親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

請問有無人坐過air asia 既機,
我見佢d機票好平.....
有無問題

子爵府

我o岩o岩坐完番黎,我係訂到 "0" 機票
妳所指o既問題係咩問題?

air asia 係廉價航空,所以無免費飛機餐食
食就要買 ($1x ~ $2x)
網上訂餐平20%左右,即時響機order都得
都幾好味o既,水就貴囉,$10得300ml
汽水果 d 都係 $10/罐左右
check-in 行李都要比錢($12/15kgs)
要指定坐位又係要比錢($11.x /位)
唔"買位" 就等 check-in 果時
由職員"派位",不過就唔擔保一家人可以一齊坐
因為係廉航,一班機得4個空服員
唔好要求有咩服務,好似坐巴士咁囉

子爵府

原帖由 kwangigi 於 09-8-17 00:55 發表
請問有無人坐過air asia 既機,
我見佢d機票好平.....
有無問題

我都係剛於上星期五坐完六天去檳城回來, 我覺得以甘既價錢有甘質數, 簡直perfect. 香港值得效法, 幾佰銀坐3個幾鐘想掂? 又準時又穩定. 好過祖國d機啦, 什麼南航,東航, d飛機餐免費都吾想食啦,又時時遲到, 一句講晒,下次有平野, 我一定吾放過, 一個字 - 抵!

大宅

好媽媽勳章

因為D人1話呢架機成日唔準時....成日延誤..

大宅

好媽媽勳章

D 機成日遲係唔係真架...

子爵府

我7月尾出 trip,坐左4程
未試過準時,通常遲半個鐘至1個鐘左右
因為我係"0"機票,acceptable 啦....

原帖由 kwangigi 於 09-8-26 22:20 發表
D 機成日遲係唔係真架...

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 大廚勳章

我7月中都坐過...1個trip4程機...只係1st程遲左5hr(前1日9號風...亦已sd sms通知我會遲2hr)...其餘3程on time...我要paid但都係平過正常機票40%...so我都覺得...可以接受...
原帖由 Elim_mama 於 09-8-26 22:31 發表
我7月尾出 trip,坐左4程
未試過準時,通常遲半個鐘至1個鐘左右
因為我係"0"機票,acceptable 啦....

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

我上星期搭過, 好準時...無問題. 機倉干淨....我一定會再搭....

別墅

原帖由 Elim_mama 於 09-8-17 15:32 發表
我o岩o岩坐完番黎,我係訂到 "0" 機票
妳所指o既問題係咩問題?

air asia 係廉價航空,所以無免費飛機餐食
食就要買 ($1x ~ $2x)
網上訂餐平20%左右,即時響機order都得
都幾好味o既,水就貴囉,$10得300ml
汽水果 d 都係 $10/ ...

HI ELIM-MA, 請問你由邊度坐去邊度GA?,你係打去邊度CHECK IN GA? CHECK IN是否要提前GA?

子爵府

原帖由 MirandaLin 於 09-8-27 12:00 發表

HI ELIM-MA, 請問你由邊度坐去邊度GA?,你係打去邊度CHECK IN GA? CHECK IN是否要提前GA?

你可以網上check in or 到機場counter check in. 只係如果你要指定坐位, 要比錢, 如果吾介意, 慳錢, 就到時有乜坐乜, 任佢派位. 咁就吾洗加錢.

子爵府

我由 HK ~ 曼谷 ~ 胡志明市 ~ 吉隆坡 ~ HK
因為有大有細,又有 BB
我怕唔係一齊坐,所以比錢「買位」,自己揀位坐
每個都係加12蚊左右
我舊年訂位o既時候,仲未有劃位
要好似坐巴士咁先到先得
後來今年年初見佢有得比錢「買位」
我就咋咋林買左先 ~~

我無網上 check-in
因為我 travel with bb,唔可以網上 check-in
只要好似平時咁兩個小時前去到機場 check-in 就得

原帖由 MirandaLin 於 09-8-27 12:00 發表

大宅

我想請問一下有幾平??
我上過佢地個網check ,都訂唔到網頁上promotion 既價錢既eg.bangkok
請問係點訂優惠既機票架??我打算十月中去或者9月尾
thx

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 Elim_mama 於 09-8-27 18:16 發表
我由 HK ~ 曼谷 ~ 胡志明市 ~ 吉隆坡 ~ HK
因為有大有細,又有 BB
我怕唔係一齊坐,所以比錢「買位」,自己揀位坐
每個都係加12蚊左右
我舊年訂位o既時候,仲未有劃位
要好似坐巴士咁先到先得
後來今年年初見佢有得比錢「買 ...
請問你係咪book到HK ~ 曼谷 ~ 胡志明市 ~ 吉隆坡 ~ HK "0"機價, 你好叻呀, 因為通常search 1程"0"機價都頗難.....

子爵府

係呀,我 book 到4程都係 "0" 呀﹗
其實我唔係特登訂架,事前我都唔知
係有朝早我5點幾醒左,訓唔番,咪開電腦上網囉
咁見到aa做 promotion 個adv. banner 就 click 入去
諗住試下係咪真 ~~ 點知真係比我試到﹗
我初頭都唔信.....到我訂完話比我老公知,佢都唔信架

原帖由 gigi1020 於 09-8-28 09:26 發表
請問你係咪book到HK ~ 曼谷 ~ 胡志明市 ~ 吉隆坡 ~ HK "0"機價, 你好叻呀, 因為通常search 1程"0"機價都頗難.....

珍珠宮

原帖由 Elim_mama 於 09-8-28 10:45 發表
係呀,我 book 到4程都係 "0" 呀﹗
其實我唔係特登訂架,事前我都唔知
係有朝早我5點幾醒左,訓唔番,咪開電腦上網囉
咁見到aa做 promotion 個adv. banner 就 click 入去
諗住試下係咪真 ~~ 點知真係比我試到﹗
我初頭都唔信.... ...
整定你比你既禮物..咁你4程都係 "0", 出左幾多套機票?
你呢個trip去了幾日, 都去了3個地方, 行程點架? Thanks...

子爵府

當時出左3套,阿仔響個肚度,出唔到.....後來補買番,無論去邊,infant 都係$75一程

我一共去左成 16日,下次唔再去咁長喇,好辛苦
連個女都話想快 d 番屋企,我地都覺得自己個竇最c服
我地去 bkk 先,約埋另外兩個 family一齊,玩左5日
果時計錯數,因為夜機,無左第一日,最尾果日又玩唔到咩,所以實質得3日玩,又要跟d細路龜速咁行,一日去一度地方 ~~
我地去左 safari、water world、children museum
跟住去胡志明10日,主要探下朋友
最後響吉隆坡3日兩夜,好在老公有朋友響當地
得佢地駕車黎接我地 & 送我地出番機場,唔係真係死得
吉隆坡個機場出市區,淨車程都要1粒鐘﹗
的士又唔平,要成百幾二百蚊 ......
仲有,果個機場係專比 budget airline 用,唔係國際機場,所以 d 設施好簡陋,國際機場響另一邊 ....
到走果日,我去入到去,搵左一輪先搵到 check-in counter,得兩個咁大把,因為AA飛好多內陸線,所以都幾混亂下...跟住我地搵唔到 Immigration 出境,又問又搵,搵左成 15分鐘,等左好耐先過到關
最攪野係,我地到左吉隆坡,我都預左要坐巴士,點知落左機之後,見唔到有巴士,只係見到響我地前面o既人係咁行,原來我地要自己行入 building 裡面入境,路程一 d 都唔近架.....
到番香港果時又係,所有坐 AA o既人都響同一個 hall 度等,不過都有分邊班機邊個 gate,不過一出個 gate,又係自己行上飛機....
如果以後有機會再去吉隆坡,我一定唔坐 AA,會坐番 normal 果 d airline
去 bkk 就無所謂

原帖由 gigi1020 於 09-8-28 10:58 發表
整定你比你既禮物..咁你4程都係 "0", 出左幾多套機票?
你呢個trip去了幾日, 都去了3個地方, 行程點架? Thanks...

珍珠宮

"0" 3套, 正呀....
KL airport咁差架, 咁真係要考慮下....

禁止訪問

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 familyking 於 09-8-27 12:25 發表

你可以網上check in or 到機場counter check in. 只係如果你要指定坐位, 要比錢, 如果吾介意, 慳錢, 就到時有乜坐乜, 任佢派位. 咁就吾洗加錢.

我都剛坐完佢去bkk, 去程早左半個鐘, 回程早左10分鐘返香港, 正! 其實book機票時可以唔洗比錢劃位住, 到on line check in如果唔係坐埋一齊先比錢劃都未遲.我果日班機都有9成滿, 起飛後即刻走位, 一家三口唔洗錢可以坐埋一齊.

子爵府

KL airport 唔係差,國際線果個都好靚架,佢地果時以香港機場做「假想敵」架
而係 AA 用果個機場差 D 姐

原帖由 gigi1020 於 09-8-28 14:40 發表
KL airport咁差架, 咁真係要考慮下....

我唔知距離幾遠,無問我老公朋友
不過果幾日我係咁話好在有老公個朋友接送~~~唔係死得 ..... 我地仲要拖住兩件唔 CHECK-IN 得o既「行李」(5歲 & 6個月)
AA 用的機場 in KL 唔係國際線 ??
分2邊 ??
距離幾遠 ??

首頁

尾頁

跳至