意見反饋
義工

產前產後 今日: 13|主題: 240870

急- 請問超聲波計出胎兒重量的準確程度

大宅

國民生產總值:1905

急- 請問超聲波計出胎兒重量的準確程度

Dear all,

我如今37週3日, 昨天照了照聲波, 醫生告訴我胎兒大, 有7磅1安士, 我很擔心到了40週預產期胎兒過大, 不能順產, 我想問各位媽媽, 你們37週時胎兒多重? 到生時又有幾重? 超聲波的準確程度高嗎?
Thanks a lot

複式洋房

國民生產總值:253

Re: 急- 請問超聲波計出胎兒重量的準確程度

我在36週時照過, 醫生話bb是大碼bb, 那時有6磅半, 足40週應重過8磅.
結果, bb在40週2日出世, 重8磅14.
都幾準ar.

大宅

Dear lindachan,

Thanks for your respones, 想問這是你的第幾胎? 你是順產還是開刀? 知道胎兒是大碼後, 你有沒有節食?

Once again, thank you.

複式洋房

國民生產總值:219

I think the ultrasound is quite accurate. On 36th wk, my BB is est 6lb and doctor said she will be around 6.5lb - 7lb. Finally on 39th wk, she's delivered at 6.6lb. She is my 1st lovely BB.

複式洋房

國民生產總值:104

好準. 我個女女係qe照時, 醫生寫個報告係重4.12kg, 生出來就係4.121kg.

不過, 我想可能關乎個機器大或細, 我次次係qe照大機, 見醫生度過bb的大腿骨有幾長, 先計算bb有幾重.

不過我係就生時每星期都又照一次, 情況复雜的, 所以先係好準. 唔知關唔關事.

大宅

Dear Lynni,

你是順產還是開刀, Thanks for your response.

禁止訪問

國民生產總值:10761

男爵府

國民生產總值:8505

Not sure if it's so accurate, on wk 36, my baby is 2.83kg (scanned by private doctor) but 4 days later, the baby become 2.7kg (scanned by PWH). ?-(
[img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.5658369.16127.jpg[/img][img align=right]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.6133754.17923.jpg[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.7067918.00228.jpg[/img][img align=right]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.7067921.91191.jpg[/img]

男爵府

國民生產總值:5322

都好高咖∼∼醫生通常係唔會估計錯誤咖∼∼
★?我家特破7000位客人喇?☆ [/url] ..+°。照咗喇..肚入面嘅小b係女仔嚟咖..+°。

大宅

國民生產總值:1703

kk1186,

醫生話準確程度係+/-10%,但我最後檢查時醫生話足月應該有7磅幾,點知囡囡出世得5磅4安士,醫生話佢都跌曬眼鏡! ?-(
Tung Tung [img align=left]http://lilypie.com/baby1/050925/2/2/1/+8[/img]

複式洋房

國民生產總值:253

kk1186 寫道:
Dear lindachan,

Thanks for your respones, 想問這是你的第幾胎? 你是順產還是開刀? 知道胎兒是大碼後, 你有沒有節食?

Once again, thank you.

我係第一胎, 順產.
知道大碼後, 醫生都有叫我小心控制體重, 我便冇食糖水了.

洋房

國民生產總值:263

我12月1日照超聲波時計有7磅...12月5日亞b出世只有6磅8....

複式洋房

kk1186,

我係開刀生, 醫生幫我撿開刀. 一是因為明天開刀, 今日先發覺bb調著頭. 醫生就同我講佢唔好心大心細, 一於開刀生. 第二, 我有阿姨係浸會做助產士, 佢一聽到個bb可能係重4kg, 問我身高有幾高, 之後就話我唔算大隻,(1.6m) 如果要自己生, 你一定會"幸福"到死. 所以係開刀生.

我駝果陣時, 唔係食好多也, 全程沒食過糖水, 但食好多生果, 飯好少, 半碗仔到. 6個月時, 姑娘仲要我食多的也. 問醫生何解bb大, 我都沒大食到, 個個醫生都話不關事, 係bb吸收. 所以我都沒改變我的飲食習慣. 但我女女生出來時, 到宜加, 皮膚都係好白好白, 真係一白遮三丑. 我估可能同我食好多生果有關.

大宅

Dear Lynni,

Thanks for your response, is it your first baby? Do you know why the taller woman has much easier to deliver baby?

Million thanks.

該用戶已被刪除

男爵府

國民生產總值:6887

4D好準,連個様都睇到,醫生講6磅幾,結果係6.5磅出世,當時我都好驚胎兒過重,因為自己重得太多,好在重自己唔係重胎,我後期都有減食量,但唔係節食,只係唔食咁多,因為有BB真係食量驚人.

複式洋房

hi, kk1186,

Yes, that's my 1st bb. I don't know why, my auntie just asked my length and then told me no need to think about it, do operation.

I think she has a lot of experience, over 10 years working in that hospital.

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.