懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有無孕婦好似我o甘....??

剛懷孕7週,由上星期一開始,成日覺得暈,又無胃口,成日反胃作嘔,成日都覺得好眼瞓.
最近又凍,唔食o野又覺得好凍,食又食唔落!! 好失落丫,以前,我好鐘意食o野o架,而家就怎麼都唔想食,什至見到d食物已想嘔了!!
記得第一胎時,都係無胃口,但無今次o甘嚴重。
請問你們有無同樣的經驗可分享o下, Thx!!
真係好辛苦丫!!! :cry: :cry:

大宅

Re: 有無孕婦好似我o甘....??

我開頭3個月都係咁喇,而+我25週喇,畏口不知幾好呀,個時我撘車又暈,又眼訓,一放公番到屋企,食完飯就訓呀,你休息多D喇!我之前都係咁呀 :wink:

伯爵府

我在4-14週時都好似你咁, 不過就冇作嘔, 最多都係反胃&有好多胃氣. 食唔落野真係好慘, 好辛苦, 當時我仲後悔自己話要生BB, 諗住生完呢個都唔再生. 不過現在16週, 胃口已經好番, 又覺得冇乜野.

你耐心等時間過啦. 過多幾個星期就會冇事的了.

大宅

me too... 頭3個月have morning sickness, no apetite at all.. but now 21 weeks, eating a lot la & sleep v. well... take care

草仔仔 寫道:
我開頭3個月都係咁喇,而+我25週喇,畏口不知幾好呀,個時我撘車又暈,又眼訓,一放公番到屋企,食完飯就訓呀,你休息多D喇!我之前都係咁呀 :wink:

大宅

mc_chumui :
我個情況同你一樣,我第一胎時都冇咁厲害,但今胎就真係辛苦到死呀,食乜嘔乜,連飲啖水都要嘔,黃膽水都嘔咗幾次,一諗到食完嘢又會嘔就乜都唔想食.........喺嗰段時間真係好辛苦.....真係好鬼辛苦 :cry: :cry: 出街又冇氣冇力,又怕想嘔時搵唔切廁所嘔,日日只係喺屋企嘔嘔嘔,總於到去到4個月到就冇乜再嘔喇.....我希望你唔好似我咁辛苦啦
頌恩99年3月8,穎恩05年5月2,浩宏06年12月31 頌恩穎恩網頁

別墅

我都嘔到五個幾月先停,之前都係飲啖水都嘔,最慘就係比老公家人覺得我扮野,我一同臺食飯就會拿我同某某同事某某朋友比教,話點解人o地唔嘔,你就錦大反應?哎。。。終於過去。

民房

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我臨生之前都仲嘔緊!

複式洋房

草仔仔, ioi, bblui, lovelyanyan,
多謝你們的分享,希望我會好似你們一樣,在踏入第4個月時,一切正常啦!!

G5,
你老公家人真係無懷孕知識丫,點可以o甘樣比較呢??!!
好似我o甘,同一個人,懷第一胎,和現在的第二胎已經好唔同啦!!
你要保重,唔好將他們的廢話放在心裡,然後影響自己的心情丫!!

candietweety,
你真辛苦丫!!不過你可愛的bb好快就出世啦,到時就唔會再嘔o架啦!!

祝大家的BB都健康!!

公爵府

努力加油捱埋佢啦!你所講的我陀B仔時全部都有,不過我陀到4個月就無晒呢D野,胃口仲好好,不過4個月後就開始恥骨痛&無教好訓,so你所講個D只係過度期

大宅

mc_chumui,

我同你嘅情況一樣, 又係成日無胃口、反胃作嘔、好眼瞓、好凍、好疲倦, 食完野仲辛苦, 不過我就無暈, 我懷孕6週已經開始係咁, 依家我先7週幾咋, 幾時先可以過依段時期???

我上一胎都係無乜野, 估唔到今次會咁辛苦 , 仲要照顧囝囝, 唉! 有時都無心機同佢玩。

係呢, 你上一胎係囝囝or囡囡? 今次幾時預產期?

複式洋房

Cosmac2,

我上一胎和你一樣,都係囝囝o黎o架。今胎的預產期是9月8日,你呢??

我同你一樣,未有此胎時,好鐘意同囝囝玩o架,又鐘意抱佢。不過而家一返到屋企就上床瞓,無心機同佢玩丫,都覺得對唔住佢!!

希望好快就好d,heehee.. 我好enjoy 和囝囝玩o架。
你囝囝現在幾大呀?

Cosmac2 寫道:
mc_chumui,

我同你嘅情況一樣, 又係成日無胃口、反胃作嘔、好眼瞓、好凍、好疲倦, 食完野仲辛苦, 不過我就無暈, 我懷孕6週已經開始係咁, 依家我先7週幾咋, 幾時先可以過依段時期???

我上一胎都係無乜野, 估唔到今次會咁辛苦 , 仲要照顧囝囝, 唉! 有時都無心機同佢玩。

係呢, 你上一胎係囝囝or囡囡? 今次幾時預產期?

