意見反饋
義工

產前產後 今日: 12|主題: 240767

跳至
有左bb, 去邊間政府醫院登記好?

大宅

國民生產總值:3635

畀面勳章

有左bb, 去邊間政府醫院登記好?

我朋友住西貢。 佢依家發現有bb,以下有三間政府醫院,邊間會好d?

1.威爾斯
2.聯合醫院
3.將軍澳醫院

因為我自己兩胎都係在瑪麗登記(贊育),所以好多野都check得好d!! 詳細d。
而我朋友住西貢個邊,瑪麗就唔就腳。因以前睇到有d 準媽媽話有d 醫院係唔包check唐氏等。

你地可否俾下意見呀!!

萬分感謝!!

複式洋房

國民生產總值:154

Re: 有左bb, 去邊間政府醫院登記好?

威記方便, 設備都比較好

水晶宮

國民生產總值:51904

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

debbie_csy,

I think 聯合醫院 is more convenient compared with 威爾斯 if your friend lives in Sai Kung. The facilities of 將軍澳醫院 is not well enough compared with the others two.

複式洋房

國民生產總值:336

我自己住將軍澳,本想在將軍澳醫院生,但將院沒有產房的,只作檢查,生的話會去聯合的。而唐氏好似話要35歲以上才會Check的。

伯爵府

國民生產總值:18251

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

請問怎樣在贊育登記產檢?謝謝。

伯爵府

國民生產總值:16190

peaceaa1122,

你click 入去睇click here 贊育醫院

複式洋房

國民生產總值:475

我住在將軍澳, 今年4月生寶寶。
健康院俾我揀o既醫院係 威爾斯 or 聯合 or QE....(但沒有將軍澳)
我揀了QE , 現在6個月了 , 醫院無幫我check唐氏....(可能我未年過30 o卦 :lol: )
到而家我都只係照個1次超聲波o乍!
我問過醫生會唔會有得再照超聲波,醫生答我如果無特别情況或異樣....就只會total 照1次...

QE 有幾個優點:
1 丈夫可以陪產
2 有夜晚同星期6 o既講座
3 護士幾 nice (尤其助產士)

QE 有幾個缺點:
1 覆診很多人
2 多外籍孕婦 ( 巴印籍人士)

各位 share 下D意見啦!!!
因我也不知道太多,我是頭一胎o乍!

侯爵府

國民生產總值:21002

好媽媽勳章

Hi bluesoul ,
你是在坑口健康院登記 就可選QE 生?
產檢在坑口健康院 定QE ?
My name is Phoebe 我用手機上BK , 麻煩唔好點評問我野哦

複式洋房

phoebepanpan,

我第一次產前檢查係去將軍澳寶寧路母嬰健康院登記,跟住揀了o係QE 生。咁就由第2次開始到而家6個幾月都係o係QE做產前檢查啦!!!

你都係o係QE生嗎?

伯爵府

國民生產總值:18251

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

ew911,

Thanks very much.

侯爵府

好媽媽勳章

bluesoul 寫道:
phoebepanpan,
我第一次產前檢查係去將軍澳寶寧路母嬰健康院登記,跟住揀了o係QE 生。咁就由第2次開始到而家6個幾月都係o係QE做產前檢查啦!!!
你都係o係QE生嗎?

QE做產前檢查 too far !
can't at 寶寧路母嬰健康院產前檢查 ?
yes , maybe I will 係QE生 my second bb, :mrgreen:
Monday I will going to QE登記
My name is Phoebe 我用手機上BK , 麻煩唔好點評問我野哦

大宅

國民生產總值:2589

phoebepanpan

妳咁怏就準備好啦!!!恭喜妳~~妳囝囝一定好開心,做哥哥

大宅

國民生產總值:1105

請問幾多週前可到政府醫院登記?

複式洋房

To comfort,

不一定要幾多週前先可到政府醫院登記 ,只要你有私家醫生o既驗孕報告o既醫生紙就可以到任何一間政府醫院or健康院去登記o架啦!!!

From bluesoul

侯爵府

好媽媽勳章

bluesoul,
我今日打去健康院佢地話可以在TKO產檢QE生BB
點解你唔在健康院CHECK ?

複式洋房

To phoebepanpan,

因為醫生無send我返去健康院 check ,
also 我朝頭早去完QE產檢
之後去返工都好順路。
(唔使o係將軍澳出去返工)
and then 我覺得係QE到生 , 係QE到檢查 , 比較安心D。
(因為o係寶寧健康院o既醫生 , 都o係聯合醫院長駐多, 所以比較適合o係聯合醫院生o既準媽媽多D)

from bluesoul

侯爵府

好媽媽勳章

bluesoul
O icic ! QE 有冇規定星期幾? 產檢平均每次等幾耐?
我上胎在法國開刀生, 今胎都想在法國,
但因我身體有毛病Doctor 話我一定要開刀
所以都在QE登記睇下到時點先決定 :cry:

SORRY 太多問題了
bb係仔定女 ? 4月生吧!

別墅

國民生產總值:816

我住tko的, 我可否選擇東區醫院呢?

侯爵府

好媽媽勳章

gogOBABY 寫道:
我住tko的, 我可否選擇東區醫院呢?

東區醫院好似有分區域, 你問人借地址用再去登記啦.

別墅

國民生產總值:816

地址不是我名的都可以嗎?

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.