在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: ~返工上網..哇哈哈~(Part 5)

好, 夠豪氣

[quote]
kiumama 寫道:
其實我梗係有諗過啦
不過隻老姑婆會19jan out town
至1feb先返+佢

大宅

我想問我1月19日resign
係咪2月18日係last day
太耐冇做個哩樣野
老姑婆+大佬meeting
諗住design個guideline比我

侯爵府

poohpooh,

其實無分別, 返多兩日工, 收返兩日錢, 所以邊日都一樣
poohpooh1668 寫道:
係喎,你應該21號先resign,下個月返埋18號,earn多佢兩日(19-20號)錢[quote]
YYLam 寫道:
kiumama
你重上來你唔怕ga? >>>>>>>>>反正都諗住resign, 都唔怕啦..........kiuma, 唔記得問你點解要星期三resign....
[/quote]

子爵府

係呀,所以你19號resign同21號resign係無分別,一樣係返埋18/2
kiumama 寫道:
我想問我1月19日resign
係咪2月18日係last day
太耐冇做個哩樣野
老姑婆+大佬meeting
諗住design個guideline比我

大宅

我尋日都問過佢我話
我都唔agree封信點解仲要簽
佢話妳一定要sign最多write
you do not agree above indication
我問why? she said because of documentation
忽忽哋~~簽佢個頭~~咁點解佢唔寫要我寫

栗子媽媽 寫道:
我想問5SIGN BACK會點呀[quote]
kiumama 寫道:
其實我梗係有諗過啦
不過隻老姑婆會19jan out town
至1feb先返+佢哋迫我係今個week
要sign back封warning
所以咪算豪比佢哋囉

[quote]

伯爵府

kiumama

其實你有無打去勞工處問佢哋可唔可迫你sign warning letter 吖?

侯爵府

kiuma,

你理得佢呀, 計到自己最so果日先比信, 邊個話resign果日老姑婆一定要係樹架,佢唔係樹唔可以resign架

子爵府

茅錯,所以我先recommend佢21號先resign,兩日人工,食到餐buffet,做咩益佢地呀
Alexismama 寫道:
kiuma,

你理得佢呀, 計到自己最so果日先比信, 邊個話resign果日老姑婆一定要係樹架,佢唔係樹唔可以resign架

大宅

最大問題係隻老姑婆今日又唔係office
跟住20jan又out town,妳話點好?
如果佢今日係office就好啦

[quote]
poohpooh1668 寫道:
係呀,所以你19號resign同21號resign係無分別,一樣係返埋18/2

侯爵府

wensi,

如果老姑婆話佢可以寫 you do not agree................. 咁就唔係迫架啦, 佢係想證明佢有比kiuma睇過, 其實同我地做apprisal都有d似, 我地可同意或不同意內容, 但不作修改。
wensi 寫道:
kiumama

其實你有無打去勞工處問佢哋可唔可迫你sign warning letter 吖?

男爵府

kiuma,
其實無所謂架.
你早比信都得. 總知effective date係21號咪得囉.
使乜理佢係唔係香港!
[/url]

子爵府

再寸d,直接比HR,佢係度與否,完全無關係
[quote]
kiumama 寫道:
最大問題係隻老姑婆今日又唔係office
跟住20jan又out town,妳話點好?
如果佢今日係office就好啦

大宅

我梗係有啦佢哋話warning letter
係無須僱員sign都有效嫁
所以我先覺得佢哋想進一步做d野

wensi 寫道:
kiumama

大宅

我都有諗個哩個point拔
我驚佢哋會秋後算帳
妳知啦d美國人諗哩d野好醒嫁

[quote]
Alexismama 寫道:
wensi,

如果老姑婆話佢可以寫 you do not agree................. 咁就唔係迫架啦, 佢係想證明佢有比kiuma睇過, 其實同我地做apprisal都有d似, 我地可同意或不同意內容, 但不作修改

伯爵府

kiumama

個老姑婆有無上一級or人事部,有就唔好諗過兩日俾resign letter. 記住叫佢地簽收返封信吖!佢話this week sign warning letter 佢自己都一樣唔係度啦!

侯爵府

kiuma,

其實你會唔會諗得複雜左, 美國人通常唔會玩咁多小動作, 佢地要炒你, 會好直接補一個月叫你即走, 而且你有權要返個signed copy of the " warning letter". 佢地根本唔會因為個少少同你玩咁多野架, 我做過d美國公司, 都好快手架, 要走就即走架喎 ?-( ?-( ?-(

大宅

有hr不過唔知有冇效呢
老姑婆不嬲都唔理hr
有事問就搵佢哋冇事就話知妳

wensi 寫道:
kiumama

個老姑婆有無上一級or人事部,有就唔好諗過兩日俾resign letter. 記住叫佢地簽收返封信吖!佢話this week sign warning letter 佢自己都一樣唔係度啦!

侯爵府

最多咪即炒,8年都補好多喎 :mrgreen: [quote]
kiumama 寫道:
我都有諗個哩個point拔
我驚佢哋會秋後算帳
妳知啦d美國人諗哩d野好醒嫁

[quote]

伯爵府

kiumama

正常封resign letter俾你亞head叫佢簽收,佢唔收就問佢乜水先收,佢話老姑婆的話fax俾佢羅。人事部一定有吖?

侯爵府

HR都冇效,傻啦,佢地做咁多野都係要你走姐,你想即走都NO PROBLEM呀[quote]
kiumama 寫道:
有hr不過唔知有冇效呢
老姑婆不嬲都唔理hr
有事問就搵佢哋冇事就話知妳

[quote]

首頁

尾頁

跳至