公爵府

mc_chumui,

你盡量休息多 d 啦, 對你同 bb 都好 d 架, 我頭頭安胎果陣, 居然可以一日訓足廿鐘呀, 我都估唔到可以訓到
[/url]

大宅

mc_chumui,

今胎預產期照上次M計就應該9月6日, 但因為我舊年10月小產, 醫生話可能有出入。

我囝囝依家18個月大, 你囝囝呢? 依胎你有冇諗過生囝or囡?

依幾日可能我唔夠訓, 脾氣差左d, 囝囝又樓計唔肯訓覺, 我鬧左佢一餐, 之後見佢眼定定望實我, 我又覺得好內疚。

複式洋房

蝦蝦,

多謝你的鼓勵!!

mc_chumui

複式洋房

Cosmac2,

我今胎如照上次M計就應該9月1日o架,但上星期照超聲波,醫生話個胎仲係好細,所以預產期應是9月8日。 你今胎預產期是9月6日,o甘我們的BB可能會同一日出世wor!!
你打算在邊間醫院生呢? 我就打算在東區醫院生,因上一胎都係,而佢哋嘅服務又很好。
我囝囝而家17個半月啦!! 哈哈~~同你囝囝差不多呀!!
今胎,我想生個囡囡,不過,如果都係囝都無所謂嘅! 你呢?
你係唔係全職媽咪呀?如果係,真係好佩服你呀!因為我覺得獨力全職照顧bb,仲辛苦過我們在職媽咪。
有無親戚可以幫你照顧囝囝,而令你可以休息多些呢?
祝你身體健康,bb健康聰明!!

mc_chumui

大宅

mc_chumui,

依個星期六我會再去睇醫生, 8week啦, 上次醫生話應該可以睇到心跳, 我依家有食安胎藥、葉酸&維他命, 但其實我有d擔心, 希望今次順順利利啦。

我都聽聞東區幾好, 不過我唔係住嗰頭, 上一胎我係喺聯合生, 今次未諗呀。

同你一樣, 都想生個囡囡, 不過如果係囝都無所謂, 最緊要健康。

係呀, 我係全職媽媽, 不過未夠半年, 有時我都覺得返工會舒服d, 同埋唔駛咁悶, 不過依家就無乜壓力。我媽要返工唔得閒, 如果要搵幫手, 相信我奶奶非常樂意, 但我唔想, 費是鬧交, 況且易請難送, 唉! 試過一次見過鬼都怕。

原來我哋囝囝差唔多大, 又會咁啱, 係呢平時邊個幫你湊囝囝?佢依家駛唔駛抱住瞓, 我囝囝無論午睡&夜晚都要抱住先瞓到, 遲d唔知點算。

Wish you & your family have a happy new year!

洋房

的人話有嘔就生囡..無就生囝...唔知係唔係呢!!

複式洋房

hi cosmac2

原來你都係咁, 因為我上一胎完全無D咁既情況, 但今胎就好似你咁, 成日無胃口、反胃作嘔、好眼瞓、好凍、好疲倦, 食完野仲辛苦, 起初都有D擔心, 現在大家都係一様, 就安心D, 我現在大概7週半.
本來我打萛去番東區尤德, 因上一胎都係, 但今次佢地話, 現在要分地區, 如果你不是住港島, 就要番九龍或新界生, 現在真的很煩, 還未決定去邊間醫院生.

民房

我頭個3個月都有嘔同暈,我連聞到d送菜味都嘔,試過出街暈低左,攪到要call十字車送左入院,不過3個月後就冇事, 仲食好多野,依家個仔仔都2歲半

複式洋房

Cosmac2,

還有二天就可以見到bb心跳了,heehee...我諗你一定好緊張丫. 我而家只食葉酸,我都想知除了葉酸,還要吃怎麼呀?係呢,安胎藥有什麼成份o架?
你唔使擔心啦,一切都會順順利利嘅!!

我聽聞聯合都幾好o架!!

你就好啦,唔使同奶奶住。我就要同奶奶一齊住,同奶奶住的好處是,起居飲食都唔使煩,但是,唔好處是相處好同住難,而且常寵壞囝囝。
不過我都盡量睇開d,o甘樣做人會開心d.

我囝囝最好是食和瞓,因為佢食得快,眼瞓,只要放佢在床,給奶咀+音樂盒+佢喜歡的公仔,就可以好快瞓著。
你不要抱囝囝太多呀,始終頭3個月都不要用太多力及'粗'努!
可否坐著來抱囝囝瞓呢?heehee...不過我自己都好鐘意抱囝囝丫,雖然屋企人成日叫我唔好抱,但是我每次都忍唔住抱佢。

係呢,你有無俾囝囝返playgroup 呀?我都係今個月開始帶佢返,每星期一次,每次一小時。在灣仔的。

Happy new year to you and your family and wish you all a fruitful year.

首頁

尾頁

跳至