意見反饋
義工

產前產後 今日: 10|主題: 240761

好煩,唔知點開口同老細講

別墅

國民生產總值:759

好煩,唔知點開口同老細講

我剛剛驗到有左唔知點開口同老細講,
請問大家會系幾多周先同老細講,
同應該點開口,我老細系男人黎架。

洋房

國民生產總值:341

Re: 好煩,唔知點開口同老細講

你老細係男人未仲易開口•男人多數都好有心愛嫁!如果佢知你有左,你有d咩唔舒服請病假都易d呀!
再唔係等你有三個月個胎定左,你叫醫生寫張懷孕証明書俾你,你先同你老細講囉•因為我已前都係噤!
你現在有左bb幾耐呀?要小心身體喎!
我亞b係12月24日出世! 佢出世重9磅9呀!所以我要開刀生! ;-) bb有個網站嫁!想知9磅9係咩身形就去睇睇啦! ;-) http://hk.geocities.com/cyb12242004/index.htm

別墅

我有左5week,我上星期六睇e生時都叫左e生寫左張證明架啦,不過我唔知個開場白應該點開口先姐。

伯爵府

國民生產總值:15053

我都係有左5weeks去睇醫生,拎左張醫生紙,就即刻交去人事部,保障自己o麻

而老闆呢,我老闆都係男人,我就有一日請假去贊育登記果陣,比張假紙佢簽果陣,就話我因為有左bb 而請假去醫院登記睇醫生 :lol: :lol: :lol:

我地平時冇咩特別野講o架,不過佢都問我有左幾耐呀,幾時生咁囉﹗唔駛怕o架,佢會對你好好o既

男爵府

國民生產總值:7050

我當日o既開場白係咁o既..........

我睇完醫生第二朝返到公司,攞o野入老細房時.........

我:「老闆,我以後唔可以幫你做粗重o野啦!」
老闆:「哦...你有o左拿?」

就係咁,結o左婚o既女人講得呢句,阿茂都知咩事啦係嘛!
Jerry in Studio 其實無咩要求, 得到o既反而越多.........

複式洋房

國民生產總值:463

I got 7weeks, I scean the 醫生紙 and sent it to my boss. He is a British, then this morning he came to said congratulation. Then he ask me what this mean?

侯爵府

國民生產總值:24282

好媽媽勳章 畀面勳章 親子達人勳章

我係被人踼爆架!!!我個時都唔知點開口架,因為我係未結婚有BB.
我平時都唔係點食野,同埋身體好好.有咗之後狂食野,又暈又嘔,跟住我同事講笑咁問我(仲要好大聲)係咪有左,我都好"鑑介"咁答佢係囉!!我同事事後都同我say sorry,佢諗住同我講下笑點知我係真,仲搞到我咁瘀!!!

大宅

國民生產總值:1703

yoey,

其實越早講對你就越有保障,你可以上勞工署以下網址:www.labour.gov.hk/fag/cap57h_whole.htm
download一份「僱主通知書」,填左同老細講嗰時遞埋比佢law!多數老細都吾係好like架啦,但係佢都無得"air",請女人做野就要預埋人地有一日會生仔架啦!好合理格!如果你吾係未做夠一年,應該吾難開口啫!多D對自己講:係我應得既......
Good Luck!勇敢D啦!

Tung Tung [img align=left]http://lilypie.com/baby1/050925/2/2/1/+8[/img]

複式洋房

國民生產總值:390

你儘快同你老細講,順便比埋張醫生證明書,
咁你由那一刻開始,有乜事都有法律保障,
例如:老細唔炒得你,唔可以比粗重o野你做....
你去勞工處個網頁睇o下啦~

我一有o左,就第一時間講比老細知,
佢都好開心,之後比我o既工作都好輕鬆。
因為我有乜衫長褲短,請病假都易o的~

唔好因為難為情 / 難開口而唔講,咁會影響你同亞b,唔值得架~~~

別墅

國民生產總值:775

開場白你可以問:

: 我想問下呢, 我地公司係咪淨係可以拎前4後6 o家~
: 倚.....乜你有o左呀~ (通常d老闆會咁答)

:mrgreen:

大宅

國民生產總值:1352

My boss already knows that I am pregnant. Guess what, my boss asked why I need 1 day off for prenatal visit!
:evil:
I think that he is very rule! I then explain to him that I have to do blood test in the morning and scaning in the afternoon. And he said that why you are seeing some many doctors( public and private)!!! :evil:

He suggests me to provide the leave information ( doctor proof). I said that once it becomes a policy I will do so, otherwise I will not, why I have to be treated like this! ( We dont have to provide doctor proof for sick leave <= 1day)

What a bad boss! :evil: :evil: :evil:

伯爵府

國民生產總值:15174

畀面勳章

我都係拎張醫生紙比佢, 跟住問佢識唔識睇英文呀? 咁佢就會估到架啦! 我老細家下都好煩, 不過佢可以比我串下, 咁我日子都好過d。
http://www.edu-kingdom.com/?10928
教育王國個人空間

伯爵府

國民生產總值:15053

去政府醫院都有到診紙o架,你咪拎番黎比佢囉 私家就更加易啦

唔好嬲,佢想你點咪點囉,又唔係做唔到

danduscc 寫道:
My boss already knows that I am pregnant. Guess what, my boss asked why I need 1 day off for prenatal visit!
:evil:
I think that he is very rule! I then explain to him that I have to do blood test in the morning and scaning in the afternoon. And he said that why you are seeing some many doctors( public and private)!!! :evil:

He suggests me to provide the leave information ( doctor proof). I said that once it becomes a policy I will do so, otherwise I will not, why I have to be treated like this! ( We dont have to provide doctor proof for sick leave <= 1day)

What a bad boss! :evil: :evil: :evil:

別墅

多謝各位媽媽嘅意見,我噚晚放工同左我老細講啦,岩岩佢想走,我就觸住佢同佢講左啦,佢仲笑笑口對住我講,好啊生多幾個啊,今日仲同我講笑問我有冇肥左。

danduscc

你個老細又真系衰d wor.

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.