嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

兩個月BB飲4安奶,會唔會太少?

大宅

Re: 兩個月BB飲4安奶,會唔會太少?

會唔會你囡囡兩餐時間相格太短

禁止訪問

大宅

4個鐘距離差不多,可能你囡囡比較細食

別墅

我個仔依家都係兩個月,佢都係食4oz�4hours
有時我比6oz佢又食得哂喎,但就唔係次次都會囉!
有時就衰到飲1-2oz就訓著,點叫都唔醒
等佢訓醒之後,大約半個鐘啦!佢就會追返未飲完既奶
我真係比佢吹脹 :evil:

大宅

我個仔而家都係飲5安度0乍喎.(佢算細食,但幾吸收,而家廿磅度)只要佢吸收,重得好就無問題啦,唔駛咁緊張. :mrgreen:
該用戶已被刪除

別墅

hello , llcathy :

我見到你的仔仔和我的女同一日出世 , 是6月4日, 很好記,得閒多些交流意見啦 !

男爵府

My BB 6.5 months also drink 4-5 oz every 5 hrs, so I think your BB is ok la.
:-D 我於七月四日在廣華醫院出世 :-D 4/7 = 3.27Kg 13/7 = 3.7Kg 4/8 = 4.2Kg 23/8 = 5Kg

水晶宮

好媽媽勳章

我個bb依家16個月都係6安咋.雖然有食典他野,但就算佢剩係食奶o既年紀時都係得幾次食到7,8安.
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

大宅

ccc媽媽,
nice to meet you!!
please check pm la!!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我個囡囡兩個月時都係食緊4個鍾2oz咋,到宜家都係食5oz(不過夜晚o個餐就7-8oz)。

大宅

聽到你地咁講我反而有d驚。因為我仔仔現在未滿月就已經飲4安奶,有時每3小時要飲,有時每4小時要飲。如果佢飲得3安的話,就2個鐘頭就要飲,真係比佢激死!唔比佢飲就喊到拆天!唔知咁樣得唔得?

男爵府

Cocolin79913,
我個仔兩個星期, 不過同你個仔一樣. 有時食成4oz可以訓足四個鐘, 有時就食1oz, 唔多一個鐘又醒. 要再食過, 日頭都無所謂, 有時夜晚出現咁既情況, 真係玩死.

洋房

Hi, xs0156!

我阿B同你仔仔差不多,未滿月就已經飲3-4安奶,仲要係每2小時一次, 去到健康院仲俾姑娘話, 點解俾阿B飲咁多 ?-(
佢話對BB唔係咁好
而家唯有慢慢同阿B教時間, 每3 - 3.5 小時飲4-5安奶

大宅

我阿b仔都係大食b, 未滿月就已經飲4-5安奶, 而家個半月有時要食6安, 不過我就一定四個鐘先俾佢食一次, 人地話唔怕ga, 個個bb個胃都唔同, 最緊要佢肯食, 唔好餓親佢

複式洋房

Seems diff bb has diff needs. My 2 month bb drinks 4 - 5oz every 3 hrs. At night, she can drink the same oz but sleep for 6 hrs.

民房

我阿B兩個月人仔,飲緊4安,每3 or 4 hour 飲,一切正常,現在已14pounds.幾好呀

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Ocean521 寫道:
我阿b仔都係大食b, 未滿月就已經飲4-5安奶, 而家個半月有時要食6安, 不過我就一定四個鐘先俾佢食一次, 人地話唔怕ga, 個個bb個胃都唔同, 最緊要佢肯食, 唔好餓親佢

我個仔都係大食B, 第廿五日大開始已經要每4個鐘食5安奶......

我都覺得個個bb唔同, 就算食得少, 只要佢有長肉, 又精神又玩得就OK.

民房

我BB依家7個月都係食6安奶咋,有時仲食唔哂添、我個BB都有19磅。所以唔使驚。

首頁

尾頁

跳至