論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

如果懷疑賓賓打斧頭,你地會點呀?

近來我懷疑個賓賓打斧頭, 咁點?其實之前我都知嫁啦. 但係都唔出聲, 自從我媽咪黎左我屋企睇bb 之後, 就話個bun bun 呢樣唔好.果樣唔好.攪到我好煩.好辛苦。
其實我請bun bun 主要係幫我湊好個bb, 整得屋企乾乾淨淨, 有番餐飯食,咁就得. 要打斧頭咪打law...但係比我亞媽哦得多, 又覺得好似係人品問題! 你地覺得點?

大宅

Re: 如果懷疑賓賓打斧頭,你地會點呀?

的阿媽通常都會話的工人唔得架啦.... 冇理由個工人會好得過佢架嗎.... 由得佢"鵝"下啦!佢都係關心個孫同想和你傾多的啫!

不過,工人買野一定有根有據,唔可以由得佢打斧頭!!! :evil: 不如以後由你媽媽買野,工人留在家照顧bb同做家務!!!包你聽少的.... :mrgreen:

別墅

最幣就係..越黎越過份, 而家攪到話個bun bun 偷佢d 錢呀!! 真係可大可小家嘛

別墅

而且去街市買野, 邊度有單有據呀?

別墅

如果你做開頭, 冇要求詳細清單, 而家開始叫佢寫低, 我諗佢會好反感.
我建議: 搵一日, 同佢埋數時, 好似講笑咁問佢,
"乜最近D"送"貴左咁多?? 你有冇收埋呀? 我會知道架!!!"
俾個訊息佢, 你會check得緊D, 咁樣, 大家都容易D落台.

大宅

我今年開始用本calendar book, 要佢寫下所有details.. 狽直接同佢講mum冇錢喇..
要慳d.
好似,魚�菜�肉幾錢咁..
見到貴就問佢點解咁貴.星期六要佢同我一齊去買..

正常10元4個carrot, 佢話12元..
佢耐唔耐打一日幾元斧頭就算喇
不過您仍show俾佢睇您日日都好care.
佢先冇咁猖狂

男爵府

我覺得除非妳買埋比佢煮,否則妳預左佢會打斧頭,如果太過分就唔好啞忍,因為佢一日最多都係打得果十元八塊 :exclaim:

大宅

我剩係俾工人去 Supermarket 買野! 冇單既地方,既然你信佢唔過,就唔好俾佢去買!!!

由 grakong 於 2005-01-17 16:16:20

而且去街市買野, 邊度有單有據呀?

大宅

我都係用ec_2002h的方法呀,都幾有效!

男爵府

我都有叫開工人mark返低買野o既價錢架, 一星期check一次囉~ 其實大家都有jetso, 我可以check下有無打斧頭之餘, 我仲發覺佢有時計錯數, 蝕左d比我添~ :lol:

別墅

都唯有係咁啦...自已小心d law!

洋房

grakong,

有時老人家想既野..會愈想想多及想歪的, 你不如同你媽媽講, 為左保障佢利益, 叫佢上你家之前抄底銀紙的no啦...
走時, 等你放工回家, 一齊點一次數(係房)先走囉....
若工人無做過, 你亞媽就自知咩事....唔用呢招..甘你又自已知咩一會事啦....我唔係想一面倒幫d工人 , 但凡事要講証據的..若你公司d人"講下你"操守有問題, 你點呢?????
老人家唔明, 你幫下佢搞明啦....不然, 此乃長遠問題, 會影響
你對個工人image 架....

男爵府

財不可露眼,
提媽咪將手袋放入房, 拉好拉鏈.
d 錢亂放, 免得引人範罪.

至於買餸, 我叫佢响 supermarket 買新鮮菜同魚, 有單有據,
另外, 星期六同佢去 wet market 再入凍肉貨.

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

由 jazzmama 於 2005-01-19 16:34:22

財不可露眼,
提媽咪將手袋放入房, 拉好拉鏈.
d 錢亂放, 免得引人範罪.

絶對同意, 收好錢同銀包, 費事引人犯罪, 自己又激心.

大宅

Be cautious to the Philippines maid! They always steal things without clues. So do keep track your expenses & valuables periodically.

Before my friend's mom came to her home helping to look after the kids, her maid seemed quite good. After her mother complained & complained about the maid all day long, she stole all the money at her home one day and flied back to Philippines suddenly which made my friend so angry.

別墅

就係之前我覺得我既maid 幾好嫁... 自從我亞媽話, 驚佢會虐待我bb 然後日日都o係我屋企之後, 開始就唔係咁好... 都唔怪得哂佢既. 可能佢同我媽有d相處唔到既野我唔知呢! 但係,我覺得個maid 對bb 都幾好就算啦. 其它野我都唔苛求咁多, 而家我亞媽自己去market 買送。話唔再比佢去買, 唉..其實打$10, $8斧頭..有乜所謂呀...隻眼開隻眼閉law! 我亞媽成日哦呢樣哦果樣, 樣樣都好斤斤計較, 然後等得放工番屋企或者即時打電話比我,數個maid呢樣,數個maid果樣,有時我會覺得其實個maid冇乜問題, 咁同亞媽講..亞媽就會放脾氣,話得尊敬個maid多過尊敬佢 真係好煩..攪到我好大壓力。好唔想番屋企, 但係又掛住bb, 真係唔開心。 :evil: :cry:

首頁

尾頁

跳至