親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

埃及之旅

3 月中打算同老公去埃及, 有冇媽咪去過, 要注意什麼呢 ? (由其是護膚方面)

謝謝 !

子爵府

Re: 埃及之旅

三月去埃及都唔係好熱, 護膚方面相信一般防晒都可以, 你是否自由行? 要注意他們做生意的手法(如騎駱駝), 我覺得佢地都幾狡猾的.

大宅

肥仔媽咪,

您好 ! 多謝您嘅分享, 我哋應該跟團, 因為, 我塊面有好多雀斑, 所以問一問囉 ! 其實我好鬼怕曬架 ! 不過, 當陪吓我老公啦 ! 上次, 佢去印度, 我已經冇陪佢喇 !

子爵府

心肝寶貝,

若果跟團應該唔止去一個地方喎, 會唔會去埋希臘和土耳其呢? 你怕曬要記得帶帽呀, 老公去旅行一定要陪住佢因人在外會覺得特別寂寞o架. :mrgreen:

大宅

記住帶杯麵,

大宅

我以前係12月去,好好天但唔算曬,在開羅時個天好似香港咁濛查查

如果你係倍你老公去埃及,咁你會好悶~

其實埃及真係好正! 如果你肯比多一仟幾佰去埋abu simbel咁就仲正~

複式洋房

心肝寶貝:

靚蔡太講得啱呀,街邊買乜都要講價 (60% off)!!去埃及好多人會買蘆葦草畫及香水瓶,如果你要求不高衹係留念或手信,就千祈唔好在導遊帶去既地方買,因為同類既產品通街都係,即使係番酒店買野都唔夠果D指定地點咁食水深架

我自己好鍾意埃及D文物,淨係見倒 "圖坦卡門"都開心都暈啦所以唔覺悶!你就當陪老公再渡蜜月囉 :mrgreen: 氣候乾試吓放D蜜糖落紅茶度飲丫幾work架

大宅

各位 BK 媽咪,

唔好意思, 好耐冇嚟睇 MESSAGE. 所以, 依家先覆到您們. 好多謝您哋嘅意見同忠告, 其實, "悶"都唔係我最擔心, 我最擔心就係"曬" (因為, 我好鬼多雀班), 算啦 ! 好似 HungG 話齋, 當再渡蜜月囉 ! 我老公不知幾開心, 佢同我講, 佢無唸過, 我會陪佢去呢 d 咁曬嘅地方喎 ! 佢開心咗好耐.

心肝寶貝

別墅

有幾件事你一定要準備.....

1. 一定要試土耳其浴, 真係好正, 但小心地滑~~~~~
2. 去到金字塔, 唔好亂咁影d人物風情相, 否則有人同你收取模特兒費用;
3. 記得帶平底鞋, 多個景點都要用;
4. 帶定噴面營養水.... 否則你會~
5. 土耳其燒雞餐, 將會係你一生中最有feel的時刻
6. 去白屋小島係最開心的一段, 記得組團友自費食海鮮餐;

希望你玩得開心d啦~~~
我們應該感恩 神的話語令人清醒

大宅

Dear mjzz

多謝晒您嘅指點, 我會注意o架喇 !

心肝寶貝

子爵府

i will go to Egypt at Chinese New Year.

pls advise which type of 平底鞋?

are sport shoes OK?

白屋小島 is a place in Turkey? our topic is Egypt.

子爵府

if i go to Egypt at Chinese New Year, should i bring short slevees shirts? the tour guide advise us to wear short slevees and add a jacket.

複式洋房

mjzz,

我估心肝寶貝淨係去埃及而唔係 "地中海 trip",土耳其同希臘既料可能用唔著 lu

複式洋房

cpchen 寫道:
if i go to Egypt at Chinese New Year, should i bring short slevees shirts? the tour guide advise us to wear short slevees and add a jacket.

果度都係熱同曬,tour guide 講得啱就算著短袖都著件風褸防曬,如果有薄身長袖就最好啦,隨時可以捲起隻袖

大宅

are sport shoes OK?

100% OK!

如果係跟團去埃及,我建議就最好只去埃及,唔好再加希臘/土耳其
白屋小島我估係講希臘的santorini

p.s.
今日睇新聞,見到意大利西西里島落大雪!

大宅

I really want togo Egypt by 自由行 but will it be dangerous?

男爵府

Which month do you recommend to visit Egypt? I want to go to Egypt, but unsure whether to join tour or go by 自由行.... what do you recommend?

複式洋房

我同老公想8月去, 會唔會好熱呢? 唔知跟邊間旅行社好呢? 幾多日好呢? 請報料.

複式洋房

up.

大宅

swimblue :

我星期六 (26/03) 會出發往埃及 9 天團 (淨去埃及), 我是跟"金怡"去的, 到時返到嚟, 再報料俾您吖 !

心肝寶貝

首頁

尾頁

跳至