論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

唉....強忍﹗﹗

我一年內炒左兩個工人﹐上年8月又再請番一個﹐但lee個又係做野唔主動﹐叫就做﹐唔叫就擋睇唔倒﹐做清潔又唔乾淨﹐又慢﹐個抽氣扇成日油lum lum﹐ 佢放假唔會幫我做野﹐8點幾出去﹐10點番﹐番到黎傾電話﹐唔會出房門﹐由於屋企有bb﹐我叫佢出街前幫我clean the floor同煲水﹐就係lee兩樣﹐但佢唔會掃地先﹐只係用水clean 下就算﹐而煲水係前一晚煲定﹐咁就叫做幫左我﹐而個女方面﹐佢只係同佢沖涼﹐煮野比佢食﹐其如我自己照顧番﹐佢又唔冼同佢訓﹐佢做野好慢﹐我要佢6﹕30起身﹐但佢7點幾至起﹐我同個仔8﹕30起身﹐佢可以只係做左清潔地下咁大把。好厭討﹐如果唔係打算想生多個bb﹐我真係想過唔用工人﹐唔通次次都炒咩﹐邊樹有咁多多餘錢呀﹐為隻眼開隻眼閉﹐好在佢唔會黑面(唯一好處)﹐你同佢講要佢做咩﹐佢好似好樂意﹐但每次有頭威冇尾陣﹐到最後都係等於零﹐希望快d到兩年﹐之後再算吧啦﹗ :cry: :cry: :cry:

民房

Re: 唉....強忍﹗﹗

你個係印定菲, 乜工人真係可以咁大個頭gar

好驚, 我都簽左個新印未來

男爵府

littleboy

其實我覺得如果她真的唔適合你的家庭,附合唔到你的要求,特別係你要生多一個bb,我覺得要儘怏唔要她了。

現在只有一個小朋友都已經攪成這樣,如果日後多一件,你會嘔血的。趁還有時間,快快去搵個另外一個,可能還好。

工人係來幫我們手的,如果真的唔fit,唔好勉強自己及大家去blend in,一個工人試得一次就會覺得日後都係以這個standard,只會越來越loose的,而你就只會越來越為個工人唔開心。長痛不如短痛算吧。

珍珠宮

2020勳章

妳個工人只係懶, 同埋少D責任感, 唔會對生活上同揍小朋友上做成好大既問題, 試O下同佢傾多D, 叫佢做好D, 可能有轉機呢, 成日換工人唔係解決問題既方法, 可能同佢溝通多D可以改善到呢, 佢又無黑面...已經係比出面個D好好多啦!

我請個件極品對我BB (2 YEARS)無愛心, 星期六仲攪到BB又嘔又發燒, 其實一開始應換O左佢, 同佢坐底好好咁傾, 但佢唔接受, 只會用借口話唔知我講咩, 就算叫翻譯同佢傾, 都會反口話無聽過, 連叫唔做, 都反口幾次, 次次都話唔知唔明唔理, 個D人真係需要送走佢。

不識抬舉個D人唔留囉。

我身上流著勇士的血, 不畏懼, 不退縮, 寧死不屈

反對所有暴力, 香港是我家不容破壞

大宅

:evil:

珍珠宮

2020勳章

我都要換手頭上個位極品架, 我本身係唔想成日換工人, 係工人主動提出唔做, 而我所請既工人係我家只係照料bb, 同埋清潔家居, 煮飯買餸唔駛佢做....咁嘆都唔做...

所以可以傾o下既都盡量傾, 因為要重新教一個工人都好費神。送人走又要比機票。

始終懶有得教, 但衰格就無囉,係咪?
我身上流著勇士的血, 不畏懼, 不退縮, 寧死不屈

反對所有暴力, 香港是我家不容破壞

男爵府

littleboy

我同妳係同病相憐 :-|

洋房

小詠
就係由於唔係好衰格﹐否則我唔會忍佢﹐我家下都係見有野想佢做﹐就為有開口叫佢﹐但實在太多野要我叫﹐頭先收左衫(d衫係星期六long)﹐尋日佢放假冇收﹐大姐呀﹐今日一早好去收衫啦﹐等到新冼一機衫要long時﹐佢先去收﹐收左就放晒響sofa﹐跟住就走左去整水我個女沖涼﹐d衫就由得佢係sofa﹐做野冇d次序﹐天呀﹗﹗﹗﹗﹗﹗﹗﹗
你個工人自己走﹐好事﹐係咪一個月通知呀﹖我炒過兩件﹐費神又要補錢﹐所以今次用得就用落去﹐唉﹗

男爵府

littleboy,

花 d 時間同工人講,
每朝早long 衫,
黃昏前好收衫, 要即時摺好.

如果唔乾, 教佢掛响邊.....

既然工人無時間觀念,
你就同佢安排埋,
當佢白痴咁教啦.

洋房

jazzmama
唯有咁啦﹗其實我唔想成日囉囉saw saw﹐但冇計﹐佢唔會自動自覺。

littlepig.
我個係賓﹐我諗冇咩關係﹐睇人﹐有d賓好好﹐有d好差.

大宅

littleboy... 妳個工人好似我嗰個呀 不過妳嗰個仲懶d, 我頂唔順炒左啦. 懶都係冇得救架.

首頁

尾頁

跳至