想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

用排卵棒的疑問??

我想問吓各位有用排卵棒嘅姊妹, 用排卵棒係唔係要量temp ga? 如果唔需要量temp, 咁我每個月幾時開始用排卵棒來check自己幾時排卵呢? 唔該晒!!! ?-( ?-(

子爵府

Re: 用排卵棒的疑問??

唔一定要量temp, 但係量temp 可以知道有冇高溫期, 同高溫期有冇12日以上. 如果冇就代表黃體素不足, 而o向黃體素不足之下使用排卵棒, 係check 唔到+ve.

妳可以有透明旦白分泌第一日開始用.

伯爵府

jojo,

好勁ar!

子爵府

911,

妳玩野

侯爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

biscuits,
係呀,我覺得量體溫除左可以睇到高低溫以外仲可以睇到自己幾時mc, 就算mc delay ref. 番d temp 都唔駛sign 錢去test 係咪bingo

如果你mc 準確,有一個簡單o既方法 ~ 假設你cycle 為30天, 你減番14天; 即day16應為大概之排卵日, 咁你可以由day14 開始用排卵棒試下...連續use 5日.

當然,如果可以配合埋分秘同溫度去用就更加準確啦!!

伯爵府

biscuits,

我會suggest 你最初最好係用量體溫及排卵棒一齊用.到你開始知道自己sure 大約幾時係egg day, 就可以開始只係用排卵棒係預計幾時係egg day 之前兩日開始test. 因為,我自己都覺得唔用量體溫,個人真係會輕鬆好多.

子爵府

haha.... 911 同MARCH 都出招LA

民房

請問在什麼 地方購買.

urgent

伯爵府

jojoebebe 寫道:
haha.... 911 同MARCH 都出招LA

伯爵府

hoho09,

係Watson's & Mannings 都有得買.

大宅

唔該晒你哋d意見, 我之所以咁問係因為我唔想量temp, 因為我要返shift, 所以會'就'唔到日日同一時間去量, 但係又想快d bingo, 所以就要lum辨法lu!!

March, ew911, 你哋記唔得我呀, 我係係x'mas前想bingo個topic 嗰個biscuits呀!! 返HK過x'mas完, 依家返咗UK又開始繼續做人仔lu!!

點呀你哋, 有冇姊妹bingo咗呀?? twinsduck?? baby?? etc etc

伯爵府

biscuits,

你好呀! 好待都未見過你la! 你係未好busy 呀! 你有什麼我都會嘗試解答你呀!

祝你早日成功!

男爵府

請問黃體是什麼?黃體不足可以成孕嗎?

侯爵府

dala, FYR.

何謂黃體素?

婦女每月月經來潮起,左、右兩邊卵巢的濾泡(又稱卵泡)就會受腦下垂體分泌之大量性腺刺激激素(主要為FSH及LH)刺激開始長大發育,當發育至月經中期,約第14-16天時,濾泡成熟並排卵(此時濾泡大小約為2.0-3.0公分左右),濾泡內含數以萬計的濾泡細胞,卵子一經排出後這些濾泡細胞就轉換為黃體細胞(因為顏色為黃色所以又稱黃體),開始分泌大量黃體素(Progesterone簡稱為PRG或P4又稱助孕素)

黃體素有何功能?

黃體素又稱助孕素,顧名思義乃協助受孕之意,也就是說黃體素有創造一個較適合胚胎著床的子宮內膜環境,以利胚胎著床.黃體素是在排卵後由黃體所分泌的,目的在維持子宮內膜的穩定,以便在受孕時,能提供胚胎一個良好的發育、成長。懷孕時,受到胎盤所分泌的人類絨毛膜刺激激素(hcG)刺激,而分泌黃體素。因此在懷孕後,黃體能繼續提供黃體素,如此可以維持到受孕後的九週,之後,黃體即萎縮,黃體素則由胎盤分泌。因此,黃體期若不足,受孕及正常的懷孕就無法維持,而如果沒有懷孕時,黃體素則可以讓子宮內膜有良好的分化、脫落,形成月經。因此在沒有受孕的情況下,黃體素不足會造成月經週期變短,甚至在月經未正式來臨前,就會出現點狀出血。

侯爵府

jojo,

你個衰o野睇小2眼又響樹做咭善事.

biscuits,

Why not?? 我地都chat 過幾句o架, 你以前部腦打唔到中文o架~我記得... 你同老公都住uk 果邊?? 咁你x'mas 回港係探屋企人??

佢地成班 twinsduck, baby, 貓姐 ... 通通都唔見晒呀~~ 唔知點解???

伯爵府

March,

你都好prof la!

子爵府

各位請問用clearplan +ve個日唔do(老公病左), 第2,3日先do是可趕得及排egg?
排egg日究竟係高溫日 定係低溫日?

thanks all! ?-(

大宅

March,

你好勁呀!!explain得咁details. 係呀,我同老公都係住UK, 返HK探屋企人, 以為可以兩個人去, 3個返但係應該失敗, 因為以經有mc lai 嘅感覺, tomorrow 就day 28 lu!! 我平時係day 28-30到. 所以咪lum定辨法使下個月容易d bingo law!! 我唔量temp 為有用排卵棒law!!

ew911,

唔該你呀, 我一有野唔識就會第一時間問你ga la!

大宅

ew911,

我用了半年clear plan都沒有成功,現在看中醫。我與老公基本檢查都沒問題,只是我未曾檢查過卵的大小,不知道排出來的卵是否夠靚,妳覺得我應該去看看嗎?是不是要等到排卵日才去照?

大宅

March, JoJo, ew911,

你地好勁喎, 乜都識, 有野一定要問你地. hehe

minnie

首頁

尾頁

跳至