母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

公爵府

食人奶的BB餐餐有屎痾

我而家坐月中,BB第16日人仔,
食人奶的BB餐餐有屎痾,D屎好多水但有渣,
咁樣正唔正常??
會唔會同我食菜有關呢?
同埋係咪唔好食甜野,BB會野啖架?
我見佢成日發出聲音好似喉龍唔舒服咁,
仲有餵人奶係咪餐餐都要掃風,有時佢訓著我唔想整醒佢

大宅

Re: 食人奶的BB餐餐有屎痾

1. BB仲咁細, 條條片有屎係正常。
2. 食人奶同奶粉都好, 因為奶都係甜, 所以可能聽到BB呼吸時有啖, 閒時可將BB打棟抱起在你的心口/膊頭上輕輕拍拍他的背。
3. 食人奶BB不會有太多風, 通常只"UR"一兩下, 但你B仍細, 都係掃下好, 不過我想BB通常好懶訓, 掃風時應該都不會醒吧! 我躺餵至兩個多月就沒有再掃風, 抱著他餵三個月大時都冇再掃, 一抱起他就自動"UR"了出來

男爵府

easonkinki,
我上星期五聽咗一個很好的母乳講座, 係由一位資深的護士長演講的.
她說在頭一個月, 純人奶bb每日有2次至8次大便都屬正常, 大概5個星期之後, 純人奶bb每3-7日一次大便也屬正常.
而大便黃色兼水份比較多也是正常的.

男爵府

easonkinki,
食人奶BB 屎係稀d,
健康院姑娘話只要d 唔屎唔係"灰色"就冇問題,
我BB宜家2個半月大, 每日都要換3/4次屎片,
比初生/1個月大時少左
我都有同bb掃風, 都唔係次次 ur 架!
不過就算瞓左掃佢拍佢都唔醒.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