自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章

我覺得佢打扮得太老積

男爵府

11歲《巨聲》神童 彤彤參賽未輸過

轉貼:忽然一週

本周日( 19日)晚,無綫歌唱節目《超級巨聲》首播,即場由一百位參賽者中選出 30位入圍,當中有好多唱得之人,質素分分鐘高過班現役歌手。

當晚表現比較突出嘅,算係藍奕邦心水、專登由澳洲飛來港參加比賽嘅台灣人陳鴻碩,佢為咗呢個歌星夢仲連份工都辭埋;另外全場年紀最細,年僅 11歲、暑假後才升中一嘅趙展彤(彤彤),就得到父母悉心栽培, 3歲已經加入兒童合唱團,之後彤彤參加過無數歌唱比賽,除了第一次攞亞軍外,其後從未輸過,絕對係歌唱界神話。

趙展彤受爸爸影響自小喜歡唱歌,趙爸爸說:「我好鍾意唱歌,細個時冇膽考唔到合唱團,既然個女有音樂天分,我自小就栽培佢。」趙爸爸在家日唱夜唱,彤彤自小受到薰陶,一、兩歲已懂得跟着音樂節奏打拍子。父母在她三歲時,安排她參加香港兒童合唱團,之後轉到黃大仙兒童合唱團。不過愛個人表現的她,不願跟其他小朋友同台演出,最後退出。

面試激到跪地
6月 7日,彤彤在面試時演唱英文歌《 Memory》,激動到跪在台上,比賽經驗極豐富的她,一啲怯場都冇。她的志願除了當獸醫外,便是做歌手。

父女合唱
彤彤坦言最討厭同人合唱,連爸爸也不例外。當日記者到趙家採訪,要求兩父女即場合唱,彤彤跟爸爸合唱了《明天會更好》。唱完她說:「我想嘔!」大家以為她唔舒服,她竟說:「呢首歌好悶,悶到我想嘔呀!」

6歲開始比賽
彤彤 6歲開始參加比賽,趙媽媽話:「自從第一次參加比賽得到亞軍,佢就好鍾意上台表演,暑假會俾佢參加多啲,咁耐以嚟佢淨係喺《殘酷一叮》輸過俾喬寶寶咋!」那次彤彤與喬寶寶同分,以現場掌聲決勝負輸了,嚴格來說不算輸。對於被指唔鍾意同人合唱,彤彤話:「我一上到台就會好開心,唔鍾意同人一齊唱。今次參加比賽同啲大人鬥,入到 100名我已經覺得好叻。」

最愛跆拳道
彤彤是家中獨女,父母為了栽培她,讓她去學鋼琴、小提琴、非洲鼓,以及做唱片騎師等,當中她反而最愛玩跆拳道,難得有觀眾,她當然要露兩手示範給大家看,真的非常有表演慾。

渴望快些長大的彤彤,雖然父親從事化妝品批發,但她卻愛自己買化妝品。做訪問當日不時補妝,相當早熟。

彤彤 7歲時參加《殘酷一叮》,以一曲《夜上海》成為第 8集的冠軍,可惜挑戰第 7集冠軍喬寶寶時,以 60分打成平手,但最後以掌聲決定勝負時落敗。

07年,彤彤參加慧妍雅集歌唱比賽,奪得四至六年級獨唱組冠軍,由朱玲玲頒獎。每次彤彤參加比賽,父母都會配合歌曲為她訂造過千元歌衫。

剛在馬頭涌官立小學畢業的彤彤,音樂天分很高,只跟母校校長黃玉貞學習了 3堂結他,經過一年自學苦練,已能夠自彈自唱,還嘗試創作歌曲,不過佢話作得好差,唔肯唱俾記者聽。

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我覺得佢真係好有天份個類, 唔駛好刻意造作去唱, 都唱得好好, 而且佢自小已經參加好多比賽, 又難怪人地覺得佢好老積(一D都唔驚), 至於佢唱完明天會更好話好悶, 可能佢之前真係日練夜練, 練倒好悶, 或呢首係一首慢歌, 反而我覺得佢係唔太識修飾d說話, 所以真係從心埋面講話首歌好悶.....我反而覺得佢係童言無忌.....

