跳至

首頁

尾頁

大宅

我多數泵出嚟,一日埋身2-3次,不過唔夠小b食(150ml/ 餐for every 3 hours),所以有補奶粉!大家努力!

大宅

下個月就返工
係時候要PLAN下儲奶

你洗唔洗返工?
原帖由 mantracy 於 09-8-13 23:09 發表
我多數泵出嚟,一日埋身2-3次,不過唔夠小b食(150ml/ 餐for every 3 hours),所以有補奶粉!大家努力!

民房

我個BB 都好大食啊~ 都係要補奶粉, 有時埋身餵都唔知佢食左幾多.好快佢又要食過喇~~SO 一定要BUMP出來, 最少知佢食左幾多~

我都係下個月番工. 但D 奶好似越來越少同淡.. 都唔知點解~

複式洋房

我都係人奶媽媽,唔係勁多奶但都夠食,未須要補奶 粉。

我上一胎都要補奶 粉,所以今次好想好想可以全人奶,不過全人奶真係都幾累 ga.

大家繼續努力啊!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

各位媽媽好:想問下有沒有收到奶粉會送贈的能恩1或2號, 美贊臣1號或2號的奶粉SAMPLE?
如你們不合用,又可以平售的話, 煩請PM我啦.,謝謝你們...
如有打擾你們,我在此也要向你們說聲真的不好意思....

男爵府

我都想全人奶餵阿B,但我係窮媽媽唔夠奶比阿B食,所以現在要半人奶半奶粉咁餵,而且D奶好似越來越少,每4個鐘泵出來每次都係得100ml,唉!我都唔知可以頂得幾耐.........

大宅

i have to work too, but not enough to eat now...not much can save.

原帖由 珊珊媽媽 於 09-8-15 00:38 發表
下個月就返工
係時候要PLAN下儲奶

你洗唔洗返工?

禁止訪問

大宅

你地好叻,
我開頭全人奶, 第2個星期已經中左乳腺炎,
好返之後已經唔夠奶,
而家我一日pump得3次,
每次到係唔夠100ml,
所以阿b已經補左好多奶粉,
到返工我肯定唔可以再多奶啦!

你地而家阿b幾多磅?每日食幾多次奶?每次食幾多呀?

複式洋房

我個 bb girl e 家 5 weeks, 重 3.7kg.
每天食 8-10 餐, 每次 20-40 min 不等.
今日好恐佈,7-11pm 不停要食,口不離胸,可能是猛長期。

大宅

我阿仔出世7.9LBS 全人奶, 有時真係餵到不知日與夜
但係見到满月有11LBS已經唔記得有幾辛苦, 各位加油, 人奶B一樣可以有好成績

原帖由 SyLph 於 09-8-17 00:35 發表
我個 bb girl e 家 5 weeks, 重 3.7kg.
每天食 8-10 餐, 每次 20-40 min 不等.
今日好恐佈,7-11pm 不停要食,口不離胸,可能是猛長期。

大宅

阿囡41日大.
而家已經第28日全人奶
日間多數用樽餵,夜晚就埋身
而家佢一餐食120ml
已經開始儲冰奶,不過唔算多
有朋友借左個medela 的 pump in advance,我今日一試.....嘩真係好好用,泵完唔覺痛
平時用swing,要30-45分鐘先有100ml - 120ml
今晚第一次用advance,唔洗7分鐘已經有120ml....結果我最後用左15分鐘,泵左120ml + 70ml,因為係雙泵,面右面上星期乳腺炎,所以比較少d奶,不過而家都可以儲到70ml冰奶
希望聽日每次都有咁好成績就好lu....
大家努力!

大宅

我多數係埋身餵
都唔知依家BB一餐食幾多
不過依家努力儲4安一包
一日希望至少儲到一袋, 希望得啦...

原帖由 939A 於 09-8-18 01:57 發表
阿囡41日大.
而家已經第28日全人奶
日間多數用樽餵,夜晚就埋身
而家佢一餐食120ml
已經開始儲冰奶,不過唔算多
有朋友借左個medela 的 pump in advance,我今日一試.....嘩真係好好用,泵完唔覺痛
平時用swing,要30-45 ...

複式洋房

我都係埋身餵,幾時停係 bb 話事。
我都想可以儲 d 奶,但 bb 每次食完個胸都係林 zi zi, 有時重左右左右不停食tim ...
你係點樣儲奶 ga ?

大宅

其實我都係林
不過我會揀一邊餵一邊泵,咁會出得好D同快D
又或者係細佬未起身時就泵佢將要食個邊, 咁泵到好似無咁
不過到BB食個陣又會刺激到出奶

原帖由 SyLph 於 09-8-20 02:37 發表
我都係埋身餵,幾時停係 bb 話事。
我都想可以儲 d 奶,但 bb 每次食完個胸都係林 zi zi, 有時重左右左右不停食tim ...
你係點樣儲奶 ga ?

複式洋房

原帖由 珊珊媽媽 於 09-8-20 11:31 發表
其實我都係林
不過我會揀一邊餵一邊泵,咁會出得好D同快D
又或者係細佬未起身時就泵佢將要食個邊, 咁泵到好似無咁
不過到BB食個陣又會刺激到出奶
...

thank u...
等我試吓先...

大宅

我今日就試左先泵左出黎,之後先再比ivory埋身食,而家已經有2餐唔洗補奶,原來泵唔出,但阿囡啜又仲有奶. 咁我今日就成功儲左2包4安奶.
希望係返工前可以用咁ga方式儲多d奶就好lu

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 939A 於 09-8-21 02:34 發表
我今日就試左先泵左出黎,之後先再比ivory埋身食,而家已經有2餐唔洗補奶,原來泵唔出,但阿囡啜又仲有奶. 咁我今日就成功儲左2包4安奶.
希望係返工前可以用咁ga方式儲多d奶就好lu ...

我唔係好多奶咋,依家每日只可以儲到110ml奶(bb一餐份量),但我未儲住. bb食奶唔勤カ,食幾吓又瞓,激c呀.

其實儲咗都唔知幾時食,我又唔使返工! 如b女大食d就冇得儲了,我知自己奶量冇乜增加. 上胎好好多.

男爵府

你地咁好可以儲到奶,我連比阿b食都唔夠呀!

大宅

我意見係埋身密D, 等大腦接收到要造多D奶, 但要辛苦幾日
我係諗住, 愈係唔夠愈俾佢吮, 同埋相信自己

原帖由 阿P 於 09-8-23 02:23 發表
你地咁好可以儲到奶,我連比阿b食都唔夠呀!

首頁

尾頁

跳至