親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

別墅

有無人試過去台灣用落地簽証(即係無在港簽定台証)

如題, 請分享一下

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

Re: 有無人試過去台灣用落地簽証(即係無在港簽定台証)

台灣當局將進一步放寬港澳居民申請簽證,
凡符合資格申請落地簽證人士,由01/01/2005起,
可於網上申請入台證,隨即獲知批准與否,再憑核准編號及
持證人之護照,在辦公內前往香港中華旅行社或
澳門台北經濟文化中心於中華旅行社香港國際機場辦事處,
繳交費用HK$55-後即可領取「臨時入境停留通知單」,
簽證有效期3個月內2次入境,每次可停留14天。
申請入台證網址為:(http://www.gov.tw) 或
(http://www.imgration.gov.tw)
(預計此項安排定可解決當地機場大排長龍的問題。)
原在台灣中正國際機場或高雄小港國際機場的「入出境管理局服務站」申辦之落地簽證則維持不變,但由01/01/2005開始,亦需繳付費用台幣200元。

洋房

我亦剛剛在網上申請了 , 現在至二月都應該不用收費

洋房

用落地簽証去台灣,快、正。不需旅行團。

複式洋房

qq媽媽咪 寫道:
(預計此項安排定可解決當地機場大排長龍的問題。)
原在台灣中正國際機場或高雄小港國際機場的「入出境管理局服務站」申辦之落地簽證則維持不變,但由01/01/2005開始,亦需繳付費用台幣200元。

I never seen the queue for 落地簽證 in 台灣中正國際機場. It is quick and easy. The queue is much much shorter than the queue for immigration counter. Just make sure you get the return air ticket. If you are using e-ticket, please make sure you print hardcopy of the ticket. Otherwise, you will be in trouble.

大宅

没有问题
很方便
我的儿子每次和我回台湾都是落地签
很方便
不用等

大宅

仲有一點要注要如果你本特區護照出生地不是香港, 是不可以做落地簽証的

別墅

真係唔該曬甘多位.

洋房

咁!請問有無人知道如果係網上做臨時簽證,但係被拒絕,咁點算?因為我有位朋友報了新年去台灣的旅行團,而佢係香港出世,用特區護照,有效期5年,從未去過台灣,但以前就做過3次入台證,但一次都未去過,咁呢次報團,職員叫佢做網上簽證,以免到時太多人在台灣機場排隊做簽證,於是朋友照做,點知一上網申請時,就拒絕佢既申請,試左幾次都唔得,跟住佢去中華旅行社到問,那裡的職員都唔知點解,但曾經都有好多人試過咁既情況,佢地叫我朋友試下上多幾次網,依家佢非常之擔心,因為錢都俾晒,惟有博下在當地做落地簽證,睇下成唔成功。
請問有無人有這樣的經驗呢?

別墅

ansonmom

我去完台北返來啦......我既經驗係己申請中, 再上網申請會reject架........因我之前上網申請時選錯取証地點, 見無function可改地點, 咪試下再上網申請第二次, 結果即知,係唔得架,有error message鬧架..........我既意思係會唔會你朋友第一次網上做時電腦擋機(hang機),之後再試就處理唔到佢既資料, 甘佢個error message點講呢.......我做電腦系統管理, 呢類情況唔出奇.......如果唔想有意外驚喜, 最好係香港親身做定簽証.....想博都得, 因為網上寫明,上網申請批准左都可以唔去拿取, 留番當地做落地簽證.......不過萬一唔關系統出錯事, 而真係黑仔唔批佢入境......甘咪.......出發前知道簽証失敗.....可以大條道理退團回水嗎?

p.s. 網上寫已持有效台証都網上唔申請到架.

洋房

kijimom,

唔該晒!

複式洋房

旅行完番黎 :lol: 得閒分享吓丫! :mrgreen:

首頁

尾頁

跳至