大人通常都會修飾下d說話先講出口law.....但小朋友又未必一定識....您可以話佢直, 又可以話佢講野野人反感....

不過, 一個小朋友得11歲, 可以有咁的水準, 真係幾難得law.....

原帖由 Cara2006 於 09-8-17 13:04 發表
11歲《巨聲》神童 彤彤參賽未輸過

轉貼:忽然一週

本周日( 19日)晚,無綫歌唱節目《超級巨聲》首播,即場由一百位參賽者中選出 30位入圍,當中有好多唱得之人,質素分分鐘高過班現役歌手。
當晚表現比較突出嘅,算係藍奕邦心水 ...

別墅

原帖由 annaanna 於 09-8-17 12:13 發表
參加比賽,其實係咪唔應該用﹕11歲咋喎~ 算係咁啦﹗or 11歲咁樣,已經好好啦﹗

我覺得,比賽冇年齡限制,即係唔應該用呢個心態去比分囉﹗換轉一個20歲出黎唱呢個水準,一早比人踢走啦﹗
不過tvb攪得呢d 節目,都預左佢係咁lu.........:igi ...

乜個節目唔係叫"超級巨聲"?!而係兒童歌唱比賽?!雖然係無年齡限制,但我本人覺得以節目主題來說,佢唔OK囉!

男爵府

原來爸爸都好鍾意表演
真係虎父無犬女
其實有自信都吾係吾好

http://www.youtube.com/user/paulcho0731

禁止訪問

男爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

何止老積, 完全没有少女的味道

我覺得無論她唱得有多好, 我都好討厭她

原帖由 SandyWu 於 09-8-17 13:02 發表
我覺得佢打扮得太老積
明月幾時有,把酒問青天。
不知天上宮闕,今夕是何年。
我欲乘風歸去,又恐瓊樓玉宇,高處不勝寒。
起舞弄清影,何似在人間。
轉朱閣,低綺戶,照無眠。
不應有恨,何事長向別時圓。
人有悲歡離合,月有陰晴圓缺,此事古難全。
但願人長久,千里共嬋娟。

男爵府

人之初, 性本善,
小朋友的態度, 品格, 真係睇父母點教

突然稔起 "濕衫女孩" 李蘊

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 木子 於 09-8-17 13:43 發表
何止老積, 完全没有少女的味道

我覺得無論她唱得有多好, 我都好討厭她

仲黑口黑面唱d甘開心輕快的歌,我覺得佢好自大,唔知佢學業成績點?

民房

我相信父母是不會只顧發展其歌唱天份,而完全不理會她的品格的。可能是小時候太縱容,到現在又遇着反叛期便一發不可收拾了,成年人看在眼便覺得她討厭,其實她的父母應該也知道她的問題,只能有苦自己知了!

過早鋒芒太露,父母也任由她無限擴張,而不加以控制(不停讓她比賽),以為可一展所長,其實可能把全家也推入死胡同!

小女孩還這麼少,還是有機會覺悟的,真擔心她會承受不了傳媒及網友們的批抨.......

複式洋房

原帖由 ernestchow 於 17/8/2009 15:25 發表

仲黑口黑面唱d甘開心輕快的歌,我覺得佢好自大,唔知佢學業成績點?

我都係咁話, 成日黑口黑面都唔之做嘜???d評判是否覺得11歲唱成咁所以比同情分, 我又唔覺得唱得好喎, 不過可能係卓頭黎, 如果唔係邊有咁多人集集睇喎!!!

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

唔講 tbb 有無造馬, 我又唔知佢係咪好彩定點抽中, 個對手唔係咁強. 揀隻歌又容易唱. 老實講佢實力真係好一般, 而且我又真係覺得佢 "唱歌", 投入感點都爭 dd 咁.

私心講我反而幾想當年個金咪獎女仔繼續有得玩落去, 可惜佢又真係表現麻麻. 希望熹熹唔係老點佢啦.

原帖由 dada~0w0~ 於 09-8-17 13:17 發表

pk賽條結他友好似基佬, 而且不停"又搖又扭"好冇大將之風wor.....
lan妹係寸, 又老積, 但當晚比賽表現確係比結他友好wor

首頁
23456...8

尾頁

跳至