跳至

首頁

尾頁

子爵府

醒目開學勳章

Re: 03年4月媽媽會-(食譜)

fion88,

170度焗大約25-30mins.

fion88 寫道:
mmak,
how about the temp and time?

大宅

唔該哂
Xanthe 寫道:
fion88,

170度焗大約25-30mins.

[quote]
fion88 寫道:
mmak,
how about the temp and time?
[/quote]

大宅

all,

我整咗年糕,獻醜啦!

(轉貼:from bk member)我係用呢個錦鯉年糕食譜,入面有埋圖教你點整
here

大宅

懿琳媽媽,

嘩! 你好叻呀! 年糕都識整, 仲好靚添呀! 都話你hubby同懿琳有口褔架啦!:mrgreen:

唔知我放產假時有冇時間整吓嘢食呢?? 好想整好手癢呀!

懿琳媽媽 寫道:
all,

我整咗年糕,獻醜啦!

(轉貼:from bk member)我係用呢個錦鯉年糕食譜,入面有埋圖教你點整
here

子爵府

醒目開學勳章

懿琳媽媽,

嘩! It is really nice!!!

大宅

Xanthe & 彤彤媽,

原來年糕好易整架,我覺得容易過整蛋糕,我都係第一次整就成功啦!
Xanthe:如果你整,應該冇難道.
彤彤媽:放產假時要多休息呀!遲早實有時間整嘢食架!

子爵府

醒目開學勳章

懿琳媽媽:

我試過整紅豆年糕,蘿蔔糕,味道都ok,但我屋企人唔多鍾意食糕,所以費時整!

大宅

懿琳媽媽,

哦, 知道喇!

懿琳媽媽 寫道:
Xanthe & 彤彤媽,

原來年糕好易整架,我覺得容易過整蛋糕,我都係第一次整就成功啦!
Xanthe:如果你整,應該冇難道.
彤彤媽:放產假時要多休息呀!遲早實有時間整嘢食架!

大宅

Xanthe,

你都好勁呀, 果然係入得厨房出得廳堂既c9呀!

Xanthe 寫道:
懿琳媽媽:

我試過整紅豆年糕,蘿蔔糕,味道都ok,但我屋企人唔多鍾意食糕,所以費時整!

子爵府

懿琳媽媽.

嘩..你係唔係買返黎架(講笑) 好西利丫.

你介唔介意過年去你屋企拜年試下你d手势丫(say 19/2 or 20/2).

你好叻呀

大宅

Icycream,

好呀!當然歡迎呀!
有時間大家仲可以約埋去我阿媽屋企(將軍澳中心)燒野食tim.好方便架,用gas唔需用碳,有枱有椅,仲有太陽傘防晒,都只係$80/3hrs(好似賣廣告咁),我同懿琳都燒過幾次啦!

Icycream 寫道:
懿琳媽媽.

你介唔介意過年去你屋企拜年試下你d手势丫(say 19/2 or 20/2).

你好叻呀

子爵府

醒目開學勳章

都好啊, 19/2如何?

懿琳媽媽 寫道:
Icycream,

好呀!當然歡迎呀!
有時間大家仲可以約埋去我阿媽屋企(將軍澳中心)燒野食tim.好方便架,用gas唔需用碳,有枱有椅,仲有太陽傘防晒,都只係$80/3hrs(好似賣廣告咁),我同懿琳都燒過幾次啦!

[quote]
懿琳媽媽.

你好叻呀
[/quote]

大宅

嘩! 好吸引呀, 不過我今次冇得去添! 唔該下次預埋我吖! 我同hubby都鐘意bbq架!

Xanthe 寫道:

[quote]
懿琳媽媽 寫道:
Icycream,

好呀!當然歡迎呀!

[quote]
懿琳媽媽.

你好叻呀
[/quote][/quote]

大宅

懿琳媽媽,

勁! 真的很佩服 ! 咁您咪要買個魚 o既模 o羅 ? 個盆又有得買架 ?
彤彤媽 寫道:
懿琳媽媽,

嘩! 你好叻呀! 年糕都識整, 仲好靚添呀! 都話你hubby同懿琳有口褔架啦!:mrgreen:

[quote]
懿琳媽媽 寫道:
all,

我整咗年糕,獻醜啦!

here
[/quote]

子爵府

懿琳媽媽,

o依! 你變左做 hello Kitty ar.....
想問o下 一個"錦鯉年糕模" 幾多 $$ ar.....& 食用紅色素 係邊殊買丫.....
我想試o下.....出面 賣 錦鯉年糕 都幾貴....

19/2 BBQ ....我都有興趣喎 !!
等 我都同hubby 商量o下 .... 唔知Zoe 鐘唔鐘意bbq 呢???

Xanthe 寫道:

[quote]
懿琳媽媽 寫道:
Icycream,

好呀!當然歡迎呀!

[quote]
懿琳媽媽.

你好叻呀
Click> St cat 校服[/url],Click> 要帶茶點??... 頭痕 :-|

子爵府

Yes, i want to know too.

mmak 寫道:
懿琳媽媽,

想問o下 一個"錦鯉年糕模" 幾多 $$ ar.....& 食用紅色素 係邊殊買丫.....

大宅

懿琳媽媽,

嘩! 好犀利呀....我好佩服你 ar.....我好 admire 懿琳,有個咁叻既媽媽....

CaseyMami 寫道:
懿琳媽媽,

勁! 真的很佩服 ! 咁您咪要買個魚 o既模 o羅 ? 個盆又有得買架 ?
[quote]
彤彤媽 寫道:
懿琳媽媽,

[quote]
懿琳媽媽 寫道:
all,

我整咗年糕,獻醜啦!

here
[/quote][/quote]

大宅

mmak,

係呀!我貪隻hello Kitty 紅卜卜好意頭呀!

個魚模 5.5元 係上海街買(我個條係中魚,我冇買蒸架,只係求其用個盤加對筷子來盛起)
食用紅色素:普通超市有得買($9.9元一枝)(但唔係買紅色,要買橙色,否則條魚會變咗粉釭色)
*橙色比較難買,我本身有紅色,咁就買多枝黃色來溝.
CITYSUPER 好似有橙色買($12-14元)

大家可以睇睇相(轉貼:FROM BK MEMBER)
CLICK HERE

mmak 寫道:
懿琳媽媽,

子爵府

醒目開學勳章

懿琳媽媽:

被你攪到手痕tim!!

大宅

Icycream & mmak,

please check pm,thanks.

首頁

尾頁

跳至