嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

囡囡感冒菌入腸, 睇o左醫生, 但唔肯食藥, 點算好?

點灌都灌唔到佢食藥, 真係好煩!
:idea:

子爵府

Re: 囡囡感冒菌入腸, 睇o左醫生, 但唔肯食藥, 點算好?

我囝細個時如唔肯食藥我會到藥房買一支大針筒(當然是沒針的)來餵藥的, 餵的時候從嘴邊慢慢按下去.

男爵府

Re: 囡囡感冒菌入腸, 睇o左醫生, 但唔肯食藥, 點算好?

你囡囡幾大呢 ??? 如果佢有食奶咀既,可以比佢食住奶咀時在咀角邊用針筒喂,比佢吮吮下食藥,除非o的藥真係勁難食啦。

子爵府

2020勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

可以加入奶度。

男爵府

請看小妹寫既 "餵藥絕方"!
美甲達人俱樂部私家BlogHERE

Judy's Nail 美甲相集HERE

Judy's Nail Web PageHERE

別墅

last time when my son suffered from this, we saw Dr Tsoi in HKS&H. He teached us to regulate the meal until my son is fully recovered instead of giving medicine. So that the bacteria will all comes out and not stay inside.

水晶宮

2020勳章 熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

你個bb幾大?

我個女歲半左右時,夾硬灌佢唔得•然後我同佢講了大半個鍾頭道理,重覆說給她唔食藥的後果,同埋食藥有咩好野獎,威迫利誘下就乖乖自己服藥了,我用一隻小小的(試食用果種)膠杯仔盛藥水,等佢自己拿住飲的•我都唔知係煩到佢食藥,定係真係明白我講的道理-( ?-( ?-( ?-( 之後次次食藥都是佢自己用杯仔飲的,冇再扭計了。

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章

首頁

尾頁

跳至