國民生產總值:67

老實講呀! d清潔呀嬸人工月薪都係得果HKD4,000~7,000(時薪約$15~$30)不等, 宜家D呀姐去讀過短期"家務助理/陪月課程", 時薪攀升至HKD40~60不等(人工貼近一個秘書).人工比往時已差不多攀升至一倍有多, 佢地應該多得這些機構創造這些就業機會比佢地, 令到佢地嘅時薪得以提升!

宜家真係世界難撈, 如果真係冇O學歷都有如此薪金, 就應該珍惜, 就唔應該吓吓講條件, ie, 陪月之工作範圍只照顧媽咪/bb, 而家務不是份內責任等等..

若他們仍這樣短線, 只會被市場淘汰, 我相信大部份嘅顧主都唔願意付出這樣高昂之時薪去顧用一個這麼計交之陪月(只照顧媽咪/bb, 而家務不是份內責任等等)

其實我之前都考慮過請陪月, 但宜家都未必啦....

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.