嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

洋房

BB谷屎谷得好辛苦,點算?

面仔紅晒不在話下,仲會wuwu聲,有時會谷到大叫,甚至孚喊,會有少少屎出,要過幾次先至有一次大堆的,究竟點解?咁情況發左兩日.

複式洋房

Re: BB谷屎谷得好辛苦,點算?

miaomiaodor

bb幾大?吃奶粉嗎?給他喝水吧。或在沖奶時加多半安至一安水。

子爵府

你bb 幾大呀? 如果只係食奶粉, 可以奶粉同佢唔夾, 你要搵過隻奶粉俾佢. 如果佢可以食solid, 你要俾多d 生果(唔好俾apple)俾bb 食啦.

洋房

你bb有冇六個月大, 你試下比開奶茶佢飲, 我個女次次飲都好d.

大宅

有冇試過煲紅蘿蔔水或開奶茶比BB當水飲?可以清熱,利大便.我囡都試過便便硬,帶她去看中醫,煲D茶當水飲就OK了,而且我覺得冇西葯咁霸道,屙到七彩.

別墅

o係每餐之間比起碼1安士水比佢飲...同埋幫佢按摩下個肚仔啦.(唔好飽肚果時做)..咁希望佢會易d 痾啦!

大宅

除左飲多d水之外, 執開奶茶時可以要求加埋通便便的材料, 當然要話俾佢地知你個b幾大至得.
我奶奶執左幾次, 都好好效果, 不過就會比一般開奶茶貴一倍.
至愛巧沛B既 Blog : http://hk.myblog.yahoo.com/kitqinghypy-happyhome

洋房

佢而家係一個多月,係飲人奶,咁駛唔駛飲水?

男爵府

好媽媽勳章

最好飲水啦,唔飲水D屎屎硬,緊係谷得辛苦,我個女就係咁,所以谷到刺激到肛門邊的組織,令到肛門邊損左生個粒野,而家10個月都未好得哂,令到佢每次清潔都痛痛.所以妳都要小心留神.

大宅

miaomiaodor 寫道:

我餵人奶時, bb無尼個問題架. 仲係餐食餐呵, 便便幾好添.
同埋一般食人奶既bb係唔會咁辛苦架, 因為人奶易消化. 所以如果你bb有尼個問題, 先試下餵d水, 再觀察幾日; 如果覺得便便有問題, 最好問下醫生啦.
理論上全人奶bb係唔駛餵水, 我自己係第一個月時都無餵佢飲水. 反而加左奶粉後, 就開始餵水啦.
至愛巧沛B既 Blog : http://hk.myblog.yahoo.com/kitqinghypy-happyhome

大宅

好媽媽勳章 BK Milk勳章 2016畫展勳章

same as me. my daughter's ng ng was very soft when I breastfeed, no problem at all. but now, i change to bottle feed, i'll let her drink more water, her ng ng is still ok.

Qing 寫道:
[quote]
miaomiaodor 寫道:

我餵人奶時, bb無尼個問題架. 仲係餐食餐呵, 便便幾好添.
同埋一般食人奶既bb係唔會咁辛苦架, 因為人奶易消化. 所以如果你bb有尼個問題, 先試下餵d水, 再觀察幾日; 如果覺得便便有問題, 最好問下醫生啦.
理論上全人奶bb係唔駛餵水, 我自己係第一個月時都無餵佢飲水. 反而加左奶粉後, 就開始餵水啦.[/quote]
Hazel just turned 2 years old on 26 Nov.

首頁

尾頁

跳